Allers

Er sollys en god nok D-vitaminkil­de?

På grunn av lite symptomer på vitamin D-mangel er det ikke så lett å vite om vi faktisk trenger tilskudd av det eller ikke. Ekspertene forteller hvordan vi får i oss nok.

- TEKST: AMALIE SOLNØRDAL NAERØ FOTO: NTB

PPå grunn av lang mørketid her i Norge, er det ikke alltid så lett å få i seg nok vitamin D. Dette vitaminet skiller seg nemlig fra andre vitaminer ved at kroppen kan danne det under påvirkning av sollys, og hvis du ikke spiser mye fet fisk, kan det vaere vanskelig å få i seg nok vitamin D gjennom kosten.

Vitamin D bidrar til normal beindannel­se, og regulerer både opptaket av kalsium fra tarmen, samt avleiringe­r og utskillels­e av kalsium i skjelettet. Mangel på vitaminet kan derfor svekke eller skade både beinvev og muskulatur i kroppen. Vitaminet er også svaert viktig for immunsyste­met vårt.

Men hva er egentlig symptomene på vitamin D-mangel? Stemmer det at vi kan se det på huden? Og er sollyset nok til å dekke behovet for vitaminet om sommeren?

FÅ SYMPTOMER PÅ MILD VITAMIN D-MANGEL

Ifølge Helsebibli­oteket vil personer med mild vitamin D-mangel sannsynlig­vis ikke ha symptomer, selv om det øker risiko for helseprobl­emer. Personer med alvorlig vitamin D-mangel kan ha mer merkbare symptomer, slik som:

● Beinsmerte­r

● Smerter i hoftene, noe som kan forårsake en vaggende gange

● Tretthet og en generell følelse av å vaere uvel

Erna e ring s fysiolog og driver av konseptet «Helhetlig helse» med yogavideoe­r og e-bøker om kosthold, Gunn Helene Arsky, bekrefter at det ikke finnes mange uttalte symptomer på mild vitamin D-mangel:

– Nei, det er ikke mye å merke ved mild mangel, effektene er mest inni oss – skjelett som forvitrer.

Men noen blir slappe.

VISES I HUDEN?

Ifølge en artikkel publisert på nettmagasi­net Redonline, kan vitamin D-mangel vise seg i huden. Nettmagasi­net har snakket med Dr. Clare Morrison, som har gitt en oversikt over fem tegn som kan tyde på at du mangler vitaminet:

1. Blass hudfarge

2. Kviser

3. Fine linjer

4. Tørr hud

5. Du svetter

Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsov­erlege på hudavdelin­gen på Haukeland Universite­tssykehus, bekrefter at vitamin D har en virkning på huden, men han er skeptisk til at man kan se bivirkning­er av vitamin D-mangel på huden.

– Vitamin D har virkninger på mange organsyste­mer. I huden bidrar vitamin D til å gi normal vekst og modning av de ytre hudcellene (epidermis). Vitamin-d-holdig salve brukes med god effekt i behandling­en av en hudsykdom som psoriasis, sier han.

Men når det gjelder mangel på vitamin D, er det nok andre organsyste­mer som reagerer kraftigere på det enn hva huden gjør.

– Hudleger er ikke trent til å stille diagnosen vitamin D-mangel basert på hudens utseende, og jeg er skeptisk til at hud-funnene ved lavt nivå av vitamin D er så typiske og tydelige at dette er mulig, sier han.

Jon Anders Halvorsen, som er hudlege ved Askin.no, sier at vitamin D-mangel gir sykdommer i benvev, noe som saerlig har vaert et problem hos barn (rakitt).

Han forklarer at mange typer celler i huden har potensial til å bli påvirket av Dvitamin, for eksempel overhudsce­ller, pigmentcel­ler, immuncelle­r, og så videre.

Han påpeker at vitamin D, og vitamin D-liknende stoffer, blir brukt i krembehand­ling mot psoriasis, og en del andre hudsykdomm­er som er preget av økt produksjon av overhuds-celler.

VITAMIN D OM SOMMEREN

Det er altså ikke alltid så lett å vite om vi faktisk mangler vitamin D eller ikke. Så hvordan kan vi vite om vi får i oss nok? Vil sola vaere en god nok kilde til vitamin D om sommeren?

– De fleste i befolkning­en får tilfredsst­illende vitamin D-status om sommeren hvis ansikt og armer eksponeres for sol i noen minutter, noen ganger i uken. Dekker man mye av kroppen med klaer, eller er mye inne, kan det derimot vaere utfordrend­e å dekke behovet, sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarl­ig for kosthold og ernaering i Roede.

Hun trekker fram huskeregel­en om å ta tran i månedene som har «r» i seg:

– Vel, den er litt gammeldags. Tran er viktig året rundt, fordi den inneholder andre viktige naeringsst­offer, som omega-3-fettsyrer, som det kan vaere vanskelig å få nok av gjennom kostholdet, men også for å vaere sikker på at man får nok vitamin D. Undersøkel­ser de siste årene har vist at det ikke bare står bra til med vitamin D-status blant Ola og Kari. Så om du ikke spiser fet fisk jevnlig, kan tran vaere en god løsning. Hvis du er usikker på om du får dekket behovet, bør du ta en blodprøve hos fastlegen din.

Hun påpeker at kroppen er flink på å lagre vitamin D, og kan bygge opp et lager som varer i mange uker.

– Men på senhøsten og vinteren begynner det å stå dårlig til med vitamin Dlagrene, og det må tilføres via kosten. Så i vinterhalv­året, fra september til april, når solen ikke er sterk nok, er vi avhengige av å få i oss nok fra kosten eller tilskudd.

Hun forteller at de viktigste kildene til vitamin D er: fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg er margarin og ekstra lett melk (grønn kartong) tilsatt vitamin D.

 ??  ?? AVHENGIG: De fleste i befolkning­en får tilfredsst­illende vitamin D-status om sommeren hvis ansikt og armer eksponeres for sol i noen minutter, noen ganger i uken, sier ekspert.
AVHENGIG: De fleste i befolkning­en får tilfredsst­illende vitamin D-status om sommeren hvis ansikt og armer eksponeres for sol i noen minutter, noen ganger i uken, sier ekspert.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway