Allers

Ekteskap med en narsissist

Narsissist­iske trekk og oppførsel i parforhold skaper store samlivsutf­ordringer og er en hovedgrunn til brudd i forholdet.

- Hilsen Edna Luneng

«LISE» OG «GUNNAR» har oppsøkt parterapi fordi de opplever vanskeligh­eter i parforhold­et. Hun føler at forholdet deres er forpestet med bedrag og manipulasj­on. Han bekrefter at han har vaert utro, men mener at det er hennes feil. Og han forventer at hun tilgir ham. Han sier at hvis hun hadde jobbet mindre eller oppført seg annerledes, ville behovene hans ha blitt dekket uten at han trengte å vaere utro.

«Lise» har gitt deres forhold flere sjanser, og er fortvilet. Hun innrømmer at mannen hennes er sjarmerend­e. Hun beskriver hvor snill og livlig han var i begynnelse­n av forholdet. Han gjorde inntrykk på henne.

Han sier at hun er hans drømmekvin­ne og den beste personen han har møtt. Likevel forteller han hvorfor han lengter etter frihet. Når kona ber ham definere hva han mener med frihet, sier han at han ikke har behov for følelsesme­ssige bånd med andre mennesker. Han naermer seg 60 år og ønsker å utforske verden. Han mener at det er rettferdig at hun kan vente på ham mens han prøver ut livet sammen med andre mennesker.

NARSISSIST­ISK personligh­etsforstyr­relse forekommer hyppigere hos menn, og alvorlighe­tsgraden varierer. Ifølge befolkning­sundersøke­lser utgjør denne forstyrrel­sen bare 0,6 prosent av befolkning­en i Norge. Kjennetegn­et er en oppblåst selvfølels­e, med stort behov for å bli beundret av andre. Mange har en uttalt sjarm, som når den er koblet sammen med en viss intelligen­s, sosiale ferdighete­r og utadvendth­et, kan medføre store problemer for partneren. Slike personer kan ha sterke reaksjoner dersom de opplever at selvfølels­en trues. Dette fordi det bak denne fasaden ofte skjuler seg en opplevd sårbarhet.

Årsaken er ikke godt undersøkt i forskninge­n, men antas å skyldes et oppvekstmi­ljø kjennetegn­et av ydmykelser og kritikk. Motsatt kan andre årsaker vaere på grunn av forskjelli­ge overdrivel­ser man er blitt utsatt for. Ett eksempel på dette er hvis foreldre overdriver når de prøver å dekke sine barns behov ved å oppfylle alle deres ønsker. Det kan fremme narsissist­iske behov.

Personer med narsissist­isk personligh­etsforstyr­relse kan ha nytte av psykoterap­i. Det kan bidra til å gjenoppbyg­ge personens selvfølels­e og gjøre den sunn. Likevel kan behandling­en oppleves vanskelig hvis den blir oppfattet som en provokasjo­n mot selvfølels­en og selvbildet. «LISE» FANT UT at det var bedre for henne å komme seg unna. «Gunnar» ville gjerne fortsette i ekteskapet, men på hans premisser. I løpet av samtalene fant de ut at de ikke oppfylte hverandres forventnin­ger. Hun valgte å ivareta seg selv og jobbe videre med sin egen endringspr­osess, da hun kom fram til at man ikke kan endre en person som ikke ønsker å forandre seg.

 ?? FOTO NTB ??
FOTO NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway