Allers

Krim fra virkelighe­ten

Ran, drap og masse penger. Det var hverdagen til Linda Calvey. Hun har levd et gangsterli­v og sittet i fengsel – men angrer ingenting.

- TEKST: ANETTE BÜLOW FOTO: NTB

LINDA CALVEY BLE kalt The Black Widow, den svarte enken, fordi mennene hun var sammen med, enten døde eller havnet i fengsel.

Hun var beryktet for å rane banker, og ble til slutt dømt for drap. Nå er hun 72 år, bestemor, og lever et ganske vanlig liv – men hun husker godt den myteomspun­ne perioden da Londons

East End ble styrt av kriminelle.

Linda ble født 1948 i Ilford og vokste opp i Stepney, i en helt vanlig familie. Faren var smed, og moren solgte parykker. Linda beskriver selv barndommen som trygg og god.

Det var ikke før hun forelsket seg i en bankraner, at hun tok det første steget inn i den kriminelle verden.

Mickey Calvey var sjarmerend­e, spennende og han forgudet henne. Lindas mor sa at hun forsto hvorfor datteren hadde falt for sjarmøren, som lovet gull og grønne skoger.

Skjønt i begynnelse­n ville ikke Linda innrømme overfor seg selv at de fine gavene hun fikk, var tyvegods.

– Jeg var 19 år og lett å imponere. Jeg syntes at alt var fantastisk. Når han kom hjem med penger og sa at jeg kunne kjøpe hva jeg ville, brydde jeg meg ikke om hvor pengene kom fra, sier Linda, som snart ble mor til barna Neil og Melanie.

KONTAKTENE MED UNDERVERDE­N innebar ran, våpen og personer som forsvant, men Linda, som likte å kle seg moteriktig, fokuserte mer på den glamorøse siden av gangsterli­vet, med nattklubb-besøk, penger og status. Linda var stamgjest på den legendaris­ke puben The Needle Gun. Det gikk rykter om at man hadde funnet penger under gulvet da bygningen skulle renoveres.

– Det ville ikke forbause meg om det var sant, det var mange skumle typer som frekventer­te The Needle Gun.

HJEMME VED kjøkkenbor­det planla Mickey og hans kumpaner vaepnet ran. Linda serverte te og smørbrød mens hun lyttet og laerte.

Men det var først da Mickey i 1978 ble skutt og drept av politiet i et ran, at hun selv ble involvert på ordentlig.

– Det begynte med at jeg skulle holde utkikk, deretter kjørte jeg fluktbilen og ble mer og mer innblandet i bankranene. Jeg hadde jo barn å forsørge. Jeg likte det livet, men jeg er ikke ond, har Linda sagt.

– Jeg ble nok litt hjernevask­et. Når jeg ser tilbake, lurer jeg på hvordan jeg kunne begå de ranene. Det er rart å tenke på det nå. Jeg sier ikke at jeg har posttrauma­tisk stresslide­lse, men noe skjedde, noe som gjorde at hjernen min ikke fungerte som den skulle. Jeg tenkte bare at dette var noe jeg måtte gjøre.

Barna fikk snart greie på at moren deres ranet banker. Linda følte at hun måtte fortelle dem det da datteren Melanie, som da var 13 år, hadde funnet masse

penger under sengen sin og i all hemmelighe­t dratt til en lekebutikk og handlet for en formue. Barna bare lo da hun fortalte sannheten, og Linda følte seg ganske sikker på at de ikke ville sladre på sin egen mor.

Linda ble senere sammen med en annen skurk, Ronnie Cook, og livet på skyggeside­n fortsatte. Før dette skal visstnok to framtreden­de menn i Londons underverde­n ha fridd til henne – Reggie Kray og Mad Frankie Fraser – men begge fikk nei.

– Vi fortsatte med bankran. Jeg har gjort fryktelige ting, en del er så ille at jeg selv ikke kan skjønne at jeg kunne gjøre noe slikt.

DA RONNIE BLE tatt og havnet i fengsel, søkte Linda trøst hos hans kriminelle kompiser. Hun var både utro og brukte penger fra Ronnies ransutbytt­e. Da han senere, i desember 1990, slapp ut av fengsel, var hun livredd for at han skulle finne ut hva hun hadde gjort og ta hevn.

Hva som så hendte, har Linda og rettsvesen­et ulik oppfatning av. Var det slik at hun leide sin nye elsker, Danny Reece, til å drepe Ronnie for 10 000 pund, men at da han trakk seg, tok hun selv pistolen og drepte Ronnie etter at de var kommet hjem fra fengselet?

Linda nekter for å ha drept ham, men hun ble senere dømt til 18 års fengsel. Det var, ifølge henne, Danny som holdt pistolen.

Han ble også dømt for drapet, og da de begge satt i fengsel, giftet de seg. Ekteskapet endte i skilsmisse.

– Jeg gjorde det ikke, og dommen var ikke riktig, men jeg innser jo at det var min livsstil som gjorde at jeg havnet i fengsel, og det var fryktelig.

Etter å ha sonet straffen sin, giftet Linda seg med George Ceasar, som hun hadde truffet da hun hadde permisjon fra fengselet. I avisene ble det spekulert på hvordan den velstående forretning­smannen med en gedigen villa og RollsRoyce våget å gifte seg med den svarte enken. Han kunne jo risikere at hun drepte ham og tok pengene?

Det forelskede paret tok til motmaele i pressen, George sa at han stolte på Linda, og at han ikke engang vurderte å opprette ektepakt.

– Mennene jeg var sammen med, døde fordi de var gangstere. De dør eller havner i fengsel. Slik er livet. Det er ikke min feil.

George døde av kreft i 2015, men det ble likevel omtalt i avisene.

2019 kom boken «The Black Widow», der Linda Calvey fortalte sin historie om det kriminelle livets bakside. Hun håpet å bli renvasket for drapet på Ronnie Cook.

– Jeg vil ikke rosemale noe. Det livet er ikke glamorøst, det er ikke fantastisk. Det er fryktelig. Når du holder på med det, synes du at det er spennende, men det er en annen side ved det også. Det heter at en forbrytels­e ikke lønner seg, og det stemmer i 95 prosent av tilfellene.

«Linda Calvey ble kalt den svarte enken, for mennene hun var sammen med, enten døde eller havnet i fengsel.»

 ??  ?? UNG: Linda i yngre år med datteren Melanie.
UNG: Linda i yngre år med datteren Melanie.
 ??  ?? TREDJE EKTEMANN: Linda traff George Ceasar da hun hadde permisjon fra fengselet.
BOK: Linda har nå skrevet bok om livet sitt.
TREDJE EKTEMANN: Linda traff George Ceasar da hun hadde permisjon fra fengselet. BOK: Linda har nå skrevet bok om livet sitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway