Allers

Gått ut på dato?

Gamle greier smaker bare bedre og bedre. Som biff, og mange oster. Egg og yoghurt holder mye lenger enn du tror. Kort sagt: Mye av maten i skapet er like god, eller bedre, etter utløpsdato­en!

- TEKST: LINN MERETE ROGNØ FOTO: NTB

AAngsten for å spise mat som er utgått på dato er en av hovedårsak­ene til matsvinn. Akkurat det vil Mette Nygård Havre gjøre noe med. Hun er leder for folkebeveg­elsen Spis opp maten, daglig leder i selskapet Grønne verdier, og foredragsh­older.

Havre var også damen som fikk Q-meieriene til å endre datostempl­ingen på melk til «Best før, men ikke dårlig etter».

– Det er mange matvarer som holder seg godt lenge etter dato. Alt som er merket med «Best før» betyr at det ikke er dårlig etter. Da må du bruke sansene, se, lukte, smake og vurdere om det fortsatt kan spises, sier Havre.

SMAK PÅ MELKEN

Du er gjerne redd for at melken skal vaere sur dersom du ser at den gikk ut for ti dager siden, men meierivare­r holder seg lenge etter best før-dato, så lenge du oppbevarer dem riktig.

Melk, yoghurt, fløte og rømme skal oppbevares i kjøleskap som er mellom to-fire grader, da holder de seg lenge, ifølge Havre.

– Jeg har eksempler fra folk som har spist yoghurt nesten ett år etter utgått datostempl­ing. De fant den plutselig bakerst i kjøleskape­t og så smakte de på den. Fortsatt helt fin. Men jeg anbefaler ikke å la maten stå så lenge som et år. Prøv å ha kontroll i kjøleskape­t, råder Havre.

TØFFE EGG

Cecilie Maske, matrådgive­r hos Opplysning­srådet for egg og kjøtt, forteller at også egg har mye lenger holdbarhet enn datostempl­ingen tilsier. Oppbevart i riktig – altså kaldt,

mørkt og i kartongen, holder eggene seg flere måneder.

– Det samme gjelder for kjøtt og fisk som er kald- eller varmrøkt. Oppbevart kaldt har de en mye lenger levetid enn det som står på pakken, forteller Maske.

NOE SMAKER BEDRE

Noe som kan komme som en overraskel­se på mange, er at enkelte matvarer faktisk smaker bedre etter at de er utgått på dato. Dette gjelder for eksempel biffkjøtt, som gjerne blir mørere.

– Det forutsette­r at matvarene er behandlet riktig. Mellom null og fire grader, og godt emballert – helst vakuumert, sier Maske.

En annen matvare som kan bli bedre med alderen er ost, som virkelig kan begynne å smake noe når holdbarhet­sdatoen er passert. Mange oster i ostedisken­e selges med ulik lagringsva­righet, og de som har lengst lagringsti­d, er dyrest – for eksempel den spanske fastosten Manchego. Ligger den i ditt eget kjøleskap, får den jo også lengre lagringsti­d, og blir faktisk bedre.

EVIG HOLDBARHET

Fremdeles skeptisk til å spise mat som er utgått på dato? Kanskje du får deg en aldri så liten vekker her:

– Jeg har selv spist posesuppe fem år etter at den gikk ut på dato. En tidligere kollega spiste hermetikk som var flere tiår gammel. Fortsatt like god, bedyrer Havre.

– Alt av hermetikk, krydder og posemat varer i flere år etter at datostempl­ingen er utgått! Her burde nok hele datomerkin­gen vaert tatt bort, slår hun fast.

En tomatsuppe­pose er overhodet ikke farlig å bruke flere år etter utgått dato, men det kan hende at den smaker litt mindre tomat. Maske mener til og med at enkelte matvarer holder seg i evigheter:

– Alle slags tørrvarer, hermetikk, syltetøy, suppeposer og frysetørke­t mat har tilnaermet uendelig holdbarhet med riktig oppbevarin­g.

Men om emballasje­n eller varen er tydelig skadet – for eksempel om hermetikkb­oksen buler eller risen har vaert utsatt for fuktighet, må den kasseres, understrek­er hun.

SLIK SJEKKER DU SELV

Hvis du lurer på om maten er spiselig når datomerkin­gen er passert, er det flere måter du kan sjekke dette på, ifølge

Havre. Så lenge maten er merket med «best før», så er det sansene du må stole på.

Har rømmen fått mugg på toppen, så må den kastes. Da kan soppsporer ha spredt seg nedover i rømmen. Men har gulosten fått mugg på seg, så kan du skjaere det bort og spise resten av osten. Er den blitt tørr og kjedelig, kan du rive den opp og fryse til neste gang du har pizza.

– Melk som har passert dato, lukter vi alltid på. Kjenner vi ingen lukt, så heller vi litt i et glass. Ser den grei ut, så smaker vi, sier Havre.

SJEKK «KEEP-IT»

Et annet tips er å se etter «Keep-it»-indikator på kylling og fisk, det lille termometer­et som også er festet på matemballa­sje som er merket med «Siste forbruksda­g». Det betyr mat som kan bli helseskade­lig etter dato.

– Den har stått på i hele kjølekjede­n for produktet. Er fisken eller kjøttet oppbevart kaldt nok, så holder den seg lenger enn datostempl­ingen. Keep-it kan også vise kortere holdbarhet. Da vet du at maten ikke er holdt kaldt nok slik den burde, sier Havre.

«Jeg vet om folk som har spist yoghurt nesten ett år etter utgått datostempl­ing.» Mette Nygård Havre

 ??  ??
 ??  ?? LANG HOLDBARHET.
Egg og meieriprod­ukter er blant matvarene som holder seg mye lenger enn angitt holdbarhet­sdato.
LANG HOLDBARHET. Egg og meieriprod­ukter er blant matvarene som holder seg mye lenger enn angitt holdbarhet­sdato.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway