Allers

Krukkeform­et hjerte

-

Jeg har lest at kvinner kan få et hjerte med krukkeform hvis de blir utsatt for sterkt mentalt stress. Jeg har hatt vondt i brystet og pustebesva­er i lengre tid, og legen finner ikke ut hva det er. Jeg har ikke hatt hjerteinfa­rkt, slik jeg først fryktet. Og årene er helt fine. Kan jeg be om å få sjekket om hjertet har endret fasong?

Hilsen Sigrun

Det fenomenet du spør om, er svaert sjeldent, og kalles for Takotsubo syndrom. Det er kort og godt en kraftig hjertesvik­t på grunn av stor, akutt stressbela­stning, der hjertet trekker seg sammen og danner naermest en krukkelign­ende form. Navnet kommer fra Japan og beskriver en endring i hjertefaso­ngen som ligner de krukkene som japanerne fanget blekksprut med, på havbunnen. Dersom et slikt hjerteanfa­ll inntreffer, vil man få kraftige brystsmert­er, tung pust, noen ganger besvime, og det oppstår Ekg-forandring­er på hjerterytm­en. Den akutte og utløsende reaksjonen på hjertet skyldes høye nivåer av adrenalin fra binyrene som belaster hjertet betydelig. Av de få tilfellene der dette kan skje, skjer det ofte hos kvinner etter overgangsa­lderen.

Hos de fleste er årsaken en akutt psykisk stressreak­sjon, men sjeldnere kan det også utløses av fysiske stressbela­stninger som skade, ulykke og etter kirurgiske inngrep. Du kan be legen om å få gjort MR av hjertet og ultralyd. Da vil man kunne se tydelig hjertets fasong og måle hjertets pumpefunks­jon. Dette er også viktig for å avklare eventuelt andre årsaker til plagene dine. Disse må undersøkes, siden du har hatt plagene en tid.

Hilsen Rolf Luneng

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway