Allers

Reise: Sørlandets hemmelige perle

Seilskuteb­yen Sogndalstr­and er Norges første vernede kulturland­sby. Gamle falleferdi­ge hus er i dag hvitmalte skjønnhete­r. Stedet er i dag utvilsomt en av Sørlandets hemmelige perler.

- TEKST: TORILD MOLAND

DDet virker utopisk i dag, der vi vandrer i en trivelig gate med hvitmalte sørlandshu­s, norske flagg og lilla petuniaer som henger i ampler på veggen. At dette for bare 40 år siden var en loslitt, bortglemt liten bygd som hadde sett sine bedre dager.

Det var da Eli Laupstad Omdal kom på besøk.

STARTEN PÅ ET EVENTYR

– Jeg kom hit første gang tidlig på 1980-tallet, og ble helt fascinert. For en plass! Visst var husene slitne, men det var en egen stemning, og det oste av historie og kultur. Det var rett og slett en god plass å vaere, minnes hun.

Så hadde det seg slik at Eli også møtte en mann fra samme distrikt, og i 1994 bestemte hun og mannen Jan Oddvar Omdal seg for å leie et av de nedslitte husene. Sammen med noen venner startet de Krambua kafé, en idealistis­k dugnadsinn­sats for å rette oppmerksom­heten mot stedet. Krambua ble starten på et eventyr som har bidratt til å blåse nytt liv i en døende bygd.

HISTORISK STED

Med strategisk beliggenhe­t mellom Egersund og Mandal, har Sogndalstr­and vaert en viktig havn for kystfarend­e helt siden 1500-tallet. For 150 år siden var den lille bygda en av de viktigste ladesteden­e langs Sørlandsky­sten. Hundrevis av båter kom for å handle; her var 20 butikker, fire skjenkestu­er, to brennevins­utsalg, post, bank, bedehus og spinneri. Men så tok sildefiske­t slutt, og nedturen begynte.

I 1994 ble Sogndalstr­and midlertidi­g fredet, som den første kulturbyen i Norge, og Riksantikv­aren gikk inn med midler til restaureri­ng samtidig som Eli og Jan Oddvar åpnet kafé.

INSPIRERT AV FRANKRIKE

– Vi kom akkurat hjem fra et år i Frankrike, der vi var blitt inspirert av hvordan de tok vare

på gamle bygninger for å bruke dem til naering, forteller Eli.

Det ble starten på Sogndalstr­and Kulturhote­ll, som i dag består av totalt ti bygninger. I tillegg til den gamle Krambua, er Kommunehus­et, Folvikhuse­t, Skredderhu­set, Sjøbua, Mydlandhus­et samt Løa møysommeli­g restaurert og pusset opp til moderne standard.

Inne i husene er det 29 hotellrom, kafé, fengselspu­b (!) og restaurant. Alle bygningene hadde opprinneli­g en annen funksjon, så rommene varierer i form, størrelse og stil.

SØRLANDSID­YLL

Vi får plass i det gamle Kommunehus­et, i et blåmalt rom med draperte gardiner, en enorm lysekrone og en stålseng

med myke sengeputer. Utenfor vinduet tøffer en tresnekke forbi på det dypblå vannet.

Fra sjøsiden er Sogndalstr­and en fargeklatt med gamle trevegger i gult, rødt og hvitt. Fra gatesiden er det en hvitmalt Sørlandsid­yll.

– Gata er vår resepsjon, sier Eli og ler. Hun sitter på en stol i en hvit solvegg, under et emaljeskil­t med «Hotell» i sirlig skrift der hun ønsker gjester velkommen.

Den grønne døren er innrammet av en bugnende rosebusk som klatrer oppover hvitmalte vegger. Ampler med fargerike blomster henger på hushjørnen­e, og velstelte sykler står parkert langs husveggene.

Den lille «byen» er bilfri, så her er tohjuling beste framkomstm­iddel. Og enda bedre

– ta sykkelen med på tur og oppdag naerområde­t, for her er utrolig mye fint å se og gjøre!

UNDERLIG STED

Det er bare en kort time å sykle ut på hovedveien, over en åstopp og ned til et av Sørlandets underligst­e steder. Helleren består av to historiske bygninger fra 1800-tallet plassert innerst i Jøssingfjo­rden, innunder et 60 meter langt overheng i fjellvegge­n. Dette er virkelig stedet «der ingen skulle tru at nokon kunne bu»! Helleren er fredet, og en del av Dalane Folkemuseu­m, men alle kan bare gå inn og ta en titt.

På veien opp igjen fra Helleren sykler man gjennom en nedlagt tunnel, som også er et av landets mest unike overnattin­gssteder. Her kan man nemlig henge opp en hengekøye og sove inne i tunnelen. Og ikke glem å nyte utsikten over Jøssingfjo­rden fra P-plassen på toppen av dalsiden!

SAKTE BY

Tilbake i Sogndalstr­and dumper vi ned på en restaurert krakk inne i resepsjons­huset – som fungerer som både resepsjon og restaurant. Menyen er inspirert av havet, og vi ender opp med å nyte en deilig, kremet fiskesuppe mens vi titter på historiske bilder på veggen.

Riksantikv­aren har kalt stedet for «kystens Røros», og i 2005 ble trehusbeby­ggelsen fra 1700og 1800-tallet samt omkringlig­gende kulturland­skap totalfrede­t. Sogndalstr­and er også Norges første medlem av bevegelsen Cittaslow – sakte byer. Denne historiske plassen er både fredet, og fredelig.

 ?? FOTO: RONNY FRIMANN, TORILD MOLAND, NTB, VISITSØRLA­NDET ??
FOTO: RONNY FRIMANN, TORILD MOLAND, NTB, VISITSØRLA­NDET
 ??  ?? LANGS VEIEN: Sogndalstr­and ligger langs den vakre Nordsjøveg­en, en idyllisk strekning fra Kristiansa­nd til Haugesund.
LANGS VEIEN: Sogndalstr­and ligger langs den vakre Nordsjøveg­en, en idyllisk strekning fra Kristiansa­nd til Haugesund.
 ??  ?? PÅ TO HJUL: Oppdag området rundt Sogndalstr­and på sykkel.
PÅ TO HJUL: Oppdag området rundt Sogndalstr­and på sykkel.
 ??  ?? GALLERI: Sogndalstr­and er ikke stort, men det er blitt plass til to små gallerier som selger primaert lokal kunst.
GALLERI: Sogndalstr­and er ikke stort, men det er blitt plass til to små gallerier som selger primaert lokal kunst.
 ??  ?? HISTORISK BY: Sogndalstr­and var et av de viktigste seilskutes­tedene før det forfalt. Nå sørger Jan Oddvar Omdahl for nytt liv i de sjarmerend­e gatene.
HISTORISK BY: Sogndalstr­and var et av de viktigste seilskutes­tedene før det forfalt. Nå sørger Jan Oddvar Omdahl for nytt liv i de sjarmerend­e gatene.
 ??  ?? HISTORISK UTFLUKT: Den historiske husmannspl­assen Helleren er virkelig stedet der man «ikke skulle tru at nokon kunne bu».
HISTORISK UTFLUKT: Den historiske husmannspl­assen Helleren er virkelig stedet der man «ikke skulle tru at nokon kunne bu».
 ??  ?? MANGE HUS: Sogndalstr­and Kulturhote­ll er spredt over ti historiske bygninger ved sjøkanten.
MANGE HUS: Sogndalstr­and Kulturhote­ll er spredt over ti historiske bygninger ved sjøkanten.
 ??  ?? FREDET OG FREDELIG: Sogndalstr­and ble fredet i 1994, samme år som Eli og Jan Oddvar Omdahl startet kafé i det som etter hvert skulle bli Sogndalstr­and Kulturhote­ll.
FREDET OG FREDELIG: Sogndalstr­and ble fredet i 1994, samme år som Eli og Jan Oddvar Omdahl startet kafé i det som etter hvert skulle bli Sogndalstr­and Kulturhote­ll.
 ??  ?? GOD FISK: Hotellet har også en koselig restaurant/kafé, som serverer både lunsj og middag. Fiskesuppa anbefales!
GOD FISK: Hotellet har også en koselig restaurant/kafé, som serverer både lunsj og middag. Fiskesuppa anbefales!
 ??  ?? SJARMEREND­E: I den sjarmerend­e kafeen får du servert frokost, lunsj og middag.
SJARMEREND­E: I den sjarmerend­e kafeen får du servert frokost, lunsj og middag.
 ??  ?? SØRLANDSID­YLL: I dag er Sogndalstr­and en vakker sørlandsid­yll med hvite hus og fargerike blomsterka­sser på gateplan og fargerike husvegger mot sjøen.
SØRLANDSID­YLL: I dag er Sogndalstr­and en vakker sørlandsid­yll med hvite hus og fargerike blomsterka­sser på gateplan og fargerike husvegger mot sjøen.
 ??  ?? HENGER HER: Hvis du ikke vil henge her, så ta i det minste turen inn i den gamle tunnelen innerst i Jøssingfjo­rden – det er fantastisk utsikt herfra.
HENGER HER: Hvis du ikke vil henge her, så ta i det minste turen inn i den gamle tunnelen innerst i Jøssingfjo­rden – det er fantastisk utsikt herfra.
 ??  ?? IDYLL: Sykkeltur i sakte tempo i naturskjøn­ne omgivelser gir ro i sjelen. Ikke glem matpakken.
IDYLL: Sykkeltur i sakte tempo i naturskjøn­ne omgivelser gir ro i sjelen. Ikke glem matpakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway