Allers

Spør ekspertene

-

For noen år siden, da jeg var på en treningsti­me, gikk skulderen min plutselig ut av ledd på grunn av tunge vekter og feil vinkel i armen. Det var første gangen det skjedde, og det var forferdeli­g vondt. Jeg ble hentet av ambulanse og måtte gå med armen i fatle i flere uker etterpå, samt gjøre skulderøve­lser hver dag for å forebygge skadene. Etter den gangen er det samme skjedd hele tre ganger, og nå er det lite som skal til for at skulderen hopper ut av ledd. Selv når den ikke er ute av ledd, kan jeg på en måte kjenne at den ikke sitter så «stramt» som den skal. Når jeg løfter armene mine helt opp og holder de strake, kan det kjennes ut som om den høyre skulderen er i ferd med å gå ut av ledd.

Hvordan kan man trene opp skulderen slik at dette ikke skjer? Er det noen annen behandling som finnes mot det? Jeg håper jeg kan få svar på dette problemet, da det begynner å plage meg i stor grad i hverdagen. Jeg som egentlig er glad i å gå på skiturer og joggeturer alene i skogen, tør nesten ikke det lenger, av frykt for at jeg skal falle og slå skulderen når jeg er alene. Sist det skjedde, skled jeg på en liten stein på stien, falt på siden og slo den ut av ledd. Det skal med andre ord lite til for at dette skjer. Håper du har noen gode råd.

Hilsen Anne (53)

Skulder ute av ledd betyr som regel at leddhodet glir opp på framsiden av skulderled­det, og det skjer i 90–95 prosent av tilfellene. Tilbakefal­l kan vaere vanlig hos yngre mennesker, men skjer sjeldnere hos de over 40 år. Når dette likevel skjer flere ganger, slik som i ditt tilfelle, er det økt risiko for mer omfattende skader på bein- og bruskvevet, blodkar og nerver. Det er derfor viktig å unngå store belastning­er på skulderen for å unngå varige og uopprettel­ige skader i skulderen.

Slik som du beskriver det, er nok eneste behandling­salternati­v å vurdere en operasjon for å stabiliser­e og «stramme opp» skulderen din. Du bør derfor få time hos fastlegen din og en henvisning til Mr-undersøkel­se av skulderen, samt time hos spesialist, som kan vurdere om skulderen må opereres. Det vil vanligvis vaere tilfelle etter fire såkalte luksasjone­r. Dersom kirurgen går for operasjon, vil man stramme inn leddkapsel­en for å holde leddet bedre på plass i leddskålen, samt feste eventuelt avrevne sener og sjekke at blodkar og nerver er intakte. Slike skulderope­rasjoner er som regel vellykkede og gir oftest mye bedre resultat enn bare fysioterap­i og øvelser. Etter operasjone­n vil man likevel trenge en periode med forsiktig og gradvis opptrening, gjerne under veiledning av en dyktig og erfaren fysioterap­eut.

Hilsen Rolf Luneng

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway