Allers

Unngå stress som gjør deg syk

Det finnes to typer stress. Det gode stresset som motiverer og engasjerer, og det skadelige som fører til helseplage­r og utbrenthet. Slik kan du unngå helseskade­lig stress.

-

Tilstrekke­lig hvile er viktig

STRESS KAN SKAPES av indre forhold, som forventnin­ger, ansvars- og pliktfølel­se, og av ytre forhold, som krav, påbud, arbeids- og tidspress. I utgangspun­ktet kan slike forhold skape positive reaksjoner i sinn og kropp, og motivere oss til engasjemen­t og innsats, kreativite­t, planleggin­g og målbevisst­het. Men dersom indre og/eller ytre stressforh­old øker over tid eller i intensitet, er det bare et spørsmål om tid før det fører til ulike symptomer, helseplage­r og overbelast­ning. Stressfors­kerne antar at 10–15 prosent av alle nordmenn stresser seg syke.

Stress kan skape over 300 forandring­er i kroppen vår.

Når vi stresser, eller blir stresset, skiller hypofysen ut signalhorm­oner som via blodet aktiverer både nervesyste­met og binyrene. Det fører til økt sympatisk nerveaktiv­itet og økt produksjon av stresshorm­onene adrenalin og kortisol i binyrene. Det er saerlig for høy og langvarig produksjon av kortisol som kan virke helsebelas­tende over tid.

FOR MYE KORTISOL over tid kan hemme immunforsv­aret, hemme produksjon­en av beinvev og bindevevsd­annelse, gradvis nedbryte og svekke skjelettmu­sklene, redusere sexlysten, øke matlysten og skape trang til søtt og dermed føre til vektøkning, redusere søvnkvalit­eten, skape generell følelse av angst og uro, hjertebank og høyt blodtrykk, medføre konsentras­jonsvanske­r og dårligere hukommelse, samt mange andre reaksjoner.

Hos kvinner vil høy kortisolpr­oduksjon redusere produksjon­en av hormonene serotonin (lykkehormo­net), progestero­n og DHEA. Slik skapes hormonelle ubalanser som kan føre til depresjon, angst, menstruell­e forstyrrel­ser, nedsatt libido og økte tendenser til slitenhet og utmattelse. Noen som kjenner seg igjen?

VED HJELP AV endringer i hverdagen og livsstilen din kan du redusere stresshorm­onet kortisol og gjenvinne balanse, bedre helse, overskudd og større vitalitet og glede.

Hilsen Rolf Luneng

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway