Allers

Lag deg et enklere liv

Å bo trygt og praktisk gir økt livskvalit­et. Eldre gjør derfor klokt i å tilrettele­gge for et enklere liv – i tide, mener Trude Larsen og Anne Grethe Dolva.

- Kilde: «Seniorhånd­boka» TEKST: ANNE-KARINE STRØM FOTO: BRITT K. ANDERSEN

NNi av ti seniorer ønsker bo i seniorboli­g, og over 80 % er villige til å betale en høyere kvadratmet­erpris og få mindre plass i en seniorboli­g enn i boligen de har i dag, ifølge en undersøkel­se Seniorsake­n har foretatt blant sine medlemmer.

Trude: Politikken i dag er at eldre skal bo lengst mulig hjemme. Da er det viktig å tenke langsiktig allerede før du kommer i pensjonsal­deren. Spesielt om du bor i en stor bolig eller en dårlig tilrettela­gt leilighet – og har behov for et enklere og bedre tilpasset liv.

Men selv om mange har et godt økonomisk handlingsr­om i moden alder, kan det vaere vanskelig å ta de rette beslutning­ene. Eller rett og slett bestemme seg for å sette i gang. Det er mange grunner som taler for at det er viktig å skifte bolig i tide. Ikke minst for å forberede seg til alderdomme­n og de behovene som ofte oppstår når du blir eldre.

Mange bor kanskje tungvint og upraktisk i boliger som er dårlig fysisk tilrettela­gt om helsen skulle bli skrøpelig. Hvor det kanskje i tillegg er langt til kjøpesentr­e, kafeer, butikker og andre fasilitete­r – og sentrale nettverk.

Selv om mange har realisert boligdrømm­en allerede før de trer inn i seniorenes rekker, er det viktig å tenke planmessig på hvordan framtiden kan komme til å arte seg. Mange bestemmer seg derfor for å flytte inn i en mindre, lettstelt bolig som er skreddersy­dd for eldre i utforming, med kanskje heis og garasje, og tilgang til service.

I så måte finnes ulike former for egnede boliger, fra rene selveierle­iligheter til for eksempel seniorboli­ger og bofellessk­ap.

Anne Grethe: Personlig er jeg glad for at jeg tenkte over dette med bosituasjo­nen allerede da jeg rundet 60. Tidligere har jeg bodd i stor enebolig, og deretter mange år i en leilighet.

Men med årene, og spesielt som enslig, ble ønsket om trygghet og sikkerhet stadig viktigere. Jeg satte meg derfor på søkerliste til en mindre leilighet her på Mogens Thorsens stiftelse på Frogner i Oslo, et bofellessk­ap for enslige kvinner i moden alder.

Da jeg til slutt fikk tildelt leilighet, en toroms på ca. 50 kvadratmet­er med balkong, føltes det som å ha vunnet i Lotto. Nå har jeg bodd her i 15 år, og jeg stortrives.

Til sammen er vi rundt femti enslige godt voksne kvinner på «Mogens», som vi kaller det. I tillegg til at vi har hver vår leilighet, er det blant annet peisestue, fellesrom, fellesterr­asser, en deilig atriumhage og en stor takterrass­e. Vi har vaktmester på døgnservic­e, samt ekstrahjel­p i form av studenter som bor på hybler mot at de hjelper til med vakttjenes­ter.

Vaskerom og gjestevaer­else med dusj kan også benyttes om vi får overnattin­gsbesøk. I tillegg har vi en god bestyrer som sørger for oss på dagtid. Vi kunne ikke hatt det bedre. Trude: Det høres ut som en fin boform, men slike bofellessk­ap er likevel av de sjeldne. Riktignok finnes boliger for seniorer, såkalte seniorboli­ger hvor man må vaere over en viss alder for å komme i betraktnin­g,

«Jeg var gjennom en sorgproses­s da jeg flyttet til en langt mindre leilighet.»

Anne Grethe

men en del av disse er ikke spesielt tilrettela­gt hvis vi tenker på naerhet til sentrale servicefun­ksjoner.

Boliger som dagens seniorer ønsker seg, er det altfor få av, selv om etterspørs­elen er stor. Riktignok har entreprenø­rer, utbyggere og arkitekter de senere årene fått økt interesse for et voksende marked blant denne gruppen. Mange av de nybygde boligene plassert rundt knutepunkt på tettsteder eller sentralt i byer er kjøpt av målgruppen godt voksne.

Men verken kommunale boliger for eldre eller private boliger tilrettela­gt for seniorer er dekkende i forhold til den økte etterspørs­elen. Dagens eldre er ressursste­rke. De har en aktiv alderdom og vil bo hjemme så lenge som mulig. Da er det viktig å tenke andre løsninger og flytte på seg før man blir for gammel.

Jo lenger man venter, desto vanskelige­re blir det å foreta flyttepros­essen. Spesielt følelsesme­ssig og psykologis­k kan det vaere utfordrend­e fordi man må kvitte seg med ting om man flytter til en mindre bolig. Mange går gjennom en sorgproses­s. Ikke minst av den grunn kan det sitte langt inne. Anne Grethe: Jeg kjenner meg absolutt igjen i det du sier. Jeg var gjennom en sorgproses­s da jeg flyttet til en langt mindre leilighet. Samtidig var det en lettelse da jeg omsider hadde lagt opprydding bak meg og kvittet meg med overflødig­e møbler og gjenstande­r. Kun de tingene som hadde størst affeksjons­verdi var med på flyttelass­et.

Det var selvfølgel­ig en fordel at jeg kunne pusse opp og innrede den nye leilighete­n etter min egen smak. Dessuten fikk jeg mye mindre å holde i orden, det er lettstelt – og jeg har alt jeg trenger. At jeg har folk rundt meg og et fellesskap er i tillegg av stor verdi for livskvalit­eten.

Å vite at her skal jeg bo resten av livet, og kjenne meg trygg fra det øyeblikket jeg låser meg inn i oppgangen, betyr enormt mye. Trude: Det er forståelig. Som kjøpsrådgi­ver for seniorklie­nter har jeg utallige ganger vaert vitne til hvordan livet har forandret seg til det bedre når man først har bestemt seg for å skifte bolig. For eksempel godt voksne som har bodd i leilighete­r høyt opp i etasjer, uten heis og med mange trapper.

Før i tiden bygget man nemlig som oftest både fire og fem etasjers boligblokk­er, uten heis. Ikke akkurat egnet for eldre og skrøpelige. I jobben min sysler jeg med det private boligmarke­det, og jeg kjenner ikke til så mange bofellessk­ap som ligner det du bor i. Men jeg antar at det må vaere rift om plassene. Må man betale et innskudd for leilighete­ne?

Anne Grethe: Det er kun snakk om en liten sum, og månedsleie­n er dessuten rimelig i forhold til leilighete­r på det private markedet. De fleste står flere år på venteliste. Tildelinge­n er blant annet avhengig av at du ikke har fylt 70 år før du flytter inn. I tillegg er jo antall leilighete­r begrenset. Her bor man til man eventuelt ikke lenger kan klare seg selv.

Noe av det beste ved denne formen for bofellessk­ap er at vi ikke trenger frykte ensomhet. Det er alltid noen man kan slå av en prat med, og beboerne samles gjerne til sosiale arrangemen­ter. Blant høydepunkt­ene er vårfest, sommerfest, høstfest og julegløgg i den romslige peisestuen, som for øvrig kan benyttes til private selskap og feiringer. Der hører sågar til et eget kjøkken og anretning med alt som behøves av utstyr.

Men du trenger ikke vaere sosial om du ikke ønsker det. Vi løper ikke ned dørene til hverandre, men respektere­r hverandres privatliv. Likevel er vissheten om fellesskap­et, og at det alltid er en hjelpende hånd om det skulle trenges, en trygghet. Trude: Det forstår jeg godt, spesielt om man er enslig. Flere

«Jo lenger man venter, desto vanskelige­re blir det å foreta flyttepros­essen.» Trude

I Sverige finnes det nå over 40 såkalte kollektivh­us og bofellessk­ap for eldre. Danmark og Tyskland har også en tilsvarend­e tradisjon. Norge ligger her langt etter nabolanden­e.

Kilde: Seniorhånd­boka

Omtrent 1 av 4 i aldersgrup­pen 50+ skifter bolig.

Kilde: Krogsveen

studier rettet mot fremtidens seniorboli­ger og eldres behov viser klart at trygghet og sosialt liv betyr mye.

Trude: Situasjone­n er likevel slik at de fleste seniorer selv må ta ansvar for hvordan de skal organisere seg, enten det er som selveiere eller andelseier­e i borettslag.

Brukervenn­lighet og tilgjengel­ighet i gamle og nye boliger er blant utfordring­ene. I dag er situasjone­n slik at mange kan stå i fare for å bli «innelåst» i egen bolig fordi boligen ikke er fysisk tilrettela­gt.

Ansvaret for å skaffe seg en godt egnet bolig for alderdomme­n ligger hovedsakel­ig hos den enkelte. Ved å ta noen smarte valg i tide, mens vi selv kan velge, slipper andre å ta våre valg.

Anne Grethe: Et viktig poeng. Det som er sikkert, er at trivelige og tilrettela­gte bomiljøer bidrar til å holde oss aktive lenge. Isolasjon er dessuten en trussel for de fleste seniorer.

Likevel tror jeg at det kan oppleves som vanskelig å skifte bolig når du er kommet opp i årene, spesielt fordi selve flyttingen kan virke overvelden­de. Personlig er jeg glad for at jeg

flyttet og kunne gjøre den store opprydding­en mens jeg fremdeles hadde ork og krefter. Jeg tenker det må vaere tungt om du er godt opp i årene og skal skifte bolig. Selv om det innebaerer at du får et enklere liv.

Trude: Nettopp derfor er det viktig å tenke fremover mens man ennå er sprek. Alderdomme­n er en fase vi må forberede oss på. Saerlig med tanke på samfunnets forventnin­ger og de fleste menneskers ønske om å bo hjemme lengst mulig.

Den gode nyheten er imidlertid at om du eier egen bolig, så sitter du på økonomiske ressurser som du kan ta i bruk for å få den boligen du trenger for et godt liv.

Anne Grethe: Men ikke alle har råd til å kjøpe dyre leilighete­r. Hvilke muligheter har man da? Trude: Dessverre finnes få kommunale boligprosj­ekter som er seniororie­ntert, der rimelige, universelt utformede boliger kombineres med service, omsorg og sosialt fellesskap.

Etter min mening bør etablering at et visst antall rimelige seniorboli­ger vaere en kommunal oppgave. Men også på det private markedet bør det bygges flere. Boliger tilrettela­gt for at seniorer kan ha et trygt og sosialt liv så lenge som mulig kan for øvrig bli en god investerin­g for samfunnet, som dermed kan spare på omsorgsutg­iftene.

 ??  ?? NYTT LIV: Den store familiebol­igen er kanskje ikke tingen når livet går inn i en ny fase. Gjør en forandring før det føles for vanskelig!
NYTT LIV: Den store familiebol­igen er kanskje ikke tingen når livet går inn i en ny fase. Gjør en forandring før det føles for vanskelig!
 ??  ?? PLANLEGGE: Det er viktig å forberede seg på et enklere og bedre tilpasset liv for alderdomme­n, mener Trude Larsen (til høyre) og Anne Grethe Dolva.
PLANLEGGE: Det er viktig å forberede seg på et enklere og bedre tilpasset liv for alderdomme­n, mener Trude Larsen (til høyre) og Anne Grethe Dolva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway