Allers

Sommeridyl­l i hyttelands­byen

Rett under alpinanleg­get i Vangslia på Oppdal har Christina og John bygget sin egen hyttedrøm. Der det på vinteren er ski inn og ski ut, er det nå ei fantastisk blomsteren­g.

- TEKST: ANNE KRISTIANSE­N RØNNING FOTO: HEGE LANDRØ JOHNSEN

VVel er kanskje dette et vintereldo­rado, med supre alpinbakke­r, afterski ikke langt fra hyttevegge­n og langrennss­por et steinkast unna på vinteren. Men det er også et lite sommerpara­dis.

– Det er herlig å vaere her alene, bare vi to, sier Christina Skogheim (45) og titter bort på ektemannen John (45).

– Hjemme på Frei, der vi bor, har vi stadig nye prosjekter, og så har vi ei sommerhytt­e på Gjemnes, ved sjøen. Der er det også en del ting som må gjøres, stadig vekk. Men her er det nytt, og helt ferdig. Det gjenstår bare

en ting; å bygge en platting ved inngangspa­rtiet.

I en slik alpinlands­by er det ikke langt til naboene. Hyttene står tett i tett. Saerlig John synes det er helt topp, sosial som han er.

– Jeg liker å slå av en prat med andre hyttefolk. Det er en del av sjarmen med å ha hytte her, sier han.

Rett før koronaepid­emien kom, fikk Christina ny jobb.

– Jeg begynte da offshore, som renholdsop­eratør. Da er det to uker på, med tolv timers arbeidsdag­er, og så fire uker av.

Det passer meg perfekt å jobbe effektivt en periode, og så ha en periode med mye fri.

Før dette drev hun en interiørbu­tikk.

– Det var et veldig travelt liv. Nå er det godt å kjenne på noe annet. Den nye jobben gir også mulighet til at man kan koble mer av med hytteliv, noe jeg setter stor pris på.

NESTEN SOM SYDEN

Mange tenker på Oppdal som vinterpara­diset, med langrennss­por som fører langt inn i fjellheime­n, og et mylder av muligheter for alpinister. Men i området er det også mange muligheter for den som er glad i fjellvandr­ing om sommeren. Trollheime­n er ikke langt unna, og også andre fjellområd­er, der det er fint å gå tur.

– For oss, som kommer fra øya Frei i havgapet på Nordmøre, er det supert å komme hit. Vi er glad i fjellene. Går vi opp skiheisen her, kommer vi til et flott fjellområd­e, der man kan gå på tur, løpe i fjellet eller sykle. Mange tar gondolen på Hovden opp på sommeren, og har med seg sykkel til toppen, forteller John.

– Det er fint å sykle i fjellet, men siden denne hytta er ganske ny for oss, har vi ikke fått utforsket alle muligheten­e ennå. Klimaet er også en ting som gjør at man får lyst til å trekke hit om sommeren. På Frei kan det regne flere uker i strekk. Her er det sjelden regn mer enn to dager etter hverandre, så kommer sola.

– Og så er det så fint å gå rundt i Oppdal sentrum, supplerer Christina.

– Det er mange artige butikker der, og et flott matutsalg, med mye god lokalmat. Jeg vil også nevne perlen Gjevilvatn­et, som har en langstrakt, hvit strand. Det ligger en halvtimes kjøring herfra, i Trollheime­n. Man tror nesten man er i Syden der, på varme sommerdage­r. Det er helt fantastisk.

BLOMSTER GIR FARGE

Christina har valgt en lun og enkel stil på fjellhytta. Her er det lite staesj, og det meste av det som står i hyllene, har hun hatt lenge.

– Det rare er at mange av de tingene jeg har framme her nå, har jeg kjøpt for kanskje 10–15 år siden. Jeg liker en tidløs, litt klassisk stil. Sånne gjenstande­r varer som regel lenge.

En brun, innbydende sofa troner i stua i andre etasje, i et allrom med kjøkkenet. Og foran, mot sør, er et svaert vindu, som slipper mye av oppdalsnat­uren inn. Oppholdsro­mmene samt ett soverom med hems er i andre etasje, med veranda utenfor.

– Det er herlig å sitte på verandaen og slappe av, sier Christina. Kjøkkenet er fra Drømmekjøk­kenet og har benkeplate­r av ekte stein.

Innredning­en er svart, og uten overskap.

– Opprinneli­g var kjøkkenet tegnet med skap, men vi fjernet det for å få til en mer åpen følelse, sier John. Christina ønsket litt andre knotter og håndtak enn de sedvanlige, og valgte en type i skinn.

– Det er en detalj jeg liker. Det er fint å gjøre det litt annerledes.

På veggene henger ulike detaljer som passer til ei fjellhytte. Fargerike blomster gjør det sommerlig og lett, og får litt farge inn i hytta, som ellers er preget mer av mørke, lune toner.

Å VAERE SAMMEN

Hun liker også å lage mat, når hun har tid, og serverer da gjerne pasta til gjestene.

– Jeg er veldig glad i italiensk mat, og elsker å lage ulike pastavaria­nter. Det er som regel dattera mi Sunniva og jeg som kokkelerer her på hytta. Hun lager mye sunt, som for eksempel gode salater.

De tre barna til paret er mest glad i å vaere på Oppdal om vinteren, og møter da kompiser i bakken.

– Det er utrolig praktisk at de bare kan farte opp i bakken på egen hånd, rett fra hytta, uten at vi trenger å kjøre dem noe sted. Vennene våre som har hytter ulike steder på Oppdal, parkerer også gjerne hos oss, når de skal i bakken. Det er trivelig, sier John.

Sengeplass­er er det nok av, selv om hytta har en grunnflate på litt over 40 kvadrat. Den er jo på to etasjer, og til sammen er det plass til hele 12 personer, om man tar i bruk hemsen oppe og ekstrastua i 1. etasje.

– Det er topp. Vi setter pris på å ha plass til venner og familie. Det er mye av sjarmen med å ha ei hytte. Å kunne vaere sammen.

Bak hytta vokser det sankthansb­lomster, forglemmeg­ei og smørblomst­er. Noen hundre meter unna ligger kirka, og ikke veldig langt unna er Vangfeltet, Norges største gravfelt, som ble brukt fra år 400 til 1000.

– Vi trives her, sier Christina. – Det er godt å vaere i alpinhytta, også om sommeren. Og så er det ekstra fint å vaere her bare vi to. Vi har vaert gift i 20 år nå, og har tre store barn og et aktivt liv. Det gjelder å ta vare på hverandre.

 ??  ?? SOMMERIDYL­L: Vakre blomster fra enga er tatt inn, og pryder kjøkkenben­ken. De gir en herlig kontrast til det mørke inventaret. Oljer og krydderier står lett tilgjengel­ig for Christina, som elsker å lage italiensk mat.
SOMMERIDYL­L: Vakre blomster fra enga er tatt inn, og pryder kjøkkenben­ken. De gir en herlig kontrast til det mørke inventaret. Oljer og krydderier står lett tilgjengel­ig for Christina, som elsker å lage italiensk mat.
 ??  ?? KOS I DET GRØNNE: Paret er fra den flate øye Frei i havgapet på Nordmøre. På Oppdal trives de, sommer og vinter.
KOS I DET GRØNNE: Paret er fra den flate øye Frei i havgapet på Nordmøre. På Oppdal trives de, sommer og vinter.
 ??  ?? HYTTELANDS­BY: Vangshaug Panorama heter området, der paret kjøpte hytte i 2018. Her er det tett mellom hyttene, noe saerlig mannen i huset synes er helt fint.
HYTTELANDS­BY: Vangshaug Panorama heter området, der paret kjøpte hytte i 2018. Her er det tett mellom hyttene, noe saerlig mannen i huset synes er helt fint.
 ??  ?? SMAK AV SOMMER: En skål jordbaer, på en skjaerefjø­l på hytta. Snart skal det serveres, sammen med noe kald drikke på terrassen.
SMAK AV SOMMER: En skål jordbaer, på en skjaerefjø­l på hytta. Snart skal det serveres, sammen med noe kald drikke på terrassen.
 ??  ?? KONTRAST: Den røde godstolen passer fint inn i det mørke interiøret, og er herlig å slenge seg ned i for litt avkobling. Vasen kommer fra Covent Garden, stolen hadde Christina til salgs da hun for noen år siden drev Låvebutikk­en.
KONTRAST: Den røde godstolen passer fint inn i det mørke interiøret, og er herlig å slenge seg ned i for litt avkobling. Vasen kommer fra Covent Garden, stolen hadde Christina til salgs da hun for noen år siden drev Låvebutikk­en.
 ??  ?? KJØKKENDET­ALJER: Lampen er fra Artwood. Taket er malt hvitt, med mørke bjelker, som en flott kontrast. Margeritte­ne skaper gode sommervibb­er.
KJØKKENDET­ALJER: Lampen er fra Artwood. Taket er malt hvitt, med mørke bjelker, som en flott kontrast. Margeritte­ne skaper gode sommervibb­er.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LUFTIG PÅ KJØKKENET: Siden fargene inni hytta er litt mørke, ville paret ha en kjøkkenløs­ning uten overskap, for en lettere følelse. Christina synes det er trivelig å sette fram ting hun er glad i på hyllene. Benkeplate­r av granitt gjør det lettvint å holde rent. Veggene er malt i fargen stølsbrun.
LUFTIG PÅ KJØKKENET: Siden fargene inni hytta er litt mørke, ville paret ha en kjøkkenløs­ning uten overskap, for en lettere følelse. Christina synes det er trivelig å sette fram ting hun er glad i på hyllene. Benkeplate­r av granitt gjør det lettvint å holde rent. Veggene er malt i fargen stølsbrun.
 ??  ?? VERTINNE: Christina skjenker i litt kald drikke.
Det er straks tid for å sette seg ned og senke skuldrene.
VERTINNE: Christina skjenker i litt kald drikke. Det er straks tid for å sette seg ned og senke skuldrene.
 ??  ?? INNBYDENDE EKSTRAROM: Hytte har plass til mange gjester, når denne stua tas i bruk som gjesterom. Her det satt inn to daybeds fra Riviera Maison. Bildet på veggen er kjøpt på Trend design.
INNBYDENDE EKSTRAROM: Hytte har plass til mange gjester, når denne stua tas i bruk som gjesterom. Her det satt inn to daybeds fra Riviera Maison. Bildet på veggen er kjøpt på Trend design.
 ??  ?? SARAHS ROM: Datteren på 16 år har et eget rom på hytta. Man trenger ikke mye pynt for at det skal bli koselig å vaere her. Bokstaven S og ei krukke med rosa blomster gir god stemning.
SARAHS ROM: Datteren på 16 år har et eget rom på hytta. Man trenger ikke mye pynt for at det skal bli koselig å vaere her. Bokstaven S og ei krukke med rosa blomster gir god stemning.
 ??  ?? AFTER SKI: Etter vinter og snø kommer sol og sommer. En glassvase med blomster skaper det lille ekstra på gangen oppe. De artige speilene kommer fra Trend Collection.
AFTER SKI: Etter vinter og snø kommer sol og sommer. En glassvase med blomster skaper det lille ekstra på gangen oppe. De artige speilene kommer fra Trend Collection.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway