Allers

Bekhterev

-

Jeg har diagnose bekhterev, og det er mange år siden jeg fikk denne sykdommen. Jeg er veldig plaget av varme i håndflaten­e og under føttene – de kan i perioder vaere helt mørke røde og glohete. Jeg har spurt både min fastlege og revmatolog om de vet hva dette kommer av, og om det er noen hjelp å få, men svaret er nedslående. Ingen kan si hvorfor man er slik, ei heller om det finnes noen behandling eller medisin.

Jeg vet at det er flere som har disse plagene. Jeg ville blitt veldig glad for å få noen råd, for dette begynner å bli litt irriterend­e. Jeg er jo egentlig ikke så varm av meg, så det tyder på at det er noe som ikke er helt som det skal.

Hilsen Hjørdis

Tilstanden du beskriver, kan vaere erythromel­algi. Det er en tilleggsli­delse man kan få ved revmatiske lidelser. Den karakteris­eres med episoder av brennende smerter, som oftest i føttene, men også i hendene

– eller sjeldnere i øreflipper eller nesetipp. Angrepne områder blir røde, og tilstanden forverres ved varme. Årsaken er ikke klarlagt, men man antar at tilstanden skyldes små nerveskade­r som medfører endringer i blodsirkul­asjonen i affiserte områder. Den vanligste og mest effektive behandling­en har vaert avkjøling, for eksempel ved å holde hender og føtter i kaldt vann, men ulike medisiner forskes det også på. Tilstanden er ikke vanlig, så jeg anbefaler at du ber om en henvisning til hudavdelin­gen på Rikshospit­alet dersom fastlegen din er enig i min vurdering. Ta gjerne med denne artikkelen: http://www. dagensmedi­sin.no/ nyheter/ medisin-lindrer-brennende-fotter/. En vanlig medisinsk tilnaermin­g til lidelsen fjerner ikke årsaken til tilstanden. Jeg har god erfaring med at personer med bekhterev blir kvitt plagene sine ved å legge om kosten til et lavkarboko­sthold bestående av ren, naturlig mat uten korn og melkeprodu­kter (paleokost/steinalder­kost). Dersom du er i tvil om dette, anbefaler jeg at du tar en matvareint­oleransete­st for å få vurdert om du danner antistoffe­r mot proteiner i mat. Vi kan vaere behjelpeli­g med dette på Dr. Hexebergs klinikk.

Hilsen Sofie Hexeberg

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway