Allers

Forfattere­ns favoritter

Da Cecilie var åtte år, fant hun et gammelt Pan Am-verdenskar­t i en bod. Etterlatt der av pilot-onkelen som emigrerte til Australia samme år som hun kom til verden. Slik ble reiselyste­n født.

- TEKST: BENTE GRØNNEVIK, HILDE L. GAARDER OG HANNE REMBERG FOTO: STUDIO DREYER HENSLEY MATTIAS FREDRIKSSO­N/VISIT NORWAY – Hvilket sted i Norge har gjort sterkest inntrykk på deg? – Hva bør «alle» i Norge se? – Noen gode råd til planleggin­g av en norgesferi

Cecilie Larvåg (62) har jobbet i media i mange år, og har utgitt flere bøker. Nå er det reiseboken «Mil etter mil – langs Norges 18 Nasjonale turistvege­r» som skal ut til folket.

Forfattere­n, som har vaert i 99 av Norges 106 byer og kan skryte av å ha besøkt 45 land, har oppsøkt vakre steder, møtt folk og samlet smarte tips for en vellykket reise langs de flotte, norske turistveie­ne.

– Å ankomme Vardø kl. 04 med nordgående Hurtigrute idet solen står opp over

Vardøya. Sette seg i bilen og kjøre ut i det vidåpne, øde landskapet mot Ekkerøy i et sløret, gyllent lys, som på en gammel Super 8-film – det er magisk! Legg til reinsdyr langs veien, Steilneset i Vardø – minnestede­t over trolldomsp­rosessene i Øst-finnmark på 1600-tallet, og månelandsk­apet i Hamningber­g. Varanger får terningkas­t 6!

– I hvert fall ikke Besseggen, Trolltunga og Prekestole­n midt i juli. Derimot et ekte fiskevaer, som Ballstad i Lofoten, midnattsso­l fra en fjelltopp nord for polarsirke­len samt Norges to høyeste (vintersten­gte) fjelloverg­anger – de Nasjonale turistvege­ne Sognefjell­et og Valdresfly­e – i april/mai, med flere meter høye brøytekant­er.

– Ikke prøv å oppdage halve Norge på én gang! Gjør research og lag en plan. Ingenting er så irriterend­e som å oppdage at etappens mest sjarmerend­e lille gårdskafé ligger rett rundt svingen fra bensinstas­jonen der du nettopp hev i deg en pølse. Sett av tid til å gjøre impulsive stopp og ta avstikkere underveis når noe fanger din interesse.

– Mye, men jeg vil spesielt trekke fram to ting. En: De fire årstidene! Hver med sin magi. Lyset, fargene, stemningen og opplevelse­ne skifter fra måned til måned. To: Allemannsr­etten, et gratis fellesgode som er en del av den norske kulturarve­n. Vi kan slå opp telt på en fjelltopp med utsikt i alle himmelretn­inger, bade i hav og fjellvann, plukke blomster, urter og baer, høste kamskjell og blåskjell til eget bruk og mye mer. Det er ikke slik i de fleste andre land i verden. Men vis hensyn og ta vare på naturen!

– Jeg har lyst til å gå den historiske Vardevegen mellom Krossbu i Lom og Turtagrø i Luster, med 2000-meterstopp­ene i Jotunheime­n som bakteppe. En annen tur som frister, er Fossestien langs Nasjonal turistveg Gaularfjel­let. Og kanskje blir det litt kombinert jobb og ferie på Helgelands­kysten.

– Familiens sommersted på Grimsøya ytterst i Skjebergki­len. Der bor sjelen min.

 ??  ??
 ??  ?? REISEVANT: Journalist og forfatter Cecilie Larvåg elsker å reise og samle gode opplevelse­r. Nå deler hun med andre reiseglade i boken Mil etter mil.
REISEVANT: Journalist og forfatter Cecilie Larvåg elsker å reise og samle gode opplevelse­r. Nå deler hun med andre reiseglade i boken Mil etter mil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway