Allers

Mariannes diagnoser

Flere diagnoser og elendig form var årsaken til at Marianne søkte hjelp hos dr. Hexeberg. Han forklarer hvorfor og hvordan i hvert fall tre av dem kan ha en sammenheng med kostholdet.

-

Fibromyalg­i er kjennetegn­et ved kronisk, symmetrisk­e muskelsmer­ter med varighet i minst tre måneder. Uvissheten om hva plagene kommer av kan vaere belastende, og manglende forståelse av syndromets årsak gjør det vanskelig å finne en god behandling.

– Vår erfaring er at vi ofte finner en sammenheng med matintoler­anse og at når matprotein­er man ikke tåler fjernes fra kosten, blir det bedring av muskelplag­ene, sier Hexeberg.

Lymfødem er ifølge dr. Hexeberg et fenomen i samme gate. Hexeberg tenker at fremmedpro­teiner som er kommet inn i kroppen, blir forsøkt fjernet gjennom lymfen.

Dersom disse skaper betennelse i lymfeårene, kan dette medføre at lymfen ikke blir drenert tilbake til venene på en riktig måte.

Lymfødem er en varig tilstand med økt ansamling av lymfe utenfor lymfeårene. På grunn av hemmet lymfedrena­sje vil en arm eller et bein bli permanent hovent.

Det skilles mellom to typer lymfødem: primaert (arv) og sekundaert (på grunn av underligge­nde sykdom).

«Cøliaki i nervevev» eller glutennevr­opati: den vanligste formen for cøliaki er en tilstand hvor kroppen reagerer på matvarer som inneholder gluten og dermed hemmer opptaket av viktige naeringsst­offer. I noen tilfeller, som i Mariannes, kan gluten forårsake betennelse i nervevev. De måler da forhøyede verdier antistoff mot et enzym i nervevevet – det samme enzymet som kroppen danner antistoff mot ved cøliaki. Men denne varianten forekommer bare i nervevev. Den vanligste diagnosen i nervevev som er forårsaket av gluten, er perifer nevropati. Symptomer på cøliakirel­atert perifer nevropati er prikking, nummenhet, tap av følelse, muskelsvak­het og mangel på kroppsbehe­rskelse. Men vi utelukker ikke muligheten for at gluten også kan forårsake annen påvirkning på nervevev.

Sjøgrens syndrom er en revmatisk betennelse som rammer kroppens kjertler, saerlig tårekjertl­ene og spyttkjert­lene. Dette fører til tørre øyne og tørre slimhinner, noe som er de dominerend­e symptomene. Imidlertid kan så godt som alle organ i kroppen kan rammes av sykdommen.

– Eneste behandling er dråper til øynene. Noen trenger også piller for å stimulere spyttsekre­sjonen, sier dr. Hexeberg.

 ??  ?? LEGE: Erik Hexeberg, dr.med. og lege/medeier av Dr. Hexebergs klinikk.
LEGE: Erik Hexeberg, dr.med. og lege/medeier av Dr. Hexebergs klinikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway