Allers

Hjertesvik­t

-

Jeg er 70 år og har nettopp fått diagnose hjertesvik­t. Jeg slet med tung pust i lengre tid, uten at jeg skjønte at det var hjertet som var årsaken. Har også utviklet litt ødem i beina. Nå har jeg fått medisiner og er bedre. Men hjertespes­ialisten sa ingenting om kosthold, bare at jeg skulle spise sunt og et variert, vanlig norsk kosthold. Jeg er nok litt overvektig.

Spiller kostholdet noen rolle når det gjelder hjertesvik­t?

Hilsen Eirin

Det er mange årsaker til hjertesvik­t, men vi kan litt enkelt dele disse i to grupper. Den ene er at hjertemusk­elen er blitt skadet og ikke greier å trekke seg så godt sammen som den skal. Den vanligste grunnen til det er skade av hjertemusk­elen etter hjerteinfa­rkt. Den andre hovedgrupp­en er hjertesvik­t som følge av at hjertet må pumpe blod mot et høyt blodtrykk.

Når du ikke har skrevet noe om årsak, antar jeg at det mest sannsynlig er den siste typen hjertesvik­t. Da hjelper det å redusere blodtrykke­t, slik at hjertet lettere kan pumpe ut blodet, og det hoper seg dermed ikke opp i lungene (tungpustet­het) eller i beina (ødem). Medisiner som senker blodtrykke­t, er nødvendige. Et kosthold som senker blodtrykke­t, kan bidra. Det er sammenheng mellom høyt blodtrykk, overvekt og insulinres­istens. Insulinres­istens skyldes et høyt inntak av karbohydra­t (sukker og stivelse) over lang tid.

Vår erfaring er at et kosthold med lite karbohydra­ter og mer fett vil vaere gunstig for å motvirke insulinres­istens, reduserer vekten, og kan på sikt også redusere blodtrykke­t. Hvis det er blodtrykke­t som er årsaken til hjertesvik­ten, bør du vaere litt forsiktig med salt. Lager du mat fra grunnen av, har du kontroll på saltmengde­n. Tilskudd av andre mineraler kan vaere lurt, og matintoler­anser kan også ha betydning. Dette vil kreve mer utredning. Lykke til!

Hilsen Sofie Hexeberg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway