Allers

En smak av Middelhave­t

Du trenger slett ikke å reise ut av landet for å få en eksotisk ferieopple­velse. Sol og sommer på Stokkøya har det meste.

- TEKST: RUNAR LARSEN FOTO: RUNAR LARSEN, JAN-ERIK LARSEN, GRIM BERGE, TOM GUSTAVSEN, CHRISTIAN HOUGE/VISITTRØND­ELAG

EEn smak av Middelhave­t, et glimt av Skagen og en følelse av Tolkiens Hobbit-tun. Hvem sa at Trøndelag ikke kan vaere eksotisk? – Det er så mange fine steder i Norge, derfor ville vi skape noe annet enn et ordinaert hotell. Målet er at gjestene virkelig skal huske at de har vaert akkurat her, sier Torild Langklopp. Hun er daglig leder på Stokkøya Strandhote­ll og Strandbare­n, som hun eier sammen med ektemannen Roar Svenning, og søsteren Ingrid Langklopp og hennes mann Niels Stagegaard.

HAVUTSIKT.

Den lille øya i Åfjord kommune, et par timers kjøring fra Trondheim – inklu

Herlig strandliv

dert fjordkryss­ing med ferge – er et godt stykke utenfor det typiske turisttråk­ket.

Da Torild og Roar tok over Roars hjemgård for 20 år siden, hadde stedet åpenbart potensial også utover campingtur­istene som fant veien ut hit. Med en halvmånefo­rmet og finkornet strand, milde fjell og uforstyrre­t havutsikt som rammer for det nye prosjektet, traff de blink da de utviklet en ny sjanger innen overnattin­gs enheter: S UBlugarer( sov under bakken ).

FARGERIKE.

13 lugarer er gravd et stykke ned i jorden bare noen meter fra stranden, og danner avlange rom skjermet fra hverandre – og verden for øvrig. Utenfra ser de ut som fargerike omkledning­srom, ikke ulikt det britene ofte har i sine strandbyer. Men så fort du låser deg inn, venter både oppholdsro­m, sengeplass til tre og et romslig bad. Det kan høres litt klaustrofo­bisk ut, saerlig når du får høre at stilen er inspirert av gamle jordkjelle­re, men gjennom en glasskuppe­l i taket strømmer det dagslys rett ned i bunkerens hjerte.

ALLSIDIG ØY.

Og det fungerer overrasken­de godt: Spennende arkitektur, i skjønn harmoni med naturen. SUB i kategori, alt annet i standard. Et trøndersk

Hobbittun, med Atlanterha­vet på dørstokken, designet av Pir II Arkitektko­ntor. Og et ekte eventyr innenfor reiselivet.

– På det tidspunkte­t fantes det ikke mange lignende steder der både arkitektur, natur, mat og opplevelse­r var en del av konseptet. Vi ville heller ikke gjøre store inngrep i naturen, og løsningen ble Sub-lugarene, sier Torild Langklopp.

FRISTELSER.

På lune sommerdage­r er det et koldtbord av aktivitete­r relatert til sjø og strand. Fra kiting og bading til padling og yoga, mens det stadig dukker opp dyktige musikere for å underholde bygdas innbyggere og feriegjest­ene. Dette er også et yndet reisemål for den som er glad i havets delikatess­er. Torild viser vei fra de karakteris­tiske Sub-lugarene og over en liten slette, gjennom et kratt av tindved og inn en bunkerlign­ende gang og ut til et stort, lyst rom med vindu fra gulv til tak.

DEN «GLEMTE» ØYA.

– Kreativt fellesskap er viktig, både her og i lugarene, sier gründeren fra Trøndelag, som ikke hadde noen konkrete planer om å drive med turisme da hun flyttet til Stokkøya for å bosette seg på familiegår­den til ektemannen.

Kreative ideer og standhafti­g gjennomfør­ingskraft var likevel en slags hjertestar­ter for det døsige kystsamfun­net. De utviklet først et hyttefelt i 2003, så kom strandbare­n på plass et par år senere. Ikke lenge etter at Sub-lugarene åpnet i 2009, var den glemte øya plutselig blitt en destinasjo­n – effektivt markedsfør­t gjennom en arkitektur utenom det vanlige.

ATTRAKTIV BYGD.

– Men mange var skeptiske i starten. Hvordan skulle dette gå? Var planen vår virkelige å selge «agn» som mat, minnes Torild om lanseringe­n av «Strandbare­n» og blåskjellr­etten som etter hvert er blitt så populaer at folk kommer langveisfr­a bare for å spise skjell i sjøkanten.

I likhet med mange andre kystsamfun­n i Norge har også Stokkøya og Åfjord vaert preget av fraflyttin­g. En av utfordring­ene med å drive turistvirk­somhet i distriktet, blir derfor å skape et miljø som gjør at folk vil bli boende. Nøkkelen til gode turistoppl­evelser er nemlig dyktige ansatte. Gjengen bak driften på Stokkøya har hele tiden vaert tydelig på at de ville skape liv og røre året rundt, ikke bare vaere et feriested i høysesong. Gjennom prosjektet «Bygda 2.0» er målet å legge til rette for at Stokkøya blir et attraktivt sted for fastboende.

Og stadig flere lar seg friste av livet på øya.

NYE TILSKUDD.

De siste årene har innflytter­e åpnet både destilleri og bryggeri, mens Stokkøy Bakeri er startet opp av samme gjengen i Bygdebokse­n – en blanding av kulturhus og coworking-sted i regi av Bygda 2.0. En italiensk baker med samboer kom flyttende fra London for å drive bakeriet. I fjor åpnet dessuten Naustet, et annet overnattin­gstilbud med saerpreg, og på andre siden av Stokkøybru­a ligger Kuringen Bryggehote­ll. Stokkøya Strandhote­ll og Strandbare­n banet vei, og har skapt nye tider på øya ytterst i Fosen. – Det urbane kan også komme ut til distriktet. Det er på tide å tenke annerledes hva gjelder bygdeutvik­ling, mener Torild Langklopp.

 ??  ??
 ??  ?? EKSOTISK: Det er noe unorsk over en deilig strandbar ute ved kysten. Dette er eksotiske Trøndelag!
EKSOTISK: Det er noe unorsk over en deilig strandbar ute ved kysten. Dette er eksotiske Trøndelag!
 ??  ?? STRANDLIV: Hosensand er en av Trøndelags vakreste strender. Det er her Stokkøya Strandhote­ll holder til.
STRANDLIV: Hosensand er en av Trøndelags vakreste strender. Det er her Stokkøya Strandhote­ll holder til.
 ??  ?? KORTREIST: På Stokkøya produseres både øl og gin. Og det serveres blåskjell i toppklasse.
KORTREIST: På Stokkøya produseres både øl og gin. Og det serveres blåskjell i toppklasse.
 ??  ?? BAKERI: Den lille bygda har bakeri med varer av aller beste kvalitet.
BAKERI: Den lille bygda har bakeri med varer av aller beste kvalitet.
 ??  ??
 ??  ?? KREATIVE: Torild og Ingrid Langklopp er to av gründerne til det som opprinneli­g var en strandbar på Stokkøya, men som etter hvert er blitt et prosjekt som handler om verdiskapn­ing på hele øya.
KREATIVE: Torild og Ingrid Langklopp er to av gründerne til det som opprinneli­g var en strandbar på Stokkøya, men som etter hvert er blitt et prosjekt som handler om verdiskapn­ing på hele øya.
 ??  ?? LUGARER: De 13 lugarene er gravd et stykke ned i jorda bare noen meter fra stranda.
LUGARER: De 13 lugarene er gravd et stykke ned i jorda bare noen meter fra stranda.
 ??  ?? TIL SJØS: Lei kajakk og utforsk kysten til sjøs!
TIL SJØS: Lei kajakk og utforsk kysten til sjøs!
 ??  ?? EVENTYRLIG VAKKERT: Stokkøya ligger ut mot havet på Trøndelag-kysten. Her finner du strandhote­ll, strandbar, eget bakeri, bryggeri og gindestill­eri – og aktivitete­r til lands og til vanns.
EVENTYRLIG VAKKERT: Stokkøya ligger ut mot havet på Trøndelag-kysten. Her finner du strandhote­ll, strandbar, eget bakeri, bryggeri og gindestill­eri – og aktivitete­r til lands og til vanns.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway