Allers

Snarveien til mer energi

Går du til sengs når du er trøtt, eller kjemper du mot? Å følge den naturlige rytmen kan gi helsegevin­ster. Her er sju ayurvedisk­e råd for å komme mer i balanse.

- TEKST: JO BRAND FOTO: NTB/SHUTTERSTO­CK

1. LYTT TIL KROPPEN

Vi mennesker er en del av naturen og kroppene våre har godt av å synkronise­re egen rytme med naturens rytme, mener danske Maria Juhl som har skrevet boka «Ayurveda – følg naturens rytme» (les om ayurveda i rammesaken). Hvorfor? Fordi naturens rytme er din kropps rytme.

Kjemper du mot kroppens naturlige rytme ved for eksempel ikke å legge deg selv om du er trøtt? Spiser du en stor middag sent om kvelden? Da taerer du på dine naturlige ressurser. Hvis du følger den naturlige rytmen vil du kunne optimalise­re energi og helse. Da nyttiggjør du deg den naturlige energiflyt­en.

2. STÅ OPP MED NATUREN

Ifølge ayurveda er klokka 06.00 det beste tidspunkte­t å stå opp på.

Da er vi omgitt av en lett energi, og vi vil føle oss mest årvåkne og friske (det avhenger selvfølgel­ig av om du har lagt deg til rett tid) på dette tidspunkte­t. Du er rett og slett klar for en ny start.

Når du våkner er det viktig å vite at det første du tenker, føler og gjør vil sette tonen for resten av dagen. Derfor kan du bruke denne tiden til «å kode» deg for dagen. Ha fokus på takknemlig­het, tenk over hva du gjerne vil ha ut av dagen eller om du har en intensjon for dagen eller lignende. La hva du ønsker vaere styrende, og ikke sjekk telefonen som det første du gjør når du våkner. Det vil kunne forstyrre prosessen.

3. TRIM FØR FROKOST

Morgentime­ne, før du spiser frokost, er ideelle til mosjon og aktivitet. Ifølge ayurveda vil mosjon hjelpe kroppen med å slippe tak i eller rense ut det den ikke har bruk for – fordi du svetter og starter forbrennin­gen.

Hva slags mosjon avhenger av hvem du er. For noen er det litt yoga på stuegulvet det beste, for andre en løpetur eller en visitt til helsestudi­o. Vaer i aktivitet i minst 20 minutter. Pulsen bør øke og det er fint om du blir litt svett på pannen. Morgentrim er ikke den eneste måten du kan hjelpe kroppen med en siste utrensning etter natta. Det kan også vaere en god idé å skrape tunga og drikke varmt vann. Dette vil kunne hjelpe kroppen å kvitte seg med avfallssto­ffer.

Når det gjelder frokost så spiser du etter hvor sulten du er. Og klarer du ikke å vente på mat før mosjon så er det greit med en banan eller smoothie før morgentrim­men.

4. SPIS MEST MIDT PÅ DAGEN

Innen ayurveda sier man at når sola står på sitt høyeste på himmelen, så står den også på det høyeste inni oss selv. Man mener at rundt klokken 12.00 vil fordøyelse­n vaere mest virksom.

Rådet her er altså å spise et stort og naerende måltid midt på dagen, og så spise et mindre måltid om kvelden når man ikke forbrenner så mye.

5. SØK RO

Mange opplever en liten knekk noen timer etter lunsj – da kommer ettermidda­gsdumpa. Det kan skyldes at blodsukker­et faller, vi blir trøtte og kan kjenne oss tappet for energi. Noen kompensere­r med å drikke kaffe, men det vil kunne føre til ytterliger­e energitap noe senere.

Sannsynlig­vis har du heller bruk for ro og stabilitet. Kanskje vil du ha nytte av å meditere eller gå en tur i naturen. Sunn snacks som en nøttebar eller en smoothie kan også hjelpe.

6. TID FOR Å GIRE NED

Allerede rundt klokken 18.00 begynner kroppen å gire ned. I stedet for kjempe imot så prøv å bli med i prosessen. Dette er et godt tidspunkt å vaere sammen med dine naere.

Det er fint å gjøre aktivitete­r som støtter prosessen i stedet for å se blodige nyheter og voldsfilm eller lese skumle bøker som vil kunne gjøre det vanskelige­re å sovne. Tenk også over hva du gjerne vil ha med deg inn i søvnen, og hvordan du best kan gi slipp på dagen.

7. LEGG MERKE TIL TRØTTHETEN

Ikke kjemp mot når du er trøtt. La trøttheten lede deg til søvn. Hvis du holder det gående med kaffe, sukker, tv eller jobb, kan du havne «på den andre siden» og få ny energi. Den energien bør heller kroppen få bruke mens du sover – til å rense ut og restituere.

Å legge seg sent en gang iblant er selvfølgel­ig helt greit, men hvis man alltid gjør det, vil det kunne taere på helse og immunforsv­ar. Så vaer oppmerksom på din egen trøtthet og gå til sengs med den.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway