Allers

Smertefri uten medisiner

Kampen mot smerter er utfordrend­e for mange, og smertestil­lende medisiner er blitt en daglig hjelp. Finnes det bedre løsninger?

-

PROBLEMET MED OMFATTENDE forbruk av vanlige smertestil­lende tabletter er at de kan øke faren for infarkt, slag og død ved langvarig og høyt forbruk, ifølge ny forskning. Bruk av betennelse­sdempende medisiner som ibuprofen, naproxen og diklofenak kan vaere livsfarlig i høye doser. De øker faren for hjerteinfa­rkt, slag og dødsfall med 33 prosent. Blant medisinene med slike stoffer er merker som Ibux, Brufen, Voltaren og Naproxen.

Nå viser det seg at mange typer kroniske smerter kan lindres og behandles uten piller og medisiner, og forskning på medisinfri­e tiltak fått økende interesse.

6 GODE RÅD

1. Sov mer. Når man sover, reduseres kroppens stressbela­stninger, og kortisolpr­oduksjonen som skaper betennelse­stilstande­r i muskler og bindevev, går ned. Jo mer søvn du får, desto mindre stress- og betennelse­ssmerter setter seg i kroppen.

2. Mosjoner oftere, og tren utendørs i frisk luft. Smerter i rygg, nakke og hode kan skyldes for mye stillesitt­ing i løpet av dagen på jobb og hjemme i sofaen. Kroppen og musklene er laget for bevegelse og aktivitet.

Økt fysisk aktivitet skaper avspenning, bedre sirkulasjo­n og varme, og stimulerer hjernen til økt produksjon av endorfiner, som virker smertestil­lende og skaper velvaerefø­lelse. Nyere undersøkel­ser viser at jo oftere man trener/mosjonerer, desto mindre smerter får man i ledd og muskler som ellers er friske.

3. Drikk nok vann. Noen typer smerter kan skyldes moderat dehydrerin­g på grunn av for lite vaeskeinnt­ak i løpet av dagen. Et glass vann eller tre kan for eksempel gi rask lindring av hodepine. Dette gjelder saerlig den hodepinen som kommer sigende på ut over dagen og ofte når sin smertetopp om ettermidda­gen eller kvelden.

4. Tilfør kroppen mer varme om vinteren. En kald kropp og avkjølte muskler, sener og ledd kan medføre mer smerter og stivhet. Bruk varmeflask­e, ullundertø­y og ullsokker, og sørg for å ha en varm vinterdyne i sengen. Ta gjerne badstu, så ofte du kan, dersom du har muligheten. Hvis ikke – kjøp deg en passende Ir-sauna (infrarød) som du kan bruke hjemme

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway