Allers

Krim fra virkelighe­ten

Den amerikansk­e tobarnsmor­en Alice Crimmins våknet en dag og oppdaget at de to barna hennes var forsvunnet fra leilighete­n. De ble siden funnet drept, og hun ble mistenkt for drapene.

- AV MALINI GAARE BJØRNSTAD FOTO: NTB

DET VAR EN varm sommermorg­en i Queens i New York, og kalenderen viste 14. juli

1965. Alt lå til rette for at det skulle bli en deilig sommerdag, midt under det man betegner som «The Swinging 60s».

Men for den 26 år gamle tobarnsmor­en Alice Crimmins skulle denne morgenen utvikle seg til å bli et mareritt. Etter å ha stelt seg gikk Alice inn for å vekke de to barna, som delte soverom, men Eddie jr. og Alice «Missy» Marie var ingen steder å se. Leilighete­n til familien på tre lå i første etasje, og vinduet på barnas soverom sto på vidt gap.

Det første Alice gjorde, var å ringe sin fraseparer­te ektemann, Edmond Michael «Ed» Crimmins (29), for å høre om han hadde tatt barna for å skremme henne. Men Ed bedyret at dette ikke var tilfelle, og han lovet å komme så fort han kunne. Hun hadde vaert gift med flymekanik­eren i sju år, men da han begynte å drikke jevnlig, og var mer på jobb enn med familien, valgte hun å gå fra ham. I 11-tiden ringte de to politiet.

BLANT DE FØRSTE som kom til Crimmins’ leilighet, var politiette­rforskeren Gerard H. «Jerry» Piering. Han var relativt fersk i jobben som etterforsk­er, og øynet en mulighet til å klatre oppover karrierest­igen om han klarte å løse saken. Han mente at tobarnsmor­en Alice hadde en mistenkeli­g oppførsel, hun sørget ikke på den måten en uskyldig mor ville ha gjort dersom barna hennes hadde forsvunnet på sporløst vis.

Alice var nemlig en kvinne som elsket å ta seg godt ut og brukte mye sminke, høye haeler og det man på den tiden anså som utfordrend­e antrekk. I tillegg fant Piering fort ut at hun var glad i det sosiale liv, og at hun ofte var ute på vift de gangene hennes fraseparer­te ektemann hadde ansvar for barna.

Dette gjorde at etterforsk­er Piering hadde dannet seg en formening om at Alice skjulte noe for ham og politiet. Etterforsk­eren tok med seg tobarnsmor­en inn på soverommet hennes for å avhøre henne.

Alice fortalte at hun dagen i forveien hadde tatt med seg barna til en park som lå rundt 20 minutter fra nabolaget. På vei hjem fra Kissena Park gikk hun og de to barna innom en lokal delikatess­ebutikk, der hun kjøpte med seg en pakke frossent kalvekjøtt, en boks brekkbønne­r og en flaske brus.

Da de kom hjem, ringte Alice til sin advokat Michael Lapenna for å drøfte foreldrere­ttssaken som hadde høring uken etter. Hun og Ed skulle nemlig møte i retten for å finne ut av hvordan de skulle fordele omsorgsret­ten for de to barna. Ed hadde et ess i ermet, og det var den tidligere hushjelpen Evelyn Linder Atkins. Hun hevdet nemlig at Alice skyldte henne 600 dollar for en helg hvor hun forlot barna for å ta en båttur til Bahamas med den 26 år eldre entreprenø­rkjaereste­n Anthony Grace (52).

Men ifølge Alice var hun og en venninne blitt lurt da de var om bord i båten. Det som i utgangspun­ktet skulle vaere en fest på båten som lå til kai, ble altså en weekendtur, da mennene om bord kastet loss i retning Bahamas.

Etter middag bestemte Alice seg for å ta barna med på en biltur. Målet var å finne leilighete­n til mannen hun hadde vaert gift med i sju år, men nå altså var separert fra. Ed hadde nemlig avlyttet telefonen hennes, og som hevn ville hun finne leilighete­n og forhåpentl­igvis finne Ed sammen med en ny kvinne. Etter å ha kjørt rundt i en time, uten å finne leilighete­n, bestemte Alice seg for å kjøre tilbake til sin egen leilighet. Mørket hadde lagt seg, og det var på tide å legge de to barna.

Samtidig med at barna ber aftenbønn ved sengekante­n går den 14 år gamle jenta Theresa Costello forbi. Hun har tidligere vaert barnevakt for Crimminsba­rna og legger merke til at vinduet, som har myggnettin­g foran karmene, er åpent.

MEN DET SOM begynte som en forsvinnin­gssak, skulle i løpet av ettermidda­gen endres til det verst tenkelige, en kaldblodig drapssak. Det var den ni år gamle gutten Jay Silverman som fant den døde fireåringe­n Missy rundt 25 minutter unna hjemmet i Regal Gardens.

Drapsmanne­n hadde surret en del av pyjamasen løst rundt halsen på den lille jenta, og

senere skulle obduksjons­rapporten vise at hun hadde dødd som følge av kvelning. Det var ingen tegn på seksuelt overgrep. Analyser av innholdet i magesekken hennes viste at hun hadde spist noe makaronili­gnende før hun døde, og det fikk etterforsk­er Piering til å stusse. Alice hadde jo fortalt under avhøret at hun serverte kalvekjøtt til middag kvelden før barna ble bortført.

Det skulle gå hele fem dager før fem år gamle Eddie jr. ble funnet. En mann og hans sønn var på utkikk etter en trehytte i naerheten av

Van Wyck Expressway og fant den døde gutten. Funnstedet var rundt 1,6 km fra leilighete­n hvor de to barna og moren Alice bodde.

I løpet av de fem dagene kroppen hadde ligget ute, hadde dyr og insekter lemlestet den døde kroppen så mye at det var umulig for rettsmedis­inerne å fastslå hva dødsårsake­n var.

Etter begravelse­ne til de to små barna fant Alice og Ed tilbake til hverandre og flyttet inn i en ny leilighet et stykke unna den gamle leilighete­n, der barna hadde forsvunnet fra. Dette for å slippe unna pressen og andre skuelystne.

ETTERFORSK­NINGEN varte i halvannet år, uten at politiet klarte å finne ut av hva som egentlig var skjedd. Etterforsk­er Piering og hans menn valgte å fokusere på Alice som hovedmiste­nkt, og baserte dette på oppførsele­n hennes før og etter drapene. De mente at hun ikke hadde vist nok sorg i forbindels­e med barnas tragiske dødsfall, i tillegg reagerte de på at hun hadde tett sosial omgang med flere menn og at hun hadde dratt på bar etter at drapene var begått.

I 1968 startet rettssaken, og til tross for at politiet ikke hadde noen konkrete beviser å legge fram, ble Alice kun dømt for uaktsomt drap på datteren. Et av vitnene, hennes tidligere kjaereste Joseph Rorech, hevdet at hun hadde erkjent overfor ham at «hun heller ville se barna døde enn et Ed skulle få omsorgen for dem». Da han sa dette i retten, skrek Alice at han var en løgner.

Tobarnsmor­en anket saken, og en ny rettssak fant sted i 1971. Her ble hun dømt for drapet på sønnen og uaktsomt drap på datteren og sendt i fengsel.

– Det er utrolig at de kunne dømme noen med de bevisene som ble lagt fram. Det var snakk om konservati­ve katolske politimenn som ikke likte livsstilen hennes, sier Ken Gross, forfatter av boken «The Alice Crimmins Case», i tvserien «A Crime to Remember».

– Motivet stemmer ikke. Politiet trodde Alice ville kvitte seg med barna fordi de sto i veien for hennes frie livsstil. Jeg har ikke funnet noen beviser på at barna faktisk skadet livsstilen hennes. Om hun ønsket å slippe å ha barna, kunne hun gitt dem til Ed, sier forfatter Michelle Mcnamara, som står bak tvserien «True Crime Diary».

I 1977 ble hun prøveløsla­tt og flyttet til Florida sammen med sin tidligere kjaereste Anthony Grace. Forholdet til ektemannen Ed slo sprekker kort tid etter at rettssaken begynte. Alice og Anthony giftet seg, og hun levde et anonymt liv fram til hans død i 1998.

Alice er i live den dag i dag, men har holdt lav profil helt siden hun slapp ut av fengsel for over 40 år siden. Det er fremdeles et mysterium hvem det var som faktisk drepte de to barna.

 ??  ?? BEGGE DREPT: Fire år gamle Alice Marie ble funnet død samme dag som hun og broren hadde forsvunnet fra deres hjem i Queens i New York. Lille Eddie på fem ble ikke funnet før det hadde gått fem dager.
BEGGE DREPT: Fire år gamle Alice Marie ble funnet død samme dag som hun og broren hadde forsvunnet fra deres hjem i Queens i New York. Lille Eddie på fem ble ikke funnet før det hadde gått fem dager.
 ??  ?? DØMT SKYLDIG: Alice Crimmins ble ikke bare dømt av politiette­rforskerne og i retten, men også av pressen, men var hun uskyldig?
DØMT SKYLDIG: Alice Crimmins ble ikke bare dømt av politiette­rforskerne og i retten, men også av pressen, men var hun uskyldig?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway