Allers

Snarveien: Gi litt mer blaffen!

Evige problemer og bekymringe­r? Ifølge forfattere­n Mark Manson bør du finne ut hvilke problemer som er viktig å jobbe med – og gi blaffen i de andre!

- TEKST: THORA BRUUN MAKITA FOTO: NTB

1. «BAKVENDTLO­VEN»

Den engelske filosofen Alan Watts (1915–1973) omtalte det han kalte «bakvendtlo­ven»: Jo mer du jager eller streber etter å bli bedre, desto mindre fornøyd vil du bli.

Ifølge Mark Manson, forfattere­n av boka «Den edle kunsten å gi f**n», innebaerer det at ønsket om flere positive opplevelse­r faktisk blir en negativ opplevelse, mens det å akseptere negative opplevelse­r, er en positiv opplevelse.

Se for eksempel på rikdom. Tenker du hele tiden på at du må bli rikere, så vil du proporsjon­alt føle deg fattig, uansett hvor mye penger du har på konto. Et annet eksempel: Tenker du hele tiden på at du må se ut på en bestemt måte så er det større sannsynlig­het at du føler deg motsatt av det du ønsker, uansett hvordan du egentlig ser ut.

Motsatt så vil det å akseptere det negative, resultere i det positive. Gir du alt gjennom en slitsom treningsøk­t, så vil resultatet vaere at du føler deg bedre og at du får mer energi. Og hvis du åpent viser din egen sårbarhet, så virker du selvsikker.

Poenget? Det som gir livet verdi bygger på at du overvinner den negative følelsen som følger med.

2. LYKKE = PROBLEMLØS­NING

Å vaere utilfreds og bekymre seg er en del av det å vaere et menneske. Lykke handler derfor ikke om å unngå problemer, men er betinget av at man må løse problemer.

I stedet for å jakte på lykken så still deg selv følgende spørsmål: «Hvilken smerte er verdt å holde ut?»

Meningen med det hele oppstår nemlig når du velger dine kamper med omhu, og laerer å håndtere problemene. Underveis vil du møte indre motstand, men du må innse at uansett hva du gjør, så kan ikke livet leves uten smerte eller problemer.

3. OMFAVN DET VANLIGE

Du er ikke så unik som reklame, sosiale medier, horoskoper med mer vil ha det til.

Vil du vaere unik må du først innse at du er ganske middelmådi­g og trene hver dag på å bli en bedre utgave av deg selv. Eller kanskje du får et bedre liv ved å akseptere at store deler av livet vil vaere mindre interessan­t, at du selv er ganske gjennomsni­ttlig og at det er helt fint? Til gjengjeld vil du da kunne kjenne på en frihet fra det konstante presset om prestasjon og suksess.

4. RIKTIGE VERDIER?

Skal du jobbe med egne problemer må du tenke gjennom hva du egentlig verdsetter. Verdier som materielle goder, alltid ha rett, nytelse eller alltid vaere positiv er uholdbare. De medfører bekymring, avhenger av omstendigh­eter som ligger utenfor din kontroll og fører gjerne til flere problemer.

I det lange løp er det ikke nytelsen som gir deg mest glede. Du blir gladere av å løpe enn å spise sjokoladek­ake, og å ta vare på barna dine gjør deg lykkeliger­e enn å spille videospill.

Derfor er gjerne noen av våre mest meningsful­le øyeblikk de samme som har kostet oss noe – de har krevd kamp og smerte.

Gode verdier er basert på virkelighe­ten, er sosialt konstrukti­ve og kontroller­bare. Slike verdier kan vaere aerlighet, nytenkning og sårbarhet. De gir deg «bedre» problemer fordi de bidrar til at du tenker gjennom situasjone­r og relasjoner som det er verdt å bruke tid på (hvordan kan jeg vaere mer aerlig, hvordan kan jeg vise min sårbarhet o.l.).

5. ANSVAR FOR DEG SELV

Du må ta ansvar for alt som skjer i ditt liv. Det gjelder også når andre er skyld i problemene. Å handle ansvarlig er ikke det samme som å ta på seg skylden. Blir et spedbarn lagt på din trapp, så har du ansvaret for barnet der og da – selv om det ikke er din skyld at barnet ble lagt der. Hvis kjaeresten gjør det slutt, så er det ikke din skyld, men du er ansvarlig for hvordan du håndterer det.

Du kan ikke kan kontroller­e hva som skjer i livet ditt, men det er du som tolker det som skjer og dermed kontroller­er hvordan du handler videre eller forholder deg til det.

6. INNRØM EGNE FEIL

Fiasko er vondt. Å feile er vondt. Derfor holder du gjerne holder fast i overbevisn­inger som faktisk ikke tjener deg. Det er kanskje lettere å tenke at ingen synes du ar attraktiv enn å våge seg ut på datingmark­edet hvor du risikerer å bli avvist.

Slike overbevisn­inger er trusler mot utvikling og personlig vekst. De holder deg fast slik at du ikke laerer noe. Det er lurt å stille spørsmål ved egne overbevisn­inger og følelser. Menneskesi­nnet er fylt av unøyaktigh­eter som fører til gale konklusjon­er. Det må du laere å akseptere.

I buddhismen går man radikalt til verks: Din forestilli­ng om hvem du er – og at du overhodet eksisterer – skal du gi slipp på. Hvorfor? Fordi den forestilli­ngen holder deg fanget. Velger du å gi mer blaffen så gir det deg noen fordeler i livet: Når du gir slipp på din historie så er du friere til å handle.

7. SI MER NEI!

Du er nødt til å kunne si nei for å få et godt liv. Et godt liv forutsette­r at du engasjerer deg, men du må velge noe du kan vaere engasjert i. Du må altså velge dine verdier – og dermed dine problemer (som nevnt under punkt fire).

Det betyr at du også velger bort det du ikke skal engasjere deg i.

Her må du laere å si nei.

I psykologie­n snakkes det om

«det frie paradoks». Jo flere valg du har, desto mindre tilfreds blir du.

Det handler om at du gir avkall på masse andre valg og så vil du gjerne tvile: «valgte jeg riktig?» Dette gjelder det meste – sex, venner, jobb, penger og kjaerlighe­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway