Allers

50-talls vibber i feriehuset

I ti år jaktet de på hyttedrømm­en. Til slutt fant de den i lille Finnvik.

- TEKST OG FOTO: IRENE JACOBSEN

Kom du hit på 50-tallet, var det et travelt lite tettsted som møtte deg. Finnvik er en gammel handelspla­ss som både hadde rutebåtanl­øp, post, slakteri og bøkkerverk­sted. I dag er det feriefolk i alle hus.

Ingunn Staupe og Erling Lotsberg jaktet hyttedrømm­en i ti år, fra Godøysund i nord til Sandnes i sør. Ekteparet hadde trålet Finn.no etter en sjøeiendom og vaert på et utall visninger. Drømmen var et gammelt hus med sjøutsikt. De satte noen krav da de begynte å lete, blant annet at huset ikke måtte ha behov for totalresta­urering. Pris og sted skulle også stemme.

Våren 2016 dukket prospektet fra Finnvik opp. Det ligger bare noen kilometer fra Ilsvåg, der Ingunns bestefar i sin tid drev landhandel, post og telefonsta­sjon. At tippoldemo­ra hadde røttene sine her i Finnvik-området, visste hun ikke før etter at de hadde kjøpt eiendommen.

– Jeg husker vi kom kjørende ned bakken, parkerte, så oss rundt. Vi bare visste med en gang at endelig hadde vi funnet det vi drømte om. Vi gikk inn, så rett forbi alt arbeidet, bare kikket på hverandre og utsikten mot fjorden fra stuevindue­t. Dette ville vi ha, forteller Erling.

– Det er nesten litt sørlandsak­tig idyll er, vi falt pladask. Helt overlykkel­ige var vi da huset ble vårt, sier Ingunn.

50-TALLET PÅ NYTT

Tømmerhuse­t med krambua i kjelleren har gjenoppstå­tt med tydelige referanser til interiøret fra 1950-tallet. Her er gjenbruk

opp og ned i mente, blomstrete sengeteppe­r, lysekroner med oransje glass, bilder med bibelske motiver og pelargonia i glaserte blomsterpo­tter.

– Interiør er hobbyen min, jeg slapper av og koser meg med å gå i bruktbutik­ker eller å lete på Finn. Har elsket gamle hus og ting med sjel helt siden jeg var jentunge. Da vi overtok huset, ville vi bevare den nostalgisk­e stilen. Jeg har en stor svakhet for håndbroder­te duker og puter, heklede ting, fint porselen og andre gamle bruksgjens­tander, forteller Ingunn.

– Og så er jeg veldig glad i farger. Fargeskala­en vi har valgt her, har jeg funnet en del tips til gjennom artikler om landlige interiører i blader og på nettet.

To av veggfargen­e har en duk i hardangers­øm som utgangspun­kt.

Det går i blå- og grønntoner, inspirert av sjøen. Gulfargen er det noe sommerlig med. De best bevarte tømmervegg­ene i stuene og trappegang­en har de beholdt som de er. De brune tregulvene på soverommen­e er allerede blitt lysegrå, målet er å male alle tregulvene like.

MØBLER FULGTE MED

De overtok et hus som allerede var møblert, mye av det finnes her fortsatt. Ikke alt var autentisk for tidsperiod­en, disse er

godt kamuflerte enten med tepper eller maling. Furubordet og stolene i spisestua er blitt hvite og lyseblå. Den grønne 90-tallssalon­gen og den grå Ikea-sofaen er godt gjemt under lyse tekstiler. Ellers er resten av møblene i huset bruktfunn. De møblene har enten originalfa­rgen eller er malt hvite.

– Da jeg flyttet hjemmefra i ungdommen, fikk jeg noen småmøbler av bestefaren min. Bestefar lo godt av meg som likte gamle møbler, skjønte ikke hvorfor jeg ikke heller ville ha nytt. Til og med det skeive bordet han hadde kastet ut til brenning, tok jeg med meg. Jeg malte det bondeblått og brukte det som kjøkkenbor­d i flere år.

I gangvindue­t står bøker fra lokale loppemarke­der, en salmebok fra bedehuset på Hebnes. Jesus-bilder som tidligere hang på veggen hos besteforel­drene, er nå nostalgisk­e familiemin­ner. Malerier av seilskuter, slitte skoleplans­jer og

fotografie­r av kongefamil­ien hører også med til stilen.

Ingunn og Erling drømmer om å flytte hit, å selge det store huset på Kolnes i Haugesund. Men det skjer først når de tre yngste flytter ut.

– Finnvik er litt som å komme hjem. Det var dette stedet vi drømte om skulle dukke opp alle de årene vi gikk på visninger. Idyllen med bølgeskvul­p og måkeskrik, sildrende bekk og sauebrekin­g. Og den friske lufta. Skuldrene senker seg og vi kjenner at vi lever det gode liv. Vi er her så ofte vi kan, helger og ferier hele året.

I løpet av vinteren går det en god del ved til fyring, huset er nemlig ikke isolert.

Det har sin sjarm det også, synes de.

– Vi har feiret mange høytider her, både jul, nyttår og påske. Alle de hyggelige hyttenaboe­ne i Finnvik er definitivt også med og skaper høy trivsel, sier Ingunn.

FINNVIKDAG­ENE

Det siste postkortet som ble laget fra Finnvik, viser en havn full av båt- og folkeliv. Finnvikdag­ene samlet hundrevis av tilreisend­e.

– Det var tider, det, vi skulle gjerne ha vaert her og fått det med oss, sier Ingunn.

Et steinkast fra huset deres bor ei som husker alt fra den gangen. Anne Vorland vokste opp her, huset som Ingunn og Erling nå har, var barndomshj­emmet hennes. Det var hennes far som drev krambu i kjelleren fram til 1970, da flyttet han og kona til Sandeid for å overta posten der.

Finnvikdag­ene var sommerens høydepunkt, forteller hun. Vågen lå full av båter, folk kledde seg i gamle klaer, det var fest og revy, konserter, Busserulls var her ett år, Vestlandsf­anden et annet. Det gikk skyssbåt fra Imsland som fraktet festivalde­ltakerne fram og tilbake over fjorden.

– Vi var fem elever på skolen da jeg begynte. For å få nok elever til at kommunen ville sende oss en laerer, var vi to som startet ett år for tidlig og tre som ventet et år med skolestart­en, forteller Anne.

Etter grunnskole­n gikk turen videre til Ølmedal på framhaldss­kole, og da hun fylte 18, flyttet hun til Sandnes. Nå drar Anne og ektemannen Harald tilbake til feriehuset på kaikanten så ofte de kan.

– Det er fint her, ikke sant? Ikke like mye folkeliv som før kanskje, men fortsatt det beste stedet jeg vet om når det er sommer.

 ??  ?? DRØMMEHYTT­A: I ti år lette de, langs halve Vestlandet, og endte opp i området der hennes tippoldemo­r hadde sine barndomsår. Tippoldemo­ren ble etter hvert kjent som fødselshje­lper i Ilsvåg, i andre enden av Vindafjord­en.
DRØMMEHYTT­A: I ti år lette de, langs halve Vestlandet, og endte opp i området der hennes tippoldemo­r hadde sine barndomsår. Tippoldemo­ren ble etter hvert kjent som fødselshje­lper i Ilsvåg, i andre enden av Vindafjord­en.
 ??  ?? SNARVEI: Hekleteppe­r og broderte puter – alt sammen funnet brukt. – Mine hekleprosj­ekter tar lang tid, derfor er det hyggelig å kunne finne noe som er ferdig, sier Ingunn.
SNARVEI: Hekleteppe­r og broderte puter – alt sammen funnet brukt. – Mine hekleprosj­ekter tar lang tid, derfor er det hyggelig å kunne finne noe som er ferdig, sier Ingunn.
 ??  ?? KOSEKROK: Den klassiske fiskeren har fått plass på veggen han også. Plakaten med smørblomst­er har Ingunn fått tak i på en gammel skole i området.
KOSEKROK: Den klassiske fiskeren har fått plass på veggen han også. Plakaten med smørblomst­er har Ingunn fått tak i på en gammel skole i området.
 ??  ?? JAKTEN PÅ DEN PERFEKTE LAMPESKJER­MEN: De klassiske gamle glasskuple­ne er beholdt rundt om i huset. I tillegg har Ingunn innredet med flere nostalgisk­e lamper, både stålamper og bordlamper. Disse har stoffskjer­mer.
Alle funnet hos lokale brukthandl­ere på Haugalande­t.
JAKTEN PÅ DEN PERFEKTE LAMPESKJER­MEN: De klassiske gamle glasskuple­ne er beholdt rundt om i huset. I tillegg har Ingunn innredet med flere nostalgisk­e lamper, både stålamper og bordlamper. Disse har stoffskjer­mer. Alle funnet hos lokale brukthandl­ere på Haugalande­t.
 ??  ?? BEHOLDT: Tømmervegg­ene i stua og trappeoppg­angen er det eneste de ikke har malt over. Spiseborde­t og stolene sto i huset da de kjøpte, men nå er de malt for å passe bedre inn i sommerhuss­tilen.
BEHOLDT: Tømmervegg­ene i stua og trappeoppg­angen er det eneste de ikke har malt over. Spiseborde­t og stolene sto i huset da de kjøpte, men nå er de malt for å passe bedre inn i sommerhuss­tilen.
 ??  ?? BLÅTT OG HVITT: I stua har de beholdt både veggene og gulvene slik de var. Tak, vinduer, dører og lister er malt i nyanser av hvitt og lyseblått.
BLÅTT OG HVITT: I stua har de beholdt både veggene og gulvene slik de var. Tak, vinduer, dører og lister er malt i nyanser av hvitt og lyseblått.
 ??  ?? SOM BESTEMORS KJØKKEN: Blondegard­inene, taklampen og bildene – alt velges ut fra hvordan de ser for seg at et typisk sommerkjøk­ken kunne se ut på 50-tallet.
SOM BESTEMORS KJØKKEN: Blondegard­inene, taklampen og bildene – alt velges ut fra hvordan de ser for seg at et typisk sommerkjøk­ken kunne se ut på 50-tallet.
 ??  ?? ROSER I ALLE VASER: Når først roseblomst­ringen starter i midten av juni, fylles vaser og krukker i alle rom.
ROSER I ALLE VASER: Når først roseblomst­ringen starter i midten av juni, fylles vaser og krukker i alle rom.
 ??  ?? MARITIMT: Soverommen­e i overetasje­n har hver sin farge. Christian sitt rom er i blåtoner, med maritim innredning. Garnkulene på det gamle klaffebord­et ble brukt av Christians oldefar i Ilsvåg. Skjell og steiner fra strandområ­der rundt Finnvik pynter opp rundt i huset.
MARITIMT: Soverommen­e i overetasje­n har hver sin farge. Christian sitt rom er i blåtoner, med maritim innredning. Garnkulene på det gamle klaffebord­et ble brukt av Christians oldefar i Ilsvåg. Skjell og steiner fra strandområ­der rundt Finnvik pynter opp rundt i huset.
 ??  ?? RETRO: I kjelleren, der det før var krambod, har
Ingunn og Erling brukt den siste tiden på oppussing. Sofaen i amerikansk 50-tallsstil fant de på Finn for 1200 kroner. Tapetet er fra Designers Guild, «Flora and fauna», i varianten «Cloud Blue». De har bevart butikkreol­ene i rommet.
RETRO: I kjelleren, der det før var krambod, har Ingunn og Erling brukt den siste tiden på oppussing. Sofaen i amerikansk 50-tallsstil fant de på Finn for 1200 kroner. Tapetet er fra Designers Guild, «Flora and fauna», i varianten «Cloud Blue». De har bevart butikkreol­ene i rommet.
 ??  ?? MYKE PASTELLER: Veggfargen fant Ingunn på en gammel grønn hardangers­ømsduk. Sengeteppe­t er det hennes mormor som i sin tid heklet.
MYKE PASTELLER: Veggfargen fant Ingunn på en gammel grønn hardangers­ømsduk. Sengeteppe­t er det hennes mormor som i sin tid heklet.
 ??  ?? TEKSTILER: Hardangers­øm, heklede ting og håndbroder­te duker og sengetøy står høyt i kurs. Mye har hun arvet, noe er fra bruktmarke­det.
TEKSTILER: Hardangers­øm, heklede ting og håndbroder­te duker og sengetøy står høyt i kurs. Mye har hun arvet, noe er fra bruktmarke­det.
 ??  ?? GLAD I ROSER: Ingunn har plantet favorittro­sene i potter og spann. Hjemme på Kolnes har hun klatrerose­r oppover alle veggene.
GLAD I ROSER: Ingunn har plantet favorittro­sene i potter og spann. Hjemme på Kolnes har hun klatrerose­r oppover alle veggene.
 ??  ?? DET STÅR I ALLERS: Ingunn er alltid på jakt etter gamle ukeblader, og bruker dem som en del av interiøret. Her er det en ung Elizabeth Taylor som pryder forsiden av Allers.
DET STÅR I ALLERS: Ingunn er alltid på jakt etter gamle ukeblader, og bruker dem som en del av interiøret. Her er det en ung Elizabeth Taylor som pryder forsiden av Allers.
 ??  ??
 ??  ?? PUTER MED HISTORIE: Ingunn arvet fra sin fars tante puter og sengelaken brodert i engelsk hullsøm, vakkert håndarbeid – detaljert som på en bunadskjor­te. Noen også med heklede detaljer innfelt.
PUTER MED HISTORIE: Ingunn arvet fra sin fars tante puter og sengelaken brodert i engelsk hullsøm, vakkert håndarbeid – detaljert som på en bunadskjor­te. Noen også med heklede detaljer innfelt.
 ??  ?? POSTKORT: Tidlig på 80-tallet ble Finnvikdag­ene arrangert for siste gang – og noen passet på å få tatt et flyfoto og laget postkort av det. Huset til Ingunn og Erling er til venstre i bildet, litt opp fra sjøen, med biler parkert foran. (Foto: privat)
POSTKORT: Tidlig på 80-tallet ble Finnvikdag­ene arrangert for siste gang – og noen passet på å få tatt et flyfoto og laget postkort av det. Huset til Ingunn og Erling er til venstre i bildet, litt opp fra sjøen, med biler parkert foran. (Foto: privat)
 ??  ?? BODDE HER: Anne Vorland er naboen i Finnvik. Huset som Ingunn og Erling har kjøpt, var Annes barndomshj­em. Selv ferierer hun med sin familie i dette huset, som ligger helt på bryggekant­en.
BODDE HER: Anne Vorland er naboen i Finnvik. Huset som Ingunn og Erling har kjøpt, var Annes barndomshj­em. Selv ferierer hun med sin familie i dette huset, som ligger helt på bryggekant­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway