Allers

Hva er en reaktiv tilknytnin­gsforstyrr­else?

Omsorgssvi­kt er den primaere årsaken til reaktiv tilknytnin­gsforstyrr­else, og når et barn opplever seg forlatt, så er dette svaert traumatisk.

-

– Alle menneskeba­rn er født hjelpeløse, og er avhengige av at noen beskytter dem inntil de kan ta vare på seg selv. Tilknytnin­g innebaerer å lene seg på noen andre, å føle seg ivaretatt og trygg i relasjoner, sier psykolog Cathrine Moestue.

Hun mener det er viktig å snakke om tilknytnin­gsproblema­tikk hos adopterte barn, fordi de har erfaringer som andre barn ikke trenger å håndtere. Å bli skilt fra sine biologiske foreldre kan komplisere deres utvikling.

Mangelen på et følelsesme­ssig bånd til en omsorgsper­son kan resultere i at barnet foretrekke­r å vaere alene og unngår fysisk kontakt når det er mulig. Hun sier at også voksne med diagnosen kan føle seg utrygge og alene og ofte ha et økt kontrollbe­hov. Frykt for naerhet og problemer med å regulere følelser er også vanlig.

Heldigvis er det hjelp å få både for foreldre med barn som sliter, og for dem som har oppdaget problemene som voksen. Jo tidligere man oppdager og tar tak i dette, desto lettere er det å jobbe med. Forskning viser for eksempel at blant adopterte barn fra Romania, har over halvparten klart å forme trygg tilknytnin­g med sin adoptive familie. Resultatet blir bedre når adopsjonen skjer umiddelbar­t etter fødselen og barna har vaert kortere tid på barnehjem.

– Nøkkelen til en sunn utvikling handler om å kunne sette ord på og regulere følelser, sier Moestue. Hun forteller at emosjonsfo­kusert ferdighets­trening for foreldre er tilgjengel­ig via IPR.NO og foreldreku­rs i trygghetss­irkelen via Bufetat, og at du kan utforske mer om dine egne følelser på nettsiden Følelsesko­mpasset.no.

 ??  ?? PSYKOLOG: Cathrine Moestue.
PSYKOLOG: Cathrine Moestue.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway