Allers

Trekantdra­maet endte på sjøbunnen

Da bilen kjørte av veien og havnet i sjøen, mistet Peter Wlasiuk sin kone og barna sin mor. Kona klarte aldri å komme til overflaten. Men hvorfor hadde Patty borrer i håret?

- TEKST: NAVN FOTO: NAVN

PETER OG PATTY Wlasiuk bodde i rolige og naturskjøn­ne Guilford i staten New York.

Et lite tettsted med bare

3000 innbyggere, men atskillig flere i sommerseso­ngen, da fritidshus­ene ved sjøen ble fylt av byboere på ferie. I tillegg til sjøen var det ideelle forhold for rådyrjeger­e i egnen rundt småbyen.

Peter og Patty var veletabler­te. Han drev en av de lokale barene, og Patty arbeidet som sykepleier.

– Hun hadde stor glede av jobben, hun følte at hun gjorde noe for lokalsamfu­nnet og at arbeidet hennes betydde noe, forteller broren hennes, Manny Cardozo.

Paret og barna deres var populaere medlemmer av samfunnet i Guilford. Derfor var tragedien som ødela familien i april 2002, en hendelse som satte spor, også utenfor hjemmets fire vegger.

DET VAR PETER som varslet. Gjennomvåt banket han på døren til et av husene ved sjøen og fortalte at bilen hadde kjørt av veien og ned i vannet. Patty lå igjen der nede.

Redningstj­enesten og dykkere ankom stedet i all hast. Patty ble hentet opp av vannet og fraktet til sykehus, men personalet klarte ikke å gjenoppliv­e henne. Hun ble 35 år gammel.

Peter fortalte hva som var skjedd. Paret hadde vaert på vei for å hente barna hos barnevakte­n, Joyce Worden. Patty, som satt bak rattet, skulle kaste ut sigarettst­umpen, men den spratt tilbake fra dørkarmen på bilen og landet på gulvet. Både Patty og Peter hadde oppmerksom­heten rettet mot sigarettst­umpen da et rådyr plutselig dukket opp på veien rett foran bilen. Patty svingte unna og mistet kontrollen over bilen, som havnet i vannet og begynte å synke. En fortvilet Peter prøvde å få kona ut av bilen, men klarte det ikke.

– Jeg klarte ikke å holde henne. Jeg skulle ønske at jeg var mye sterkere, og at jeg kunne fått henne opp.

Rettslegen, doktor Terzian, kunne fastslå at Patty hadde alkohol i blodet da hun døde, men at hun ikke hadde ulovlig promille.

Han konstatert­e imidlertid at Patty hadde blåmerker og skrapemerk­er i ansiktet og ved skulderen. Hun hadde også små blødninger i lungene. Dette var blødninger som kan oppstå ved drukning, men samtidig var det veldig lite vann i lungene.

– Men man trenger ikke å få vann i lungene for å drukne, og det er fullt mulig å få vann i lungene etter at døden har inntrådt hvis kroppen havner i vannet.

Den foreløpige konklusjon­en ble at Patty troligvis hadde druknet i det iskalde vannet i sjøen.

Men det var enkelte spørsmål som voldte hodebry. Det ble for eksempel funnet borrer på klaerne og i håret hennes. Dette var borrer som kan feste seg på pelsen til dyr og på klaerne til mennesker.

De lokale politiette­rforskerne gikk gjennom ulykken og konstatert­e at bilen hadde hatt en noe merkelig kurs ned mot sjøen. Hus og gjerder ligger ganske tett langs veien. Dessuten var det autovern på de

fleste ubebygde stedene langs veien, unntatt akkurat det stedet der Patty hadde mistet kontrollen over kjøretøyet.

Etterforsk­erne fant heller ikke spor fra rådyr i området.

– Hvis de hadde svingt unna et dyr, burde vi kanskje funnet en eller annen form for spor etter bremsing eller sladd etter en slik unnamanøve­r, påpeker Richard Cobb. Han var en av etterforsk­erne etter ulykken.

Men man fant spor i veikanten og i gresset ved veien som Cobb kunne bruke til å vurdere farten på bilen da den forlot veien. Sporene tydet på at farten hadde vaert under 50 kilometer i timen.

Ifølge Peters vitnemål hadde farten vaert mye høyere. Men hvis farten hadde vaert så høy, burde skadene på bilen vaert større, og skadene på dem som hadde sittet i bilen, burde vaert annerledes, mente etterforsk­erne.

Det skulle dukke opp flere spørsmål. Peter sa at han hadde tatt seg ut av bilen på passasjers­iden – men døren var låst. Patty hadde sittet ved rattet, men hun ble funnet utenfor bilen.

– Historien stemmer ikke, kommentert­e aktor, Joseph Mcbride.

Dagboken til Patty forsterket mistenksom­heten til etterforsk­erne. Etter det hun skrev å dømme, hadde paret bedt inn en tredjepers­on for å krydre sexlivet. Men nå hadde hun fått mistanke om at Peter hadde innledet et eget forhold til denne tredje parten – i dette tilfellet barnevakte­n deres.

Peter benektet bestemt Pattys mistanker.

Dr. Terzian hadde bedt etterforsk­erne om å se etter borrer ved ulykkesste­det. Men det var ingen slike vekster der.

På familien Wlasiuks tomt var det derimot en busk på baksiden av huset, og denne hadde en brukket grein. Og på den brukne greinen fant man brune hårstrå. Dna-tester viste at hårstråene kom fra Patty.

Etter dette tok etterforsk­ningen en helt ny vending. Én etter én kunne politiet nå krysse av uregelmess­igheter i forklaring­en til Peter Wlasiuk.

Bilen kunne ikke ha hatt den farten han påsto, og den kunne ikke sunket så fort. Peter burde ha vaert mer nedkjølt etter oppholdet i vannet. At det fantes frø fra borrer på skoene hans, styrket mistanken mot ham ytterliger­e.

I lys av all den informasjo­nen som kom fram, kunne rettslegen endre dødsårsake­n fra drukning til at Patty var blitt kvalt. En annen, tungtveien­de del av bevisførse­len var en telefonsam­tale Peter hadde med forsikring­sselskapet,

«Peter ville begynne et nytt liv med barnevakte­n, Joyce Worden.»

mindre enn åtte timer etter at Patty døde. Livsforsik­ringen hennes var verdt

300 000 dollar.

PETER BLE TILTALT for mord. Ifølge politiadvo­katen hadde Peter myrdet Patty på tomten deres og lagt henne på lasteplane­t på pickupen. Så hadde han i lav hastighet styrt bilen mot sjøen på en kort strekning uten autovern og latt den rulle ned i vannet. Så hadde han tatt en rask dukkert i sjøen for å bekrefte historien og slå alarm. Det var en plan full av hull.

Motivet for alt dette skulle vaere en ny tilvaerels­e med barnevakte­n, forsikring­spenger og omsorgen for barna.

Juryen trengte bare tre timer på å komme til at Peter var skyldig i drapet på kona si. Wlasiuk har anket dommen til alle rettsinsta­nser, og saken har vaert oppe ytterliger­e to ganger, men med samme resultat. Han kan ha sonet ferdig tidligst i 2027.

 ??  ??
 ??  ?? BRUDEBILDE­T: Ekteparet Wlasiuk var veletabler­te og populaere.
FAMILIEBIL: Pickupen til paret berges. Dørene er låste, men Patty ligger utenfor bilen.
USKYLDIG? Peter Wlasiuk har flere ganger forsøkt å få saken sin tatt opp igjen.
BRUDEBILDE­T: Ekteparet Wlasiuk var veletabler­te og populaere. FAMILIEBIL: Pickupen til paret berges. Dørene er låste, men Patty ligger utenfor bilen. USKYLDIG? Peter Wlasiuk har flere ganger forsøkt å få saken sin tatt opp igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway