Allers

Mange slags glass!

Noen glass er foredlet til krystall. Noen er støpt, resirkuler­t eller presset. Og har du uranglass i huset, har du et ettertrakt­et samleobjek­t!

- TEKST: ELDRI SANDBORG FOTO: JAN LARSEN

GLASSET VAR EN revolusjon, men opprinneli­g for dyrt for folk flest, spesielt når hvert glass måtte munnblåses. Når man begynte å støpe glass, fikk også̊ vanlige folk gleden av drikkekar, fat og boller av glass. Litt forenklet forklart ble støpeglass laget ved å helle glødende glassmasse ned i en avrundet form som videt seg ut øverst. Det gjorde at glasset kunne gli lett ut av formen og avkjøles.

Pressglass ble produsert i England og Amerika i 1820årene og kom i produksjon fra 1855 på Hadeland Glassverk. Det litt røffe, men sjarmerend­e pressglass­et ble laget ved at flytende glassmasse ble presset ned i utskårne treformer, som på grunn av den sterke varmen stadig brant opp og måtte fornyes. Jern eller messingfor­mer løste problemet. Metoden var effektiv og billig, og pressglass­et ble en masseprodu­sert suksess.

Tidlig pressglass er spesielt rikt dekorert, ofte med mønstre som etterligne­r slipt krystall, gjerne med småprikkete bunnmønste­r for å skjule pressglass­ets ujevne flater. Det er også̊ grovere og mer klumpete enn munnblåst eller støpt glass. Man kan lett kjenne det igjen på «sømmene» i sidene etter støpeforme­n.

Uranglass/vaselingla­ss ble også̊ kalt «det magiske glasset». Med sin gulbrune farge var det lysreflekt­erende under spesielt lys. Uranglass inneholder en liten mengde uran, og ble produsert hovedsakel­ig i Europa og USA for ca. 100 år siden. Uranglass, som etter hvert kom i flere pastellfar­ger, ble brukt til servise og husholdnin­gsartikler og var utrolig populaert fram til annen verdenskri­g. De fleste slike objekter er nå betraktet som antikvitet­er eller retrosamle­objekter.

 ??  ?? REN NOSTALGI: Rundmaget likørkaraf­fel med seks glass i det gjenkjenne­lige, gulbrune uranglasse­t (ca. kr 450).
REN NOSTALGI: Rundmaget likørkaraf­fel med seks glass i det gjenkjenne­lige, gulbrune uranglasse­t (ca. kr 450).
 ??  ??
 ??  ?? DEKORATIV: Sukkerkopp i blått pressglass med sølvinnfat­ning
(ca. kr 75), blå telysholde­r (ca. kr 20).
SUKKERSØTT: Sukker eller marmelades­kål i rikt dekorert pressglass
(ca. kr 350).
DEKORATIV: Sukkerkopp i blått pressglass med sølvinnfat­ning (ca. kr 75), blå telysholde­r (ca. kr 20). SUKKERSØTT: Sukker eller marmelades­kål i rikt dekorert pressglass (ca. kr 350).
 ??  ??
 ??  ?? DELIKAT SERVERING: Enkelt serverings­fat i uranglass, for kaker, pålegg eller sjokolade (ca. kr 50).
DELIKAT SERVERING: Enkelt serverings­fat i uranglass, for kaker, pålegg eller sjokolade (ca. kr 50).
 ??  ?? BØLGENDE FORMER: Koboltblått bølgefat i støpeglass fra 1960-tallet (ca. kr 100).
BØLGENDE FORMER: Koboltblått bølgefat i støpeglass fra 1960-tallet (ca. kr 100).
 ??  ?? STØPT I FORM: Grønn bolle i pressglass
(ca. kr 75).
BLIKKFANG: Drammeglas­s i støpeglass (resirkuler­t glass med utvannet kobolt), og eggeglass fra 1960–70-tallet
(ca. kr 35 for eggeglasse­t og ca. kr 40 for drammeglas­set).
STØPT I FORM: Grønn bolle i pressglass (ca. kr 75). BLIKKFANG: Drammeglas­s i støpeglass (resirkuler­t glass med utvannet kobolt), og eggeglass fra 1960–70-tallet (ca. kr 35 for eggeglasse­t og ca. kr 40 for drammeglas­set).
 ??  ??
 ??  ?? SJELDEN VARE: Uranglasse­t fantes i alle hjem fram til 1960–70- årene, men så forsvant det. Umoderne, stygt og billig var den nye generasjon­ens dom. En karaffel i uranglass fra 1930–1935 med 2 glass i art deco-stil
(ca. kr 400).
SJELDEN VARE: Uranglasse­t fantes i alle hjem fram til 1960–70- årene, men så forsvant det. Umoderne, stygt og billig var den nye generasjon­ens dom. En karaffel i uranglass fra 1930–1935 med 2 glass i art deco-stil (ca. kr 400).
 ??  ?? MINNE FRA FORTIDEN: Askebeger i koboltblått støpeglass (ca. kr 25).
MINNE FRA FORTIDEN: Askebeger i koboltblått støpeglass (ca. kr 25).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway