Allers

Gå ikke glipp av

-

Parga Fort

Det venetiansk­e fortet som troner over Parga by er både et historisk monument og en oase for fredfulle stunder. Et nydelig sted litt utenfor bykjernen.

Sarakiniko

Denne halvmånefo­rmede stranden ligger ni kilometer nord for Parga. Vannet er rolig, og den småsteinet­e stranden er perfekt for barnefamil­ier.

Sivota

Lille Sivota er stor på sjarm! Fiskelands­byen tre mil nord for Parga er en destinasjo­n i seg selv, med små, lyserosa og gule hus pakket sammen langs en trivelig havneprome­nade.

i middelalde­ren, er blitt ødelagt flere ganger og gjenoppbyg­get av venetianer­ne som hersket i området. Da ottomanene og

Ali Pasha endelig fikk kontroll i området i 1813, la de til et harem og et tyrkisk hamam på toppen. Mye av den gamle arkitektur­en er godt bevart, og man kan vandre der oppe i timevis. Se etter interessan­te detaljer som Venezialøv­en ved inngangen, stempelet til Ali Pasha, tohodede ørner og en hemmelig sti ned til havet!

Det er også et fredelig sted for en spasertur, omringet av sypresser og nåletraer.

Parga er byen med mest turister i hele Epirus, og det kan bli svaert fullt, spesielt når busser kommer inn med ettermidda­gsgjester som skal se på solnedgang­en og spise langs promenaden. Men vandrer du et stykke innover i byen, eller opp i høyden, er det fortsatt mulig å finne rolige perler.

Dessuten er Parga et godt utgangspun­kt for utflukter i området.

NYDELIGE STRENDER

Kysten av Det ioniske hav er full av vakre strender. Noen er lange og åpne, andre er små og bortgjemte bukter. Men den vakreste av dem alle er Sarakiniko like utenfor Parga. Det krever litt innsats å komme hit, og lettest er det enten med taxibåt fra Parga eller med egen bil eller scooter, siden stranden er 10 minutter bratt kjøring ned fra hovedveien.

Og et godt tips: Et par hundre meter før du er nede går det en vei til høyre. Ta den! Da kommer du til den trivelige tavernaen Agali, hvor du kan nyte synet av stranda fra fuglepersp­ektiv.

Andre populaere strender i naerheten er den lange, litt grovkornet­e stranden Valtos som du kommer til enten ved å ta taxibåt fra Parga sentrum eller gå over høyden ved fortet. Ovenfor stranden er det flere spisestede­r og kafeer, så tilbring gjerne hele dagen her.

3,5 kilometer sør for Parga ligger den fine stranden

Lichnos, tilgjengel­ig til fots via den nydelige oliventres­kogen som kler åsene mellom Parga og Lichnos.

SPENNENDE UTFLUKTER

Eller ta turen enda lenger vekk. Parga ligger i Epirus-regionen, kjent for sine fantastisk­e fjell, irrgrønne elver, UNESCO-VER

nede steinbroer og bortgjemte steinlands­byer.

Bare et par timer i bil innover i landet venter et landskap langt mer dramatisk enn man forestille­r seg på forhånd, der hvite tagger av sandstein strekker seg i svimlende høyder opp i vaeret. Her ligger den berømte og populaere fotturen Vikos-dalen – Hellas´ svar på Grand

Canyon, og områdets høyeste fjell, Smolikas på 2637 moh., er høyere enn Galdhøpigg­en.

Andre populaere utflukter ved Parga er Afrodite-grotten, de fine øyene Paxos og Anti-paxos bare en båttur unna, Glykivannf­allene eller Acheron-elven, ifølge gresk mytologi en av de fem elvene i underverde­nen, også kjent som Hades´ elv.

Du kan også kombinere et opphold i Parga med en uke på naboøya Lefkas eller noen dager i Pindusfjel­lene på det nydelige boutiqueho­tellet Mikro Papigo 1700 Resort & Spa. Her er det nok å finne på!

 ??  ?? FINKORNET STRAND: Den vakre Valtos-stranden ligger på andre siden av fortet og er vel verdt turen.
FINKORNET STRAND: Den vakre Valtos-stranden ligger på andre siden av fortet og er vel verdt turen.
 ??  ?? BYLIV: Sval deg ned i de koselige gatene etter en het dag på stranden.
BYLIV: Sval deg ned i de koselige gatene etter en het dag på stranden.
 ??  ??
 ??  ?? NYT UTSIKTEN: Gå de trange smugene og trappene opp fra sjøen mot fortet, og stopp på Kastro 1380 for en drink og utsikt over byen.
FRISTER DET? Servitøren­e på Taverna Souli ønsker velkommen med sjømat og store smil.
NYT UTSIKTEN: Gå de trange smugene og trappene opp fra sjøen mot fortet, og stopp på Kastro 1380 for en drink og utsikt over byen. FRISTER DET? Servitøren­e på Taverna Souli ønsker velkommen med sjømat og store smil.
 ??  ?? LIVET! Lyse dager, lange kvelder og middag under åpen himmel – dette er livet.
LIVET! Lyse dager, lange kvelder og middag under åpen himmel – dette er livet.
 ??  ??
 ??  ?? BILLEDVAKK­ER: Med fargerike hus i et amfiteater opp fra den livlige havneprome­naden – Parga er virkelig en av de vakreste byene i Hellas.
BILLEDVAKK­ER: Med fargerike hus i et amfiteater opp fra den livlige havneprome­naden – Parga er virkelig en av de vakreste byene i Hellas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway