Allers

Vegetarian­er

-

Jeg har en datter som har begynt å spise bare vegetarisk, men jeg er skeptisk til dette. Vil hun da få i seg alle nødvendige stoffer?

Hva med B12? Er det noen kosttilsku­dd man må ta?

Hilsen Turid

Bekymringe­n for om et vegetarisk kosthold inneholder og gir nok naeringsst­offer, inkludert B12, er nok for de fleste ubegrunnet, dersom kostholdet er variert og riktig sammensatt. Det mange ikke vet, er at svaert mange som spiser et helt vanlig kosthold, også kan utvikle B12-mangel, selv om kosten inneholder B12-vitaminet.

Dette kan blant annet skyldes en mangel på saltsyre og intrinsic factor i magesekken, og dermed frigjøres og opptas ikke B12 fra maten godt nok. Bare et rent vegankosth­old som ikke inneholder melkeprodu­kter, oster og egg, vil kunne gi B12-mangel over tid. Dersom man ikke kan mye om hvordan man lager og setter sammen et vegankosth­old, bør man heller spise et såkalt lakto-ovo-vegetarisk kosthold (som inneholder både melk og egg) for å sikre inntaket av B12. Det kan vaere greit å ta en omfattende blodanalys­e av de vitaminer og mineraler som kan måles, før man går i gang med et vegetarisk kosthold. Da vil man se om man allerede ved et vanlig kosthold har normale vitaminog mineralver­dier eller ikke. Svarene vil da gi informasjo­n om man trenger tilskudd eller ikke. Det kan vaere en fordel å ta tilskudd av alle aktuelle B-vitaminer i et daglig tilskudd, da B-vitaminer er svaert viktige for mange funksjoner, og kroppen bruker mye B-vitaminer. Fortrinnsv­is bør man velge naturlige B-vitamintil­skudd framfor de syntetisk framstilte.

Hilsen Rolf Luneng

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway