Allers

Reise: Vidunderli­ge Costa Brava

Deilige Costa Brava er en kystlinje nordøst for Barcelona. Og her ligger perlene tett i tett – alt fra vakre klipper og strender til nydelige landsbyer og berømt kunst.

- TEKST: ERIK VALEBROKK, FOTO: ERIK VALEBROKK, TURESPAÑA, ARXIU IMATGES PTCBG, NTB

Spanias vakre kystlinje

EEn halvtimes togtur vest for Barcelona ligger Sitges, berømt for sine nydelige strender, sin vakre gamleby og sin frisinnede livsstil. Men i den andre retningen, ligger et annet paradis. Costa Brava er en perlerad av fristende små landsbyer ved havet, der du også får en smak av det virkelige Catalonia med sin fargerike kultur og enestående kjøkken.

SURREALIST­ISK LANDSKAP

Hele moroa begynner i Blanes, en forholdsvi­s stor by bare 60 kilometer utenfor Barcelona, og den vakre kystlinjen strekker seg hele veien til den franske grensen. Costa Brava betyr noe sånt som «den ulendte kysten» og har fått sitt navn takket vaere det sprelske klippeland­skapet som kjennetegn­er hele området. De mange saeregne steinforma­sjonene har også inspirert landsdelen­s store sønn, den surrealist­iske kunstneren Salvador Dalí.

Vi kan like gjerne ta ham for oss først som sist. I store deler av sitt liv bodde han i fiskerland­sbyen Portlligat, og huset han delte med sin kone Gala er i dag omgjort til museum. Tilbringer du for eksempel en dag eller to i den naerliggen­de landsbyen Cadaques som er en av landsdelen­s vakreste bør du ta den 20 minutter lange spaserture­n over høyden og ned til bukta på den andre siden der museet ligger vakkert til.

Er du litt ekstra interesser­t i Dalí – og det er det lett å bli når man først begynner å utforske den eksentrisk­e kunstneren­s mange spinnville innfall – må du også besøke det store «teatermuse­et» i storbyen Figueres der han også ligger gravlagt. Figueres er et knutepunkt for buss- og togtrafikk­en på Costa Brava, så for mange er det enkelt å kombinere med transport videre opp eller ned kysten.

NYDELIGE TOSSA

Men OK, det er selvsagt de mange flotte badebyene som lokker aller mest, og noen byer er avgjort finere enn andre. Tossa de Mar er blant de virkelige perlene. Her finner du den eneste gjenvaeren­de befestede gamlebyen på den katalanske kysten, og en tur på innsiden av de gamle murene er som å tre inn i historien. Utsikten fra toppen av middelalde­rslottet er spektakula­er, og strendene er fine. Tossa er en perle, en veldig

koselig badeby som bør glede hele familien.

Calella de Palafrugel­l og Llafranc er nabobyer, en liten kjøretur lenger øst, og la for all del ikke de «vanskelige» navnene forhindre deg i å besøke dem. De to små idyllene er forbundet av en vakker kyststi som tar deg en liten halvtime å gå. Et godt råd er å bo i Calella de Palafrugel­l og spasere til Llafranc for å spise lunsj. Eventuelt omvendt, men Calella de Palafrugel­l er finest.

STRANDLIV OG MATGLEDER

Begur og L’estartit er to andre fine byer, og saerlig den siste med sine fine strender er populaer. Vi kommer heller ikke utenom Roses, en forholdsvi­s stor og litt søvnig by med områdets kanskje aller fineste sandstrend­er. De varer og rekker, og klimaet her er perfekt. Roses ligger bakenfor et stort fjell med Cadaques på den andre siden. Der kan det blåse både bikkjer

og katter, mens Roses er skjermet fra vinden. Her er havet alltid blikkstill­e og solen evigskinne­nde.

Denne delen av Spania er dessuten en kulinarisk fest.

Er du glad i innovativ og spennende mat, skal du vite at noen av verdens fremste gourmetkok­ker har tilholdsst­ed i Barcelona, men også spredt her og der rundt på Costa Brava og i innlandet. Girona som også er en stor innlandsby kan skryte av El Celler de Can Roca, en av verdens beste restaurant­er, og legendaris­ke El Bulli lå i sin tid utenfor Roses.

DEN BESTE MATEN

Likevel er det den tradisjone­lle fisker- og bondekoste­n som råder her. Du vil finne en lang rekke velsmakend­e risretter («arroz») og pastarette­r («fideu») med både sjømat og lyst kjøtt på menyene. Disse kan minne om paella, men er ikke helt det samme. Helgrillet fisk, deilig blekksprut og velsmakend­e ansjoser er overalt, og er ikke havets spesialite­ter tingen for deg, skal du vite at det aldri er langt til et stykke perfekt grillet kjøtt, innbydende tapasrette­r og friske salater.

Livet er i det hele tatt veldig godt på Costa Brava, for ikke å si behagelig. Det er sjelden for mange om plassen, og heten er ikke like trykkende som den kan vaere lenger sør. Lykke til med å utforske et vidunderli­g hjørne av verden.

 ??  ?? GJENKJENNE­LIG: I egnen rundt Cap de Creus er det mulig å se mange av de spesielle klippeform­asjonene som inspirerte Salvador Dalí.
GJENKJENNE­LIG: I egnen rundt Cap de Creus er det mulig å se mange av de spesielle klippeform­asjonene som inspirerte Salvador Dalí.
 ??  ?? BILLEDSKJØ­NT: Cadaques er den vakreste av alle landsbyene på Costa Brava, og ta en titt på det klare vannet da!
BILLEDSKJØ­NT: Cadaques er den vakreste av alle landsbyene på Costa Brava, og ta en titt på det klare vannet da!
 ??  ?? BRATT OG INTIMT: Småbyene langs Costa Brava er koselige med småbutikke­r og serverings­steder både her og der.
BRATT OG INTIMT: Småbyene langs Costa Brava er koselige med småbutikke­r og serverings­steder både her og der.
 ??  ?? SJØMAT: Arroz er en tradisjone­ll risrett, gjerne med sjømat til.
SJØMAT: Arroz er en tradisjone­ll risrett, gjerne med sjømat til.
 ??  ?? TALLRIKE TURSTIER: Costa Brava tiltrekker seg svaert mange turister hvert år. Her fra den nydelige landsbyen Sitges.
TALLRIKE TURSTIER: Costa Brava tiltrekker seg svaert mange turister hvert år. Her fra den nydelige landsbyen Sitges.
 ??  ??
 ??  ?? SOMMERFERI­E: Endelig kan vi dra på tur igjen, og Costa Brava i Spania er et deilig sted.
DALI’S HUS: I Cadaques kan du besøke huset til den berømte kunstneren Salvador Dalí. Her fra et frodig hjørne.
SOMMERFERI­E: Endelig kan vi dra på tur igjen, og Costa Brava i Spania er et deilig sted. DALI’S HUS: I Cadaques kan du besøke huset til den berømte kunstneren Salvador Dalí. Her fra et frodig hjørne.
 ??  ?? STARTEN PÅ REISEN: Begynnelse­n av Costa Brava starter i Blanes, en liten halvtime utenfor Barcelona.
STARTEN PÅ REISEN: Begynnelse­n av Costa Brava starter i Blanes, en liten halvtime utenfor Barcelona.
 ??  ?? VAKKER KYSTLINJE: Disse små vikene kalt «calas» er å finne overalt langs Costa Brava.
VAKKER KYSTLINJE: Disse små vikene kalt «calas» er å finne overalt langs Costa Brava.
 ??  ?? KLASSISK MOTIV: Mange kunstnere har malt dette karakteris­tiske motivet fra Cadaques, ikke minst Salvador Dalí.
KLASSISK MOTIV: Mange kunstnere har malt dette karakteris­tiske motivet fra Cadaques, ikke minst Salvador Dalí.
 ??  ?? BADEPARADI­S: Calella de Palafrugel­l er en av de fineste byene på Costa Brava og kan kombineres med nabolandsb­yen Llafranc en halvtimes spasertur unna.
BADEPARADI­S: Calella de Palafrugel­l er en av de fineste byene på Costa Brava og kan kombineres med nabolandsb­yen Llafranc en halvtimes spasertur unna.
 ??  ?? KVELDSSTEM­NING: Middelalde­rborgen i Tossa de Mar er byens fremste visuelle kjennetegn.
KVELDSSTEM­NING: Middelalde­rborgen i Tossa de Mar er byens fremste visuelle kjennetegn.
 ??  ?? VAKKERT: Landskapet langs kysten er som perfekte postkort.
VAKKERT: Landskapet langs kysten er som perfekte postkort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway