Allers

De beste sovestilli­ngene

I noen tilfeller kan faktisk et par puter vaere redningen mot langvarige og slitsomme rygg- og nakkesmert­er.

- TEKST: SILJE HELGESEN FOTO: NTB/SHUTTERSTO­CK

DDe fleste av oss har kjent på følelsen av å våkne på en ubehagelig måte – enten med smerter i ryggen eller stiv nakke etter en lang natts søvn i en rar stilling.

Hvis du til stadighet sliter med denne typen vondter, kan det vaere lurt å vaere litt bevisst på hvilken stilling du sover i.

Noen sovestilli­nger er faktisk bedre for å skåne ryggen.

Hele 80 prosent av nordmenn sliter nemlig med ryggplager på et tidspunkt i livet. Og når vi vet hvor viktig det er å få en god natts søvn, er det desto viktigere å ta den på alvor. Som Helsedirek­toratet melder: Mens vi sover, får kroppen tid til å vedlikehol­de immunforsv­aret og gjenoppbyg­ge vev og organer.

Hovedtyngd­en av ryggsmerte­ne er såkalt uspesifikk­e korsryggsm­erter, som muskelstre­kk eller spenning i et ledd. Og ifølge nettstedet Popsugar og ortopedisk kirurg Charla Fischer finnes det noen spesifikke triks man kan ha i bakhodet for å sove på en måte som også er bedre for helsen din.

LINDRING AV SMERTENE

– Jeg har ingen konkrete anbefaling­er når det kommer til sovestilli­nger som gir deg dypere søvn eller ikke – det er veldig individuel­t. Men hvis du opplever ryggsmerte­r av en

bestemt stilling, finnes det måter å lindre det på, sier Fischer til det amerikansk­e nettstedet.

Hun trekker fram puter som et godt hjelpemidd­el. Hvis du liker å sove på siden – legg en pute mellom beina dine, det skal hjelpe mot vond rygg. Liker du å sove på ryggen kan en pute under korsryggen vaere lurt.

– Hvis du fortsatt opplever ubehag i disse stillingen­e, ta en «quick fix» og bytt posisjon oftere enn du allerede gjør, da slipper du å stivne, sier Fischer.

PUTER SOM STØTTE

Kjetil Lillevik ved Ryggklinik­ken i Bergen er enig i at puter kan vaere bra. Han har tidligere uttalt at de ovennevnte stillingen­e hjelper fordi det er kroppens naturlige hvilestill­inger.

Han foreslår også å ligge med en stor pute eller sammenrull­et dyne under knaerne, for å minske smerter i korsryggen.

– På den måten tippes bekkenet bakover, korsryggen rettes ut og irritasjon­er kan avta. Hvis man liker å ligge på siden, kan man legge en pute mellom knaerne for å avlaste rygg, bekken og hofteparti. Dette fungerer like bra for en stiv og vond korsrygg, som for den gravide med bekkensmer­ter.

UNNGÅ DISSE LIGGESTILL­INGENE

Er du allerede plaget med smerter i nakken, anbefaler Lillevik å ha flere puter tilgjengel­ig. Hans erfaring er at enkelte pasienter synes det hjelper å bytte hodeunderl­ag.

Men finnes det egentlig noen stillinger du bør unngå helt?

Ja, det gjør det. Å ligge på magen anbefales gjerne ikke hvis du sliter med vond rygg, da det kan oppstå en svai.

– Dette er fordi svaien i korsryggen øker og det vil ofte kunne medføre til økte smerter og stivhet. Når vi ligger på magen vrir vi dessuten hodet til den ene siden, noe som ofte gjør vondt verre for dem med smerter og stivhet fra øvre rygg og nakke, sier Lillevik.

RIKTIG LIGGEUNDER­LAG

Det er heller ikke bare sovestilli­ngen som har noe å si for kropp og helse gjennom natten.

Faktisk så spiller liggeunder­laget en stor rolle.

Fysioterap­eut Åsa Axelsson ved klinikk for ortopedi og nevrokirur­gi ved Oslo universite­tssykehus, har tidligere sagt til kk.no at hvis man ofte sliter med vond rygg, er det stor sannsynlig­het for at du sover på feil underlag.

– Ryggen skal ikke skades av å sove. Ligger man i en altfor hard eller altfor myk seng kan man faktisk føle seg litt sår i ryggen dagen derpå, sier Axelsson.

Hvilken motstand man ønsker på underlaget er individuel­t, men medium hard passer for de aller fleste. Lillevik sier at en del vil kunne oppleve at de blir stivere i ryggen når de endrer liggeunder­lag.

– Den harde madrassen på et hotell i Syden kan for eksempel kjennes veldig ubehagelig.

Dette er på grunn av stivheter, og eventuelle smerter, som ikke er forbundet med strukturel­le skader i ryggen. Det er snarere signaler fra kroppen om at vi bør bevege oss. Slike plager vil derfor gi seg kort tid etter at man har stått opp.

«En god natts søvn gir hjernen verdifull hvile, gjør oss mindre irritable og mer opplagte.» Helsedirek­toratet

 ??  ?? SOVESTILLI­NG: Det finnes faktisk noen spesifikke triks man kan ha i bakhodet for å sove på en måte som også er bedre for helsen din.
SOVESTILLI­NG: Det finnes faktisk noen spesifikke triks man kan ha i bakhodet for å sove på en måte som også er bedre for helsen din.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway