Allers

Snarveien: Bruk kraften i raseriet

Ytterst sjelden får du noe bra ut av å eksplodere i sinne. Likevel kan raseri vaere en super veiviser. Her kommer psykoterap­eut Ilse Sand med sju tips til å få det beste ut av sinnet ditt.

- TEKST: JO BRAND FOTO: NTB

1. SINNET SKAL IKKE UT

Sinne er en voldsom følelse full av energi og handlekraf­t, som skapt til å rydde hindringer av banen. Brukt riktig er det en fantastisk følelse fordi den viser deg at det er skjedd noe du ikke liker, og det hjelper deg med å sette grenser. Derfor er det også viktig å kjenne på sinnet sitt. Kanskje har du hørt at «sinnet skal ut». Det er jo riktig at det ikke er smart å gå og ruge på sinnet sitt, men på den andre siden, ikke lurt å handle i sinne. Faktisk kan det siste vaere med på å forsterke sinnet ditt. Forskning viser nemlig at det som skjer hvis du for eksempel slår i en pute eller på andre måter «beveger deg sint», er at du oppretthol­der kamphormon­ene som raser i blodet. Det er mye bedre å løpe en tur eller ta et varmt bad hvis du rent fysisk trenger å få sinnet ut av kroppen. Du kan også prøve å avlede deg selv fra sinnet. Det kan jo vaere vanskelig hvis du først ser rødt. Og det er individuel­t hva som kan fungere som sinneavled­er. For noen hjelper det å se en thriller, mens andre har glede av å gjøre yoga eller høre på beroligend­e musikk.

2. KJENN SINNET DITT

Overordnet finnes det to former for sinne, det primaere og det sekundaere. Det primaere er det relevante og situasjons­bestemte sinnet; det som blusser opp når du ser at noen for eksempel har parkert utenfor garasjen din eller du tar en tyv på fersk gjerning idet han stjeler mobilen din. Det sekundaere sinnet er følelsen som trer inn i stedet for en annen følelse: For eksempel når barnet ditt kommer for sent hjem, og du har ventet i angst, men reagerer ved å skjelle dem ut. Noen bruker ubevisst det sekundaere sinnet for å dekke over følelser de ikke aksepterer hos seg selv, som for eksempel sårbarhet. Kan du skjelne mellom ditt sekundaere og primaere sinne, kan du også lettere finne ut hvilke følelser det sekundaere sinnet dekker over, og så reagere på dem i stedet for å bli sint.

3. VIS FRAM SÅRBARHET

Mange av oss reagerer med sinne hvis forfengeli­gheten blir såret, en automatrea­ksjon.

Hvis noen sier noe om deg som du ikke har lyst til å høre, er det lett å gå til motangrep. Det kommer det, som kjent, sjelden noe godt ut av. I stedet vil du trolig få mer ut av å vise en eller flere av disse tre handlingen­e:

1. Gi uttrykk for sårbarhete­n din ved for eksempel å si at du er lei deg for at den andre ser deg på den måten. 2. Finn ut hva den andre faktisk mente. Har du fått høre av en venninne at du er treg, kan det hende at det innebaerer at hun ikke vil gå tur med deg mer. Men ved å konfronter­e henne, finner du kanskje ut at det slett ikke var det hun mente. 3. Du kan også velge å endre deg. Selv om du hører noe som sårer selvbildet ditt, kan det jo faktisk godt vaere at du finner ut at det stemmer, og at det beste er å gjøre noe med det.

4. VENNLIGE GRENSER

Noen ganger har du ikke lyst til å få en klem av kollegaen din. Akkurat som det kan virke masete når noen spør deg om hvordan det går med stressnivå­et ditt eller drar noe du synes er ubehagelig opp i dagen. Reagerer du med sinne når noen kommer for tett på, skremmer du dem sannsynlig­vis vekk. Da risikerer du at du heller ikke får en klem eller oppmerksom­het den dagen du trenger det. Du er i din fulle rett til å sette grenser og be folk holde seg på avstand. Men gjør det med nennsomhet. Si for eksempel at du er litt skjør i dag, eller at du ikke har lyst til å snakke om det akkurat nå.

5. SLIPP KONTROLLEN

Du kan også reagere med sinne når andre gjør noe du aldri tillater deg selv. Det kan for eksempel vaere at du er nøye med ikke å trampe når du går opp trappene i oppgangen, mens naboen dundrer opp hver eneste etasje. I stedet for å bli rasende, kan du tenke over om naboenes lydnivå kanskje er et uttrykk for livsglede og ikke hensynsløs­het, Kanskje kan det få deg til å tenke over om du selv trenger å vaere så stillfaren? Og kanskje finner du ut at det er ok om du også bråker litt mer!

6. SINNET VISER VEI

Andre ganger er sinnet ditt et klart uttrykk for at verdiene og grensene dine er overskrede­t. Det kan hende at du for eksempel er opptatt av økologi og derfor får lyst til å si kraftig ifra når du ser naboen sprøyte i hagen sin med gift. Men slik utskjellin­g er sjelden bra for naboskapet. I stedet kan du med fordel kanalisere sinnet ditt inn i en konstrukti­v kamp for miljøet, frivillig og/eller politisk. Vil du likevel si ifra, så hold ballen på din egen banehalvde­l uten å gå til angrep. Gi bare uttrykk for din bekymring for grunnvanne­t og dyrelivet.

7. SNU PÅ DET!

Når du blir sint, er det som regel fordi du trenger noe du ikke får. Så, helt enkelt: I stedet for å skjelle ut andre, si rett og slett hva du selv kunne tenkt deg. Det er faktisk mye lettere og mer effektivt enn det virker, for når man ønsker noe, kommer det fra et sårbart sted – og ofte gir det et langt bedre resultat. Med mindre du er utsatt for et regelrett angrep, er det sjelden noen god idé å bruse opp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway