Allers

Førstehjel­p mot hormonhud

Har huden mistet spensten? Er den plutselig tørr? Det kan vaere hormonene som skaper trøbbel.

- TEKST: JESSICA HEMBER BLOCKSTRÖM OG HANNE REMBERG FOTO: NTB OG PRODUSENTE­NE

Forandring i overgangsa­lder

II overgangsa­lderen kan hormonene skape problemer for huden. For mange føles det som om huden går igjennom den største krisen etter puberteten. Foruten at hudoverfla­ten blir tørr og skjør, er det som om spensten forsvinner over natta.

MINDRE ØSTROGEN

Alyssa Burns-hill er lege og spesialist på hormoner og helse og sitter i Comfort Zones vitenskape­lige komité. Hun mener at det er flere ulike prosesser som sammen forårsaker den plutselige forandring­en.

– Det minskede innholdet av østrogen gjør at kroppen ikke binder til seg vaeske like bra. Det fører til at hudens lipidbarri­ere synker sammen og spensten blir dårligere. Samtidig kan også et liv med mye stress, noe som gir et høyt innhold av hormonet kortisol, plutselig bli ekstra synlig. Du kan kjenne at huden blir tynnere og at den blir ekstra følsom. Mange opplever det som om aldringen plutselig tar et stort hopp i feil retning.

Huden blir dessuten ekstremt tørr på en måte som du kanskje ikke har kjent før. Det spiller nesten ingen rolle hvor mye du smører deg inn. Ifølge Alyssa Burns-hill har også det med hormoner å gjøre.

Innholdet av D-vitamin, som også faktisk er et hormon, minsker med årene og spesielt hvis du har tilbrakt mye tid innendørs eller brukt mye solbeskytt­else. Det gjør at kommunikas­jonen i huden ikke går like fort, noe som også bidrar til å påskynde aldringspr­osessene.

STRESSET HUD

Det er likevel mye du kan gjøre for å hjelpe huden.

– Det er lurt å se over hudpleieru­tinen din og tilpasse produktene etter hudens nye tilstand. En god hudpleie som gir huden ekstra naering og forbedrer cellekommu­nikasjonen og celleforny­elsen, gjør en stor forskjell. Ikke stress huden ved å bytte produkter for ofte. Huden er trolig allerede veldig følsom og kan reagere negativt på for store endringer, råder Alyssa Burns-hill.

Den internasjo­nalt kjente hudterapeu­ten Joanna Czech er inne på det samme.

– Etter hvert som huden blir tynnere og tørrere ser jeg flere som får sensitiv hud, til og med flere som får et hudproblem som rosacea i overgangsa­lderen. Gi huden mer energi samtidig som den får styrkende og beroligend­e ingrediens­er, noe du for eksempel finner i Diors Capture Totale-serie. Legg også en fuktmaske oftere, invester i rikere kremer og let etter hudpleiend­e makeup.

LIVSSTIL

Både Alyssa Burns-hill og Joanna Czech påpeker viktighete­n av å ta vare på seg selv på andre områder i livet.

– Også maten og den mentale helsen er viktig for hudens tilstand. Jeg ser en forskjell både på meg selv og på kundene mine når trening og hvile prioritere­s, sier Joanna Czech.

 ??  ??
 ??  ?? INTENSIV PLEIE: Når østrogenin­nholdet i kroppen minker, vil huden ha vanskelige­re for å holde på fuktighete­n og du må kanskje endre hudpleieru­tinene dine.
INTENSIV PLEIE: Når østrogenin­nholdet i kroppen minker, vil huden ha vanskelige­re for å holde på fuktighete­n og du må kanskje endre hudpleieru­tinene dine.
 ??  ?? Prevage Anti Age Antioxidan­t Essence fra Elizabeth Arden tilfører fuktighet og viktige antioksida­nter samtidig som produktet fukter og beskytter huden (kr 685).
Greek Yoghurt Comforting Probiotic Serum fra Korres er et konsentrer­t, probiotisk ansiktsser­um som trenger dypt ned i huden og hjelper hudens fuktbarrie­re
(kr 299).
Prevage Anti Age Antioxidan­t Essence fra Elizabeth Arden tilfører fuktighet og viktige antioksida­nter samtidig som produktet fukter og beskytter huden (kr 685). Greek Yoghurt Comforting Probiotic Serum fra Korres er et konsentrer­t, probiotisk ansiktsser­um som trenger dypt ned i huden og hjelper hudens fuktbarrie­re (kr 299).
 ??  ?? Capture Totale-serien fra Dior er utviklet ved hjelp av forskning på stamceller og blomster for å hjelpe aldrende hud (fra kr 640).
Capture Totale-serien fra Dior er utviklet ved hjelp av forskning på stamceller og blomster for å hjelpe aldrende hud (fra kr 640).
 ??  ?? Anti-blemish Solutions fra Clinique er for moden hud som opplever urenheter. Den er fuktgivend­e og skånsom og hjelper med å motvirke urenheter og utbrudd, uten å tørke ut eller irritere huden (kr 495).
Anti-blemish Solutions fra Clinique er for moden hud som opplever urenheter. Den er fuktgivend­e og skånsom og hjelper med å motvirke urenheter og utbrudd, uten å tørke ut eller irritere huden (kr 495).
 ??  ?? Repair Cellular fra Doctor Babor hjelper huden til å fornye seg og til å gi varig resultat (kr 1495).
Repair Cellular fra Doctor Babor hjelper huden til å fornye seg og til å gi varig resultat (kr 1495).
 ??  ??
 ??  ?? OLJER OG SERUMER: Mer målrettet og intensiv pleie kan hjelpe en dehydrert hud, og her er oljer og serumer et supert supplement til rens og kremer.
OLJER OG SERUMER: Mer målrettet og intensiv pleie kan hjelpe en dehydrert hud, og her er oljer og serumer et supert supplement til rens og kremer.
 ??  ?? ETTER OVERGANGSA­LDER: Korres har utviklet White Pine-serien spesielt med tanke på huden etter overgangsa­lderen.
ETTER OVERGANGSA­LDER: Korres har utviklet White Pine-serien spesielt med tanke på huden etter overgangsa­lderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway