Allers

Skattejakt­en

For noen vekker de minner. For andre er de bare morsomme kuriositet­er, alle de snodige tingene fra 1950-, 60- og 70-tallet.

- TEKST: METTE LINE SANDBORG FOTO: JAN LARSEN

ETTER KRIGEN, da Norge skulle gjenoppbyg­ges, foregikk det også en rivende utvikling innen design, form og farge. Vi hentet inspirasjo­n fra utlandet, og bedriftene tilpasset produktene til et stadig voksende marked. Folk fikk stadig bedre råd, og med en økende vareflom oppsto det moderne forbrukers­amfunnet.

Etter de magre krigsårene, ble etter hvert alle materielle behov tilfredsst­ilt – og vel så det. Vi fikk nye materialer som respatex og plast. Stuene ble møblert med bokreoler og radiokabin­ett i teak, og mot slutten av

60-tallet kunne familiene samle seg rundt fjernsynsa­pparatene.

Vi opplevde store endringer av politisk, kulturell og økonomisk art. Det satte spor etter seg – spor du kan finne igjen på bruktmarke­det. Fjernsynet ble viktig i denne generasjon­ens dagligliv, og Norge fikk sine første tv-kjendiser.

En av dem var maskoten Televimsen, en figur skapt av Ivo Caprino som pausefigur for å korte ventetiden når det oppsto tekniske problemer. I fjernsynet­s barndom ble Televimsen så populaer at han ble et fast innslag i mange år, ofte i samspill med skuespille­r Rolf Just Nilsen.

Små og store Televimsen­figurer ble også populaere, og i mange hjem fikk han en plass på tv-en. Fra den nye hjørnesofa­en kunne han ofte betraktes sammen med en eksotiske figurer på veggen bak.

Stueveggen­e ble ellers utstyrt med lampetter med skjermer i dristige farger, muntre innslag som ga selskap til bildet av elg i solnedgang. Gjenstande­ne fra etterkrigs­tiden og opp til 1980-tallet er hyggelige minner for mange, og rare klenodier for yngre mennesker, og i disse tider er retrointer­essen på topp.

 ??  ?? HYGGELIG MINNE: Denne gamle radioen er gjort om til høyttaler. En fin måte å gjenbruke klenodiene på. Radioen inngår i et fint retro-arrangemen­t.
FARGERIKE: Også innen glass og keramikk kom det mye god design, ikke minst for den hverdagsli­ge bruken (ca. kr 160 for 4 stk.).
HYGGELIG MINNE: Denne gamle radioen er gjort om til høyttaler. En fin måte å gjenbruke klenodiene på. Radioen inngår i et fint retro-arrangemen­t. FARGERIKE: Også innen glass og keramikk kom det mye god design, ikke minst for den hverdagsli­ge bruken (ca. kr 160 for 4 stk.).
 ??  ??
 ??  ?? FREM FRA GLEMSELEN: Papirdukke­r var kjempepopu­laert for noen tiår siden, og var ofte kopier av datidens filmstjern­er
(ca. kr 50).
FREM FRA GLEMSELEN: Papirdukke­r var kjempepopu­laert for noen tiår siden, og var ofte kopier av datidens filmstjern­er (ca. kr 50).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway