Allers

Krim fra virkelighe­ten

Da Natalie Wood døde brått i 1981, begynte spekulasjo­nene å rulle. Hva skjedde egentlig den skjebnesva­ngre novemberna­tten?

- TEKST: STINE OKKELMO THORP FOTO: NTB

DA NYHETEN OM at Natalie Wood hadde druknet ble kjent morgenen 30. november, ble verden sjokkert. Den populaere hollywoods­tjernen som hadde sjarmert kinopublik­um siden hun som niåring slo gjennom i rollen som Susan i juleklassi­keren «Mirakelet på Manhattan» og senere blitt et tenåringsi­dol da hun spilte Judy i «Rotløs ungdom», hadde druknet i sjøen ved Catalina, en øy utenfor kysten av California.

Hun hadde tilbrakt Thanksgivi­nghelgen på yachten «Splendour» sammen med mannen, den like kjente skuespille­ren Robert Wagner, og kollegaen Christophe­r Walken. Det var ektemannen som meldte henne og jollen som tilhørte båten, savnet i ettiden natt til 30. november 1981.

Tidlig om morgenen ble Natalie funnet druknet.

Wagner hadde mistet sin store kjaerlighe­t. Og sladderpre­ssen begynte straks å spekulere.

AT LILLE NATASHA, som hun ble kalt av familien, havnet foran kamera allerede som femåring, var moren Marias vilje. En sigøynerkv­inne hadde spådd at datteren ville bli en stjerne – og også at hun skulle vokte seg for mørkt farvann. Det forteller lillesøste­ren Lana i dokumentar­filmen «The Mystery of Natalie Wood».

Den aergjerrig­e Maria, som selv hadde vaert ballerina som ung, tok spåkvinnen på ordet, oppsøkte et filmsett og dyttet Natasha fram til regissøren Irving Pitchel. Pliktskyld­ig begynte hun å synge for ham. Han lot seg sjarmere, og vips ble Natasha omdøpt til Natalie Wood – et navn som klang mye bedre i Hollywood. Fire år senere, i 1947, var hun blitt USAS største barnestjer­ne.

Da «Rotløs ungdom» hadde premiere i 1955, ble Natalie tenåringsi­dol over natten. Hennes vakre dådyrøyne og sjarmerend­e smil bergtok kinopublik­um og gjorde henne populaer hos sine mannlige skuespille­rkolleger.

Popularite­ten hennes eksplodert­e, og Natalie sjokkerte alle ved å begynne å date betydelig eldre menn, som den 25 år eldre filmregiss­øren Nicholas Ray og selveste Elvis. Moren Maria synes det ble for mye og ønsket seg en mer passende mann til datteren. Hun visste at Natalie var svak for Robert Wagner.

– Jeg var ti og han var 18 første gang jeg så ham hos 20th Century Fox. Jeg snudde meg til moren min og sa at han skulle jeg gifte meg med, sa Natalie i et intervju med magasinet People i 1976.

Moren fikk datterens agent til å fikse en date på Natalies 18årsdag. Ett år senere, i 1957, giftet Natalie seg med den åtte år eldre stjernen. De ble Hollywoods heteste par.

Ekteskapet varte i fem år, i en periode da Natalies popularite­t var på sitt største. Hun spilte en rekke filmer, deriblant megasukses­sen «West Side Story», der hun hadde den kvinnelige hovedrolle­n, Maria. Filmen mottok ti Oscar året etter.

Natalie mottok selv en BAFTA for rollen i «Feber i blodet» fra 1961. Suksessen taerte på forholdet, og da Wagner var utro, ba hun om skilsmisse. Utover 60tallet datet hun en rekke menn, deriblant Warren Beatty.

DET VAR IKKE så rart at Natalie hadde en indre uro. Hun hadde vaert i rampelyset hele livet og alltid blitt vurdert med argusøyne. En rekke filmfloppe­r på midten av 60tallet hjalp ikke. Natalie gikk til psykoanaly­se fem dager i uken, men ble likevel dypt deprimert. Sommeren 1966 tok hun en overdose sovepiller, men overlevde.

Filmskaper­en Henry Jaglom, som hun datet et halvår i 1966, beskriver henne slik:

– Hun var sjarmerend­e, pratsom, kvikk og veldig nervøs. Hun hadde en oppfatning av hvem hun virkelig var og hvem hun skulle vise fram i offentligh­eten. Hun ville ikke at noe forstyrren­de, ubehagelig eller konfronter­ende skulle skje da, fordi hun var så urolig innvendig.

Natalie fant tilsynelat­ende roen med den britiske skuespille­ren Richard Gregson. De giftet seg i 1969, og året etter ble datteren Natasha født. Natalie tok fri fra skuespille­ryrket for å konsentrer­e seg om morsrollen. Hun ble knust da hun oppdaget at Gregson var utro, og en opprivende skilsmisse fulgte i 1971.

Noen måneder senere tok Natalie opp kontakten med Wagner, og de to fant sammen

igjen. I 1972 giftet de seg for andre gang – på en båt utenfor kysten av Catalina.

I 1974 ble datteren Courtney født. Natalie stortrives i rollen som trebarnsmo­r – Wagners datter Katie bodde også hos dem.

DA HUN OG Wagner fikk roller i en tv-innspillin­g av «Katt på hett blikktak», ble hennes pasjon for skuespill vekket igjen. Men det var ikke lett å få gode roller for en kvinne på 40 år. Likevel markerte hun seg ved å vinne sin andre Golden Globe-pris som beste kvinnelige skuespille­r i tv-versjonen av «Herfra til evigheten» i 1979.

Sammen med ektemannen kjøpte hun på denne tiden en yacht som ble omdøpt til «Splendour», etter Natalies favorittfi­lm og favorittdi­kt, «Splendour in the Grass» av William Wordsworth.

Paret tilbrakte mye tid på yachten, og Thanksgivi­nghelgen inviterte de med seg Christophe­r Walken, som var Natalies motspiller i filmen «Brainstorm», som hun var midt i innspillin­gen av. Det hadde versert rykter om at de hadde en romanse. Og det var derfor spekulasjo­nene begynte da Natalie ble funnet druknet, iført nattkjole og dunjakke. Hadde det oppstått en krangel fordi Wagner var sjalu? Hadde hun forsøkt å komme seg vekk fra yachten?

KONKLUSJON­EN BLE AT DET VAR EN ulykke, som delvis skyldes at Natalie hadde ganske høy promille etter kveldens festing. Hver gang stjernens brå død dras opp, trekkes imidlertid uklarheten­e rundt dødsfallet fram. Senest i november i fjor delte dr. Thomas Noguchi, som hadde foretatt obduksjone­n av Natalie, tidligere ukjente opplysning­er i sin bok «Coroner», der han forteller om omstendigh­etene rundt dødsfallen­e til kjendiser han har obdusert og som har dødd brått og uventet.

Han mener at blåmerker og skrubbsår viste at Natalie mest sannsynlig hadde sklidd og slått hodet da hun forsøkte å komme seg over i jolla, og dermed falt i vannet. Så hadde vinden ført jolla ut på havet, mens hun har forsøkt å komme seg opp i den. Promillen, det kalde vannet, samt den våte og tunge dunjakken gjorde at hun ikke lyktes.

– Hadde hun bare tatt av seg dunjakken, ville hun kommet seg opp i båten, skriver Noguchi, som anslo at den veide 15 til 18 kilo i våt tilstand.

Sammen med en ekspert på havsulykke­r, Paul Miller, konkludert­e dr. Noguchi med at Natalie hadde kjempet til siste slutt. Stedet jolla hadde drevet i land, viser at hun hadde forsøkt å svømme i land, for vinden alene ville drevet jolla i en annen retning.

Hva som gjorde at hun sto opp, gikk ut på dekk og begynte å løsne jollas fortøyning­er, vet ingen med sikkerhet. Var hun lei av kranglinge­n til ektemannen, eller var grunnen noe så uskyldig som at jolla slo mot båten så hun ikke fikk sove? Utfallet av valget hennes om å gå opp på dekk og løsne jolla fra fortøyning­en, ble uansett tragisk. At jolla endte opp på stranden, viser hvor naer hun var å redde seg i land. Men dessverre strakk ikke kreftene til i det kalde vannet. Hun mistet taket og druknet, bare 43 år gammel.

 ??  ?? BARNESTJER­NE:
Natalie Wood fikk hovedrolle­n i «Miracle on 34th Street» da hun bare var 9 år gammel.
TENÅRINGSI­DOL: 17 år gammel spilte Natalie Wood mot James Dean i «Rotløs ungdom». James Dean døde i en bilulykke bare 24 år gammel, bare et par måneder før filmen hadde premiere.
BARNESTJER­NE: Natalie Wood fikk hovedrolle­n i «Miracle on 34th Street» da hun bare var 9 år gammel. TENÅRINGSI­DOL: 17 år gammel spilte Natalie Wood mot James Dean i «Rotløs ungdom». James Dean døde i en bilulykke bare 24 år gammel, bare et par måneder før filmen hadde premiere.
 ??  ?? NATALIE WOOD: Hun var stjernen som klarte å holde seg på stjernehim­melen gjennom fire tiår.
DEN STORE KJAERLIGHE­TEN: Natalie Wood og Robert Wagner giftet seg med hverandre to ganger. Han var også til stede i båten da Natalie druknet.
NATALIE WOOD: Hun var stjernen som klarte å holde seg på stjernehim­melen gjennom fire tiår. DEN STORE KJAERLIGHE­TEN: Natalie Wood og Robert Wagner giftet seg med hverandre to ganger. Han var også til stede i båten da Natalie druknet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway