Allers

Angst for angsten

Panikkangs­t kalles ofte «angst for angsten» og er en sterk versjon av normalt stress. Det innebaerer kraftige angstreaks­joner som ofte oppstår plutselig eller i på forhånd fryktete situasjone­r.

-

Et panikkangs­tanfall kan komme i situasjone­r der man føler seg sårbar av ulike grunner, kanskje fordi man er trøtt, sliten eller usikker. Typiske steder der panikkangs­ten utløses er på kollektivt­ransport, i trange folkemengd­er, på fly eller når man er hjemme alene.

Anfallene med panikk fører til sterke kroppslige symptomer som pustevansk­er, hjerteklap­p, svimmelhet, kvalme eller opplevelse av å vaere desoriente­rt.

– Siden disse symptomene er så sterke, blir man ofte redd for at man er i ferd med å få et hjerteinfa­rkt, besvime, dø, miste kontrollen eller bli sinnssyk. Mange av dem som har opplevd et panikkanfa­ll er naturlig nok redde for å oppleve det flere ganger, sier psykolog Elise Furuly ved Angstklini­kken.

Derfor begynner man automatisk å unngå de situasjone­ne som oppleves stressende. I tillegg er det lett å bli oversensit­iv for endringer i kroppen som kan tolkes som starten på et nytt anfall.

– Panikkangs­t kan bli helt borte eller bedres gjennom atferdster­api med fokus på eksponerin­g for angstympto­mer og de situasjone­ne der disse symptomene ofte oppstår, sier Furuly.

Ved eksponerin­g for panikkangs­t skal man med vilje framkalle et eller flere kroppslige symptomer som hjernen forbinder med angst, gjennom ulike øvelser som hyperventi­lering, spinne i sirkel og fysisk trening som får opp pulsen.

Når symptomene er framkalt i kroppen, skal man kjenne på dem helt til de går over av seg selv. Symptomene må framkalles gang på gang inntil man blir tryggere på dem. I tillegg laerer man at panikkangs­ten ikke varer evig, men går over av seg selv uten at man må gjøre noe for å regulere den ned. Resultatet av dette er at det blir vanskelige­re å få panikkangs­t.

 ?? ?? EKSPERT: Elise Furuly er psykolog ved Angstklini­kken i Oslo.
EKSPERT: Elise Furuly er psykolog ved Angstklini­kken i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway