Allers

Vedlikehol­d er vanskeligs­t

Både raske og langsomme løsninger kan vaere like effektive for å gå ned i vekt, sier Tine Sundfør.

-

– GÅR MAN veldig raskt ned i vekt på tre måneder, så går man ofte opp igjen i løpet av tre måneder også, ifølge klinisk ernaerings­fysiolog Tine Sundfør.

Vedlikehol­d av den nye vekten er ofte vanskelige­re enn selve vektnedgan­gen. Oppfordrin­gen er derfor å tenke over at endringene bør vaere noe man kan leve med over tid.

– Skal du gå langsommer­e ned i vekt, så er det bare et lite kaloriunde­rskudd som skal til, påpeker Sundfør.

På den ene siden kan det vaere lettere å skape og venne seg til nye vaner som faktisk varer. Samtidig er det mange som synes at en langsom vektnedgan­g kan vaere litt utfordrend­e, spesielt hvis vi måler resultatet etter hva vekten viser.

– Kanskje går du på vekten én gang i uken, og da vises ikke fremgangen så tydelig. Noen tenker da: «Okay, nå har jeg begynt å spise sunt og grønt, jeg tar trappa i stedet for heisen, men det skjer ingenting!», og så gir de opp etter fire uker.

Derfor er det viktig at man også måler ut fra mestringsf­ølelse, påpeker Sundfør. Og ikke minst at helsen vår får det bedre, noe vi kan merke på mange flere måter enn på vekten.

– Jeg har forståelse for at noen vil raskt ned i vekt. Men klarer du å se at det er godt nok fordi du gjør så mye annet som er bra for helsa, så er det også mindre risiko for å gå opp igjen. I tillegg blir det rom for at du kan spise ute med venner og ha noen utskeielse­r, sier Sundfør, og legger til at man fort kan bli blind på den enorme innsatsen man faktisk har gjort.

– Jeg pleier å be mine pasienter om å prøve å baere en sekk som veier like mange kilo de har gått ned. Da kan du kjenne hva du faktisk har båret på, og hvor mye du har gjort for helsen din!

 ?? ?? VARIG: – Vi må innarbeide vaner vi kan holde over tid, det er det eneste som gir varig vektreduks­jon, sier Tine Sundfør (foto: Anita Saelø).
VARIG: – Vi må innarbeide vaner vi kan holde over tid, det er det eneste som gir varig vektreduks­jon, sier Tine Sundfør (foto: Anita Saelø).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway