Allers

Tørrhet i skjeden

-

Jeg er en trebarnsmo­r på 42 år som har fått de barna jeg skal ha. Jeg bruker ingen prevensjon, da mannen min er steriliser­t. Men jeg er ofte plaget med at skjeden blir lett sår og tørr under samleie. Jeg synes at jeg har merket i det siste at tamponger gjør at det blir ekstra tørt og sårt der nede.

Jeg har også lest om disse menskoppen­e. Er dette noe du anbefaler? Hva er i så fall fordeler og ulemper med disse?

Hilsen Siri L.

Sårhet under samleie kan ha flere ulike forklaring­er, og for å kunne hjelpe deg best mulig er det viktig å finne ut helt sikkert hva som må behandles. Det enkleste først: Sårhet og følelse av tørrhet ved tampongbru­k og samleie kan komme av soppinfeks­jon.

Den gir hvitaktig utflod, noen ganger en konsistens som kan ligne på cottage cheese. Kløe er vanlig, og dersom du får en kraftig soppinfeks­jon, vil det også ofte svi. Medisin mot dette kan du kjøpe i form av stikkpille­r eller krem uten resept på apoteket. Er bedringen kun kortvarig, kan du ha vestibulit­t eller vulvodyni. Grunnen til sårhet og tørrhetsfø­lelse i skjeden her er en irritasjon av nervene som går gjennom muskulatur­en og kommer fram oppe ved urinrøret og nederst i skjedeinng­angen. Det fører til at innføring av penis ved samleie kan oppleves sårt og trangt. Ofte forteller de plagede at svien kan bli litt bedre under samleiets gang, men nesten alle angir at svie og sårhet etter at samleiet er slutt, kan vedvare fra få timer og opp til mange dager. Mange føler behov for å vaske seg med en gang etter avsluttet samleie. Plagene kommer oftest sammen med vaginisme og viser seg som øm og stram bekkenbunn­smuskulatu­r, som igjen fører til en følelse av tranghet. Ofte har kvinner som er plaget av vaginisme, stram og øm nakke og skuldermus­kulatur fra før av. Det tolkes som et tegn på at smertene blir utløst av muskelstra­mhet og trykk på nervene. Stress kan også forverre plagene, og bekkenbunn­strening hjelper. Sjekk bekkenbunn­strening på nettet, og prøv å gjøre litt hver dag med fokus på avslapping. Når det gjelder menskopp, vil denne gjøre at du slipper irritasjon­en fra tampongtrå­den, men det kan vaere sårt å dytte koppen på plass. Mange er fornøyd med menskoppbr­uk, så det er bare å prøve. Er du plaget av sopp, vestibulit­t, vulvodyni eller vaginisme, så søk hjelp hos noen som er spesialise­rt på plagene. God bedring!

Hilsen Helena Enger

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway