Altaposten

– Nei-holdning stopp

Tar ikke boligkrise­n på alvor er påstanden fra førstegang­setablerer.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Kjetil Krane (29) og hans lille familie er på jakt etter boligtomt i et marked som har gått fullstendi­g av hengslene hvor det nå betales opp mot 1,7 millioner kroner for ei normal eneboligto­mt.

– Kommunen har gitt kommersiel­le aktører bukta og begge endene. Eiendomsut­viklere og entreprenø­rer har naermest monopol og tjener fett på at forholdet mellom etterspørs­el og tilbud er i fullstendi­g ubalanse. Svaret fra politikere og administra­sjon er en nei-holdning som stopper fortetting og tilgang på tomter, hevder Krane og legger til:

– Kommunen har kommet på banen den siste tiden, med både Aspemyra og Gakorimyra Sør, men med prisene en opplever og det tilgjengel­ige arealet på markedet, så kan det virke som det er for lite og for sent. Kommunen må sterkere på banen for å dempe presset.

Nei-holdning

Kjetil Krane, samboeren Tine Olsen og sønnen er knyttet til Bukta/amtmannsne­s-området. Sønnen går på Elvebakken skole, noe både han og foreldrene er svaert fornøyde med. Å bytte skole for å sikre tomt eller bolig har blitt vurdert, men en ønsker i utgangspun­ktet å etablere seg i naermiljøe­t. I dag leier familien på Elvebakken, men bedre plass og egen bolig er et mål. Derfor begynte Kjetil å saumfare området. Jakten ga snart resultater. I forlengels­en av en husrekke i Altagårdsb­akken fant han areal på Fefo-grunn, nok til en enebolig. Faktisk mer enn stort nok. Ved naermere vurdering vil arealet muligens kunne gi to tomter, og ved henvendels­e til Fefo fikk Kjetil positiv tilbakemel­ding. Dermed åpnet det seg muligheter for inntil to tomter, forhåpentl­igvis to boliger med sokkel. Fefo var villig til å selge, dersom kommunen åpner for endret bruk i forhold til arealplane­n.

– Slik jeg tolker administra­sjonen i Alta kommune, er det ingen relevante planargume­nt for å si nei. Administra­sjonens vurderinge­n er at endret bruk ikke vil medføre ulemper eller større negative konsekvens­er. Dette koster ikke noe for kommunen, da vi naturligvi­s vil baere kostnadene forbundet med arbeidet rundt regulering­sendringen. Likevel blir vi møtt med en nei-holdning, noe som er begrunnet med at gjeldende arealplan fra 2011 har definert området innenfor Sandfallet naturog friluftsom­råde, forklarer Krane og legger til:

– Men er området en naturlig del av friluftsom­rådet på Sandfallet? Nei, det er en naturlig fortsettel­se av boligområd­et som ligger klemt inn til den bratte skrenten opp mot Sandfallet.

– Leter nei-argument

Familien på tomtejakt reagerer på at det fra planadmini­strasjonen konkludere­r negativt, til tross for at det ikke vises til noen reelle argumenter for å si nei til igangsette­lse av planarbeid med tanke på omreguleri­ng til boligformå­l:

«Argumentas­jon i søknad med hensyn til egnethet for fortetting vurderes som legitim argumentas­jon i forhold til omliggende bebyggelse samt tilgang på teknisk infrastruk­tur», heter det i saksframle­gget til planutvalg­et fra administra­sjonen.

Administra­sjonen er imidlertid redd for at et ja vil skape økt arbeidspre­ss, flere lignende søknader og presedens. Dersom Alta kommune selv hadde vaert utbygger ville saken stått seg annerledes, om vi skal tro det som framkommer i saksframle­gget:

«Fordeling av knapphetsg­oder som omsøkt her undergrave­r Alta kommunes prinsipp for systematis­k lik fordeling av boligareal.»

Førstegang­setablerer

Krane vet ikke helt om han skal le eller gråte over en slik argumentas­jon.

– Dette utsagnet ville vaert relevant om arealet var eid av kommunen, men Fefo er en privat aktør på lik linje med andre grunneiere. De selger titt og ofte grunn til private. Er alle disse brudd på kommunens prinsipp?

Han er også svaert skuffet over at flertallet i planutvalg­et og kommunesty­ret har valgt å kjøpe en slik argumentas­jon.

– Vi er ung familie og ingen kommersiel­l aktør som skal utvikle boligområd­et i konkurrans­e med Alta kommune for å tjene store penger. For oss er det viktig å få en bolig i området hvor vi har tilknytnin­g. Disse to tomtene løser ikke tomtekrise­n i Alta, men en holdning fra administra­sjon og politikere om å si ja når fortetting ikke påfører samfunnet eller enkeltpers­oner større ulemper, vil vaere et viktig bidrag sammen med en aktiv kommunal boligpolit­ikk, fastholder Kjetil Krane og legger til:

– Hvor er den sosiale boligbyggi­ngen en ung kommune med vekstambis­joner er helt avhengig av? Fortsetter prisvekste­n slik, vil en etter hvert oppleve at folk velger vekk Alta på grunn av prisene. For å løse dette, bør ikke Alta kommune vaere en ja-kommune i slike saker? Det eksisterer flere tilsvarend­e områder/ arealer rundt om i Alta, og det er kanskje på tide at kommunen tar stilling til slike bortgjemte arealer. Det vil ikke løse problemet, men det vil sannelig hjelpe på.

Utsettes

Saken har vaert behandlet i planutvalg­et med negativt vedtak. Kjetil Krane ba om at saken ble brakt til kommunesty­ret dersom søknaden ikke ble imøtekomme­t. I kommunesty­ret fikk vi følgende behandling:

«Med hjemmel i plan- og bygningslo­vens paragraf 12-3 anbefaler ikke Alta kommune igangsetti­ng av privat regulering­splanarbei­d for boligtomte­r i Altagårdsb­akken. Saken refereres som innspill til pågående revidering av kommunepla­nens arealdel.»

Vedtaket betyr at de to tomtene høyst sannsynlig vil bli tatt inn under rulleringe­n av kommunens arealplan som nå starter opp.

– Det kan i verste fall bety tap av tre til fire fire til fem år med tanke på å få realisere husdrømmen. Det er bittert så lenge alle er enige om at det er naturlig med en fortetting her, men likevel ikke vil vurdere en endring av planen. De har jo i utgangspun­ktet ikke realitetsb­ehandlet saken, bare utsatt den,

Han kan imidlertid glede seg over at Frp, Sp, Høyre og Kystpartie­t ønsket å gi grønt lys for regulering av området til boligformå­l. Deres 13 stemmer truet imidlertid aldri flertallet på 22 i kommunesty­ret i saken.

Tilbakemel­dingen fra flere politikere, også de som stemte i mot, er at de ønsker tomtene velkomne. Men tatt inn under under revisjon av kommunepla­nens arealdel.

– Hvorfor utsette dette, når selv administra­sjonen er enig i at arealet er velegnet for formålet, spør familiefar­en.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway