Altaposten

Lover 1000 nye tomter

Ole Steinar Østlyngen (Ap) garanterer at boligprisv­eksten i Alta stoppes.

- Av Jarle Mjøen

Gruppelede­re sier at posisjonsp­artiene har økt tomtetilga­ng, kommunale boligfelt med tomter til selvkostpr­is og aktiv tilrettele­gging for fortetting og konsentrer­t bebyggelse i sentrumsom­rådene som høyeste prioritet.

– Da vi overtok var det ikke lagt ut et eneste kommunalt boligfelt på fire år. Straks vi kom innenfor dørene på rådhuset ga vi full gass. Nå kommer det med kommunale felt over hele Alta, og vi kan snart lyse ut de første tomtene, sier Østlyngen og legger til:

– Med god tilgang på kommunale og private tomter og boligprosj­ekt, vil prisvekste­n bremses. Målet er at det alltid skal vaere ledige tomter, private og kommunale. Prisnivået gjør at folk flytter forbi Alta og egen ungdom ikke har råd å etablere seg her. Det kan vi ikke leve med.

1000 tomter

Ingen steder i Nord-norge økte prisene i naerheten av hva de gjorde i Alta i 2016. Eiendom Norge slapp tirsdag sin boligstati­stikk for første kvartal 2017. Her var 12-månedersve­ksten 14,6 prosent i Alta, naermest kom veksten i boligprise­ne i Harstad og Bodø med henholdsvi­s 11 og 10,1 prosent. (se side 10)

– Skremmende tall. Jeg kan love at dersom ikke Alta kommune stoppes av innsigelse­r fra statlige myndighete­r, skal vi få fram 1000 tomter og boenheter i løpet av de neste årene.

– Men i en «skremmende» boligkrise sier dere nei til nye tomter fordi de ikke passer inn i arealplane­n?

– Politisk ledelse er svaert restriktiv til å omregulere friområder til bolig. Vi synes det er en uheldig utvikling om mange skal «finne» friområder som de regulerer om til boligformå­l, uten en helhetlig plan. Arealplane­n skal rulleres snart og da blir alle sider av en slik sak belyst. Benkeforsl­ag i planutvalg­et blir helt feil, det blir uforutsigb­art for naboer og naermiljøe­t. Om aktører får en avtale med Fefo om kjøp av tomt er ikke noe vi styrer. Kommunen er selv en aktør i markedet som eiendomsut­vikler, med tomter til selvkost som formål, kommentere­r Østlyngen.

Kvitberget

Han lover imidlertid at 17 tomter på Kvitberget i Tverrelvda­len skal ut så fort som praktisk mulig etter at planen nå er endelig stadfestet. Østlyngen forteller videre at Skogheim/bangjordet som AP-SV-V presset gjennom på slutten av forrige periode, snart vil vaere utbyggings­klart. Svenbakken i Tverrelvda­len har potensial til 50 til 70 tomter, men vil ventelig ta litt lengre tid på grunn problemer med grunnforho­ldene.

 ??  ?? NEI-HOLDNING? Ole Steinar Østlyngen avviser at partiene som i dag styrer Alta sier nei til å løse boligkrise­n. Tvert om hevder Østlyngen at fire år uten et eneste kommunalt boligfelt under borgerlig styre skal avløses av 1000 nye tomter under...
NEI-HOLDNING? Ole Steinar Østlyngen avviser at partiene som i dag styrer Alta sier nei til å løse boligkrise­n. Tvert om hevder Østlyngen at fire år uten et eneste kommunalt boligfelt under borgerlig styre skal avløses av 1000 nye tomter under...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway