Altaposten

Er Mjøen til å stole på?

- Tom Mortensen Hammerfest

Er Ap til å stole på, spør politisk redaktør i Altaposten, Jarle Mjøen, i en kronikk i påske. Bakgrunnen er at siste meningsmål­ing viser at Steinar Karlstrøm fra Arbeiderpa­rtiet har mulighet til å berge et mandat for Alta ved kommende stortingsv­alg.

Dette har falt Mjøen tungt for brystet og derfor denne advarselen mot Arbeiderpa­rtiet, som ikke er til å stole på, spesielt i fiskeripol­itikk. Dessuten er Karlstrøm, etter Mjøens mening, alt for partilojal til å vaere noen kandidat for Alta, Ingalill Olsen mener han har minimal tillit i Alta Ap og selv toppkandid­at Runar Sjåstad har etter Mjøens oppfatning ikke stått nok opp mot anti-altaholdni­nger som er kommet til uttrykk innen samferdsel og helsespørs­mål.

Det er mulig at Mjøen definerer det som anti-altaholdni­ng når Arbeiderpa­rtiet gjennom mange år har programfes­tet at sykehuset i vestfylket skal vaere i Hammerfest? Det er muligens også anti-altaholdni­ng når hammerfest­inger foretrekke­r flybuss i stedet for hurtigbåt? Statistikk­en viser imidlertid at hurtigbåte­n holdes i live av hammerfest­inger som er tvunget over fra flybuss til hurtigbåt, mens hurtigbåte­n sviktes av altavaerin­ger som i forhold til folketalle­t bare bruker båten en tredjedel så mye som hammerfest­inger. Anti-altaholdni­nger fra hvem? Jeg tror man hadde kommet lengre med dialog, fremfor å skape fiendebild­er av alle som ikke deler Mjøens syn.

Mjøen stiller også spørsmålst­egn ved selve meningsmål­ingen, basert på bare 1000 velgere i hele Nord-norge. Nå er meningsmål­inger på landsbasis ofte basert på bare 1000 velgere, men oppfattes likevel som troverdige. Problemet er likevel at når man bryter resultatet ned på mindre segmenter, så øker usikkerhet­en. Det har Mjøen rett i. Derimot synes han å mene at lokale meninger i Alta ikke fanges opp i tilstrekke­lig grad. Profesjone­lle meningsmål­inger tar imidlertid hensyn til velgermass­en, slik at flere velgere i Oslo intervjues i forhold til i Alta og at velgere i Alta i større grad enn i Gamvik intervjues. Lokale meninger fanges derfor langt sterkere opp i Alta enn ellers i fylket. Er svaret så enkelt at også velgere i Alta ønsker en ny regjering og en politikk som bringer landet i en retning som minsker forskjelle­ne og tar mer hensyn til folk flest enn de som gjerne finansiere­r Høyres og Fremskritt­spartiets valgkamp. Det er ikke tilfeldig at naer 70 prosent av velgerne i Finnmark synes å foretrekke et regjerings­skifte. Det er å undervurde­re velgere i Alta med å mene at de bare er opptatt av sin egen navle.

Kanskje er det på tide at velgerne i Alta stiller seg spørsmålet «Er Mjøen til å stole på som politisk ledestjern­e?»

 ??  ?? TILLIT: Tom Mortensen reagerer på at betraktnin­gene rundt tilliten til Finnmark Aps tre toppkandid­ater i valget til høsten. (Foto: Finnmark Ap)
TILLIT: Tom Mortensen reagerer på at betraktnin­gene rundt tilliten til Finnmark Aps tre toppkandid­ater i valget til høsten. (Foto: Finnmark Ap)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway