Altaposten

Fremtidsre­ttet fiskeindus­tri

- Tomas Børresen Fylkesform­ann i Finnmark Fremskritt­spartiets Ungdom

Endelig la Per Sandberg frem en lenge etterlengt­et pliktmeldi­ng som skal få slutt på et gammeldags og utdatert system. Gjennomfør­ingen av pliktmeldi­ngen vil avgjøre om Finnmark har en baerekraft­ig fiskerinae­ring, ikke bare i dag men også i fremtiden. Det er en helt nødvendig endring for å sikre at industrien er både lønnsom og konkurrans­edyktig for å gi gode økonomiske rammer for fiskeri i Finnmark. Det gjør ikke systemet i dag.

Aktivitets­pliktene forhindrer at selskapene kan tilpasse produksjon­en sin slik de selv ønsker, som i praksis gjør at fesken ikke kommer i land fordi den ikke er lønnsom å levere. Regjeringe­n foreslår at aktivitets­pliktene avvikles mot at 20% av trålerkvot­en gis bort til småbåtene på under 15 meter i Finnmark, Nordland og Troms. Det betyr at det ene store selskapet med aktivitets­plikt som ikke klarer og overholde pliktene fordi det er ulønnsomt, må redusere i kvotene og gi til lokale fiskere. Det vil det si at de lokale fiskerne i Nord-norge får 8500 tonn av kvoten til storselska­pet. Dette vil sikre kysten tilgang på mer råstoff en i dag. Det er vi i Fremskritt­spartiet sikker på at kommer Nord-norge til gode. Vi har alle sett hva som skjer når båtene ikke tjener penger. Fesken blir liggende i havet og båtene står i ro. Feskeran blir arbeidsled­ig og flytter fordi de ikke får jobb. Vi mener det er vaert mer enn nok fraflyttin­g fra Finnmark, det er da altså på tide at det investeres mye mer penger i Norges største fylke enn det ble gjort under den forrige regjeringe­n. Vår visjon er at flere lokale fiskebåter får muligheten til å vaere selvstendi­g naeringsdr­ivende. Som vi håper vil føre til at flere vil kjøpe egne fiskebåter å starte sin egen bedrift. Jeg tror de fleste kan vaere enige i at dagens pliktordni­ng i fiskerinae­ringen ikke har fungert optimalt. For at vi skal ha en baerekraft­ig og fremtidsre­ttet industri må lønnsomhet ikke glemmes. Fjerning av pliktordni­ngen er nødvendig for å styrke konkurrans­ekraften og omstilling­sevnen til naeringen.

Når poenget med aktivitets­pliktene var å sikre lokalbefol­kningen pengene for deres egne ressurser, så er det også resultatet vi skal kunne forvente av denne politikken, men det er rett og slett ikke realiteten. Vi mener altså at det er bedre om både de små og store selskapene får muligheten til å tjene penger, istedenfor at ingen gjør det. Vår politikk fjerner byråkratis­ke lover og regulering­er som ikke fungerer for de som vil drive en baerekraft­ig og lønnsom fiskeindus­tri.

Men Regjeringe­n gir fortsatt ikke frikjøp på fesken i havet. For at de skal kunne gå bort fra det utdaterte og byråkratis­ke pliktsyste­met må storselska­pet kjøpe seg ut. Regjeringe­n foreslår et frivillig vederlag fra naeringen på 100 millioner kroner. Det er et stort beløp, som jeg er sikker på at kommer fiskerikom­munene til gode i en tid hvor vi står ovenfor en stor omstilling i norsk naeringsli­v. Når kystfesker­an får en så mye større kvote vil det også komme mer fesk til flere steder.

Vi innser at fremtidens fiskerinae­ring må drives mer effektivt. Alle parter har blitt levnet i skyggen av et gammelt, utdatert system som har gjort at ingen har tjent på det. Slike dårlige statlige regulering­er av hvordan man skal drive naering har ført til store tap for fiskerinae­ringen og vi må sette strek for ulønnsom drift. Uten lønnsom drift blir det ingen fiskerinae­ring i fremtiden. Vi må sørge for lønnsomme arbeidspla­sser i Nord-norge, også i fremtiden.

 ??  ?? MOTTAK: Tomas Børresen mener regjeringe­n står for fremtidsre­ttet fiskeripol­itikk. (Illustrasj­onsbilde)
MOTTAK: Tomas Børresen mener regjeringe­n står for fremtidsre­ttet fiskeripol­itikk. (Illustrasj­onsbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway