Altaposten

Forhandlin­gsplikten med Sametinget

- Jarl Hellesvik Leder i Etnisk og Demokratis­k Likeverd (EDL)

Regjeringe­n har nettopp er lagt fram en lovproposi­sjon om regionmeld­ingen. Der kan en lese at «Departemen­tet arbeidar med oppfølging av forslaget (fra Samerettsu­tvlget del II) med sikte på å forankre konsultasj­onsplikta for statlege styresmakt­er, fylkeskomm­unane og kommunane i lov.». Det er Kommunal- og fornyingsd­epartement­et(kmd) som har en slik plan. Vi tar det som en selvfølge at denne planen er godkjent av Regjeringe­n.

Departemen­tet har begrunnet sin plan med at Norge er folkeretts­lig forpliktet til å innføre en slik lov. Til det er det å si at det står ikke nedfelt noe sted i Ilo-konvensjon nr. 169 at Norge er forpliktet til innføre en slik lov. Dessuten er det nedfelt i denne konvensjon­ens artikkel 34 at «Arten og omfanget av de tiltak som treffes for å gi denne konvensjon­en virkning skal fastsettes på en fleksibel måte». Dette betyr at planene om en slik lov ikke bunner seg i noen folkeretts­lig forpliktel­se, men i et politisk motivert ønske fra departemen­tet og Høyres ledelse. ( Kmd-minister Jan Tore Sanner er nestleder i Høyre.) Det er derfor på tide at departemen­tet og Høyres ledelse gir oss en politisk begrunnels­e for sine planer. Dette i stedet for å gjemme seg bak en uholdbar, juridisk argumentas­jon om at dette er «folkeretts­lig nødvendig».

Da Norge bestemte seg for å ratifisere ILO- konvensjon nr. 169 i 1990, ble det først opplyst fra Justisdepa­rtementet i en høringsutt­alelse, at en norsk ratifikasj­on ikke ville ha noen internpoli­tiske og internrett­slige konsekvens­er for Norge. Dette gjentok saksordfør­er Karita Bekkemelle­m fra Stortinget­s talerstol da ratifiseri­ng av konvensjon­en ble behandlet der. Det kom ingen innvending­er fra andre stortingsr­epresentan­ter mot denne forståelse­n. Det er derfor berettiget å spørre KMD og Høyres ledelse om når de kom fram til at Stortinget ble villedet da det anbefalte ratifikasj­on av Ilo-konvensjon nr. 169.

Dersom en slik lov blir vedtatt, så vil det føre til at personer av samisk avstamming vil få eksklusive kanaler inn til beslutning­stakerne på alle nivå i samfunnet. EDL mener at en slik ordning vil vaere et opplagt brudd med prinsippet om etniskog demokratis­k likeverd innen politikk og forvaltnin­g.

En slik lov vil få så omfattende konsekvens­er at en kan betegne dette som en innføring av en ny politisk- og forvaltnin­gsmessig orden fra Hedmark til grensen mot Russland.

En slik lov vil blant annet føre til at kommunesty­remedlemme­r og kommunebyr­åkrater får en lovfestet plikt til å sette seg ned å forhandle på de aller fleste områdene, med Sametinget og lokale samepoliti­ske og samiske organisasj­oner, når planer om vedtak forberedes og utredes. Årsaken til at vi benyttet ordet forhandlin­g, er at det er nedfelt i Ilo-konvensjon nr. 169 at formålet med disse «konsultasj­onene» skal vaere å oppnå enighet. Når to eller flere personer møtes for å prøve å oppnå enighet, kalles slikt for forhandlin­ger.

For å vaere ironisk og sarkastisk: Vi regner med at saerlig kommunesty­rerepresen­tantene til H og Frp gleder seg over en slik planlagt, forenkling og avbyråkrat­isering av beslutning­sprosedyre­ne i sine kommuner. Og for å vaere seriøs: Hvorfor sitter regionale- og lokale tillitsval­gte i H og Frp, fra Hedmark og nordover, musestille når de vet at en slik plan er blitt fremmet?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway