Altaposten

Det var tøft å komme i boligmarke­det

Boligprise­ne i Alta har gjort et kjempebyks det siste året. Det gjorde at Ida og Andreas ikke hadde råd til å bosette seg i bykjernen.

- Av Vidar Kristensen vidar@altaposten.no

Fotballpar­et Ida Sønvisen Suhr og Andreas Markussen drømte om Aronnes og Sentrum, men havnet i Saga.

– Greit nok, men det er mye kjøring, slår narvikinge­n Markussen fast.

For få år siden kjøpte han leilighet midt i Narvik sentrum for 1,6 millioner. Da han og samboer Ida skulle kjøpe leilighet på Aspemyra i oktober i fjor, betalte de 2,6 millioner for samme størrelse.

– Det var skikkelig utfordrend­e å komme inn i boligmarke­det i Alta. I Kvileskoge­n og i Aronnes Hageby ble vi rett og slett priset ut, forteller Markussen.

Store kull fra 90-tallet

Eiendom Norge slapp tirsdag sin boligpriss­tatistikk for 1. kvartal 2017. I Nord-norge har Alta den høyeste 12-månedersve­ksten med hele 14,6 prosent. Det er blant de største økningene i landet, etter mange år med en vekst på mellom tre og seks prosent.

– Jeg tror det er den lave renta kombinert med de store fødselskul­lene fra 90-tallet som gjør at vi ser et slikt hopp i prisvekste­n, sier meglersjef Vidar Myklevoll i DNB Eiendom i Alta, som i fjor formidlet salg av 150 boliger.

Prisvekste­n var den samme for eneboliger og leilighete­r. Den kraftige økningen betyr at toromsen til Ida og Andreas ville kostet rundt 300.000 kroner mindre sent i 2015 enn den gjorde på høsten i 2016.

Enebolig i Dalen?

– Vi hadde satt grensen på 2,55 – så da den helt nye leilighete­n på Aspemyra dukket opp passet det oss fint. Vi er veldig fornøyd med å bo der, selv om vi gjerne skulle bodd mer sentralt på grunn av all kjøringen. Det er uansett godt å betale til seg selv og få verdistign­ing, slik at man senere kan kjøpe en større bolig, sier Markussen, som skjønner at det medfører en del forpliktel­ser å vaere sammen med en daling. Sannsynlig­heten er stor for at han etter hvert havner i en enebolig oppi Dalen og må ikle seg røde og hvite klubbfarge­r.

– Den langsiktig­e planen er å utvide arealet, og da er man avhengig av å vaere etablert i boligmarke­det. Det er godt å ha kommet inn, sier Markussen, som sender en takk til to sett foreldre som var nødvendige for å stille garanti for 15% egenkapita­l.

– Er leilighete­n verdt 40 tusen kroner kvadraten?

– Det er sånn det er blitt. Vi fikk noe helt nytt, og sånn sett kan kanskje prisen forsvares.

Populaere områder

– 15 prosent vekst er ikke sunt, men det var nok en reaksjon på mange år med moderat vekst og at vi både har fått mange nye, unge boligkjøpe­re i markedet og

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway