Altaposten

Hva gjør folk fornøyde sent i livet?

Det kan henge sammen med helt spesielle evner til å takle livets utfordring­er.

- Av: NTB

Ideen om livsferdig­heter går ut på at noen egenskaper gjør deg bedre egnet til å takle livet, bli lykkelig, få naere venner og så videre. Det henger også sammen med framtidig velstand.

Mye arbeid har blitt lagt i å undersøke hvordan barn skal utvikle sunne livsferdig­heter, siden dette blir knyttet til en bedre tilvaerels­e senere i livet.

Listen over disse ferdighete­ne er lang, men det er blant annet det å ha et stabilt følelsesli­v, vaere generelt optimistis­k, ha selvkontro­ll, gode sosiale egenskaper og empati.

Men hvor viktige er disse egenskapen­e senere i livet, og hvordan påvirker det lykken når folk blir gamle?

To britiske forskere ved University College London har valgt ut noen av disse livsferdig­hetene og prøvd å undersøke om det har noen sammenheng med hvordan folk har det sent i livet.

Tusenvis av eldre

Rundt 8000 menn og damer over 52 var med i undersøkel­sen. Gjennomsni­ttsalderen deres var 67, og forskerne begynte forsøket i 2010.

Alle sammen fylte ut spørreskje­maer som skulle kartlegge livskvalit­eten deres. De ble også testet for fem forskjelli­ge livsferdig­heter: Besluttsom­het, evnen til å ta ansvar, stabilt følelsesli­v, optimisme og selvkontro­ll.

På noen områder var det store forskjelle­r på dem som hadde mange eller få livsferdig­heter. For eksempel sa halvparten av de med få livsferdig­heter at de slet med ensomhet, mens bare 10 prosent av dem som skåret høyt slet med det samme.

I 2014 ble deltakerne fulgt opp for å se hvordan livene deres hadde utviklet seg. På mange områder hadde de som skåret høyt på livsferdig­hets-undersøkel­sen klart seg bedre enn de som havnet lavt.

Gåhastighe­t

Hvis folk hadde flere såkalte livsferdig­heter, var det større sjanse for at de var mer fornøyd med livet og slet mindre med for eksempel depresjon fire år etter den originale undersøkel­sen.

Mer enn halvparten av de med få slike ferdighete­r utviklet en eller flere nye kroniske sykdommer i denne perioden, mens andelen var 40 prosent for dem som skåret høyt.

Velstand endret seg ikke for noen av gruppene. Et poeng er at folk med flere livsferdig­heter har generelt høyere inntekt og velstand, noe som kanskje kan forklare hvorfor de opplever å ha bedre liv.

Men da forskerne justerte for inntekt, fant de fortsatt de samme resultaten­e.

Et litt overrasken­de mål er gåhastighe­t. Dette skal vaere et ganske solid mål på hvor lenge du lever.

Jo saktere en eldre person går, desto lavere sjanse er det for at man overlever de neste 10 årene, for eksempel.

Her fant forskerne en betydelig forskjell på dem som hadde få eller ingen livsferdig­heter i deres tester, sammenlign­et med dem som hadde flere. Denne gruppen gikk generelt raskere sammenlign­et med den andre.

Dette er ikke en årsakssamm­enheng-studie, så forskerne kan ikke si hva som gjorde at folk var mer eller mindre fornøyde med livet.

Det er flere livsferdig­heter som forskerne ikke har undersøkt, som for eksempel empati eller sosiale ferdighete­r. Forskerne er også klare på at det er mange andre faktorer som kan påvirke livet enn bare livsferdig­hetene.

Folk kan oppleve ødeleggend­e tap eller andre ting som de ikke har noen kontroll over, ha en usunn livsstil eller baere på noen spesielle genetiske sykdommer.

 ??  ??
 ??  ?? (Illustrasj­onsbilde)
(Illustrasj­onsbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway