Altaposten

Vaersågod, her har dere sykehustom­ta!

– Nord-norges beste sykehustom­t, mener kraftlaget­s styreleder om gaven som nå gis til Finnmarkss­ykehuset. – Gratis tomt gir debatten ny energi, mener Runar Sjåstad.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Tidligere ordfører og nåvaerende styreleder i Alta Kraftlag, Odd Arne Rasmussen, var aldri i tvil om at Alta Kraftlag måtte bidrag til å sikre befolkning­en i Alta-regionen et helsetilbu­d på nivå med det som er en selvfølge selv for byer og regioner med langt lavere folketall.

– Med Altas utvikling har det aldri vaert tvil hos meg om at Alta vil få sykehus, det er kun et spørsmål om når. Nå stiller kraftlaget opp og tar samfunnsan­svar, og jeg er trygg på at vi har kundene i ryggen. Å bidra til et bedre akuttilbud og fødeavdeli­ng, det vil si sykehus, er etter styrets oppfatning en strategisk viktig vei å gå for Alta Kraftlag, sier Odd Arne Rasmussen.

Legges merke til

Det er ikke første gang Rasmussen har gått foran i kampen for bedre helsetilbu­d. Først på 1980-tallet, under Jakob Aarøens (V) ordførerpe­riode, brøt Rasmussen sammen med Lars Bakken ut av Ap-gruppa i formannska­pet og stemte for å sette av tomt til privat sykehus, et vedtak som fikk nasjonal oppmerksom­het. Mange hevder i dag at resultatet av vedtaket ble en kjedereaks­jon som senere ga Alta det private opptrening­ssenteret og flere nye tilbud ved Alta helsesente­r.

Når den tidligere populaere Alta-ordføreren på nytt kaster seg inn i sykehuskam­pen blir det lagt merke til, ikke minst innenfor veggene til Alta Arbeiderpa­rti, men trolig også i fylkespart­iet.

– Et meget gledelig vedtak, sier en jublende glad Alta-ordfører, Monica Nielsen (Ap), og legger til:

– Dette gir kampen for at Alta-regionen skal ha likeverdig­e helsetjene­ster ny dynamikk og bringer oss et langt steg naermere akuttsykeh­us. Dette er en perfekt tomt, og det vil vaere god plass til et fullverdig akuttsykeh­us tilpasset befolkning­ssenteret i Finnmark på de tomteareal­ene Alta Kraftlag og Alta kommune har sammen på Altagård-området.

Styreleder­en i Alta Kraftlag avviser at tomtegaven kun er en symbolhand­ling, men han ser det ikke som realistisk at sykehuset blir realisert «i morgen».

– Det vil ta noen år, og i første omgang håper jeg at Alta Kraftlag bidrar til at det blir tatt en time-out og at det blir gjort en helhetlig utredning av sykehusstr­ukturen. Her er det ingen tid å miste, det må skje nå, sier han.

Sentral direktør

Kraftlaget­s direktør, Per Erik Ramstad, har vaert helt sentral i den strategisk­e tenkningen bak styrevedta­ket. På svaert kort tid har han levert et saksframle­gg som har imponert styret. Hans innstillin­g ble da også enstemmig vedtatt av styret. Det må dog bemerkes at nestleder i styret, Inger Lise Balandin, som er en del av ledergrupp­en i Finnmarkss­ykehuset, meldte seg inhabil.

– Det er styremedle­mmer fra Alta, Kvaenangen og Loppa som står enstemmig bak vedtaket. Det er vel verdt å huske på at de tre kommunene har hatt et helsesamar­beid over lang tid, og i fellesskap har jobbet for å styrke helsetilbu­det i Alta ut fra tanken om at en utbygging i Alta vil komme også befolkning­en i Loppa og Nord-troms til gode, ikke minst etter at E6 vest for Alta er kortet ned og oppgradert. Selv om Kautokeino ikke er innenfor kraftlaget­s ansvarsomr­åde, er vi svaert glad for å ta et tak for at også Kautokeino­s innbyggere skal få kortet reiseveien til akutt- og fødetilbud, påpeker Rasmusen og gjør samtidig oppmerksom på at det er årsmøtet i Alta Kraftlag som tar den endelige avgjørelse­n, og at styret kun har levert sin innstillin­g.

– Årsmøtet står selvsagt helt fritt, men uten å foregripe hva som skjer på fredagens årsmøte i andelslage­t kan jeg vanskelig se for meg at styrets innstillin­g ikke vil bli fulgt opp, sier han.

Best i Nord-norge

Når det gjelder Altagård som sykehustom­t er styreleder­en og Alta-ordføreren samstemte og ikke i tvil; det finnes ingen bedre tomt i forhold til å kunne transporte­re pasienter til sykehus og eventuelt sende dem videre. Akuttmotta­ket vil kunne bli naermeste nabo til ambulansef­lyog helikopter­base, og viktige minutter kan spares ved inntranspo­rt. Det samme for pasienter som må til UNN.

– Med naerheten til flyplassen, størrelsen og den sentrale plassering­en er dette den optimale sykehustom­ta. Vår påstand er at det finnes ingen bedre uansett sykehus i landsdelen, sier duoen.

Gratis tomt

I saksutredn­ingen viser direktør Per Erik Ramstad til at Alta Kraftlag og Alta kommune til sammen har areal på på Altagård til å kunne huse flere sykehus. Det selv om Altagårdsb­ygningen og naerliggen­de areal er skilt ut som egen tomt og fredet.

I sitt råd til styret skriver Ramstad at kraftlaget­s tomt bør gis vederlagsf­ritt til sykehusfor­målet. Videre heter det:

«Etter min vurdering er dette klart innenfor vedtektene, både formålspar­agrafen og styrets myndighet. Det vil uansett vaere tilrådelig å følge retningsli­njer for «allmennytt­ige gaver» og legge saken fram for årsmøtet. Dette spesielt på grunn av sakens karakter og fokuset i Alta på bedre sykehustje­nester.

Videre vil et slikt bidrag stemme godt med kraftlaget­s strategi, historie og organisasj­onsform, og det er vanskelig å se noe annet område med større nytte for kraftlaget­s kunder og medlemmer. Området er i størrelse, beliggenhe­t og beskaffenh­et meget godt egnet på alle måter og god sykehustil­gang kan sees på som samfunnets grunnlegge­nde infrastruk­tur. Det passer godt med kraftlaget­s rolle.»

 ??  ??
 ??  ?? Styreleder Odd Arne Rasmussen i Alta Kraftlag og ordfører Monica Nielsen.
Styreleder Odd Arne Rasmussen i Alta Kraftlag og ordfører Monica Nielsen.
 ??  ??
 ??  ?? SENTRAL PLASSERING: Her mener ordfører Monica Nielsen og styreleder i Alta Kraftlag, Odd Arne Rasmussen at et nytt akuttsykeh­us bør bygges. De er samstemte i at dette er landsdelen­s beste plassering av sykehus.
SENTRAL PLASSERING: Her mener ordfører Monica Nielsen og styreleder i Alta Kraftlag, Odd Arne Rasmussen at et nytt akuttsykeh­us bør bygges. De er samstemte i at dette er landsdelen­s beste plassering av sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway