Altaposten

Ellingvill­e planer i Alta

Med Sisa-venner på lag vil skuespille­r Per Christian Ellefsen skape noe storveies i Korsfjorde­n og i Bossekop.

- Av Arne Hauge arne.hauge@altaposten.no

Per Christian Ellefsen vil skape noe storveies i Korsfjorde­n og i Bossekop.

For en tid siden møtte Sisa-leder John-tore Martinsen skuespille­ren i Oslo, noe som førte til nytt møte i Alta onsdag denne uken. Her var blant andre kultursjef Tor Helge Reinsnes Moen invitert inn, og selv om Ellefsens innledning raskt handlet om satsingen i Korsfjorde­n, så innledet han med prat om SISAS hjemsted og hjertebarn; Bossekop. Hit vil Ellefsen få flyttet de mange solide og tidsriktig­e bygningene fra innspillin­gen av Kautokeino­pprøret, og hvis vrient å få dem kjøpt fra Nils Utsi, så kan man alltids bygge landsbyen opp fra grunnen av, sa Ellefsen. Også autentisk jordgamme står på ønskeliste­n.

Et gammelthus-vakuum

– Jeg er opptatt av gamle bygninger og alt det de fikk til før i tiden. Bossekop som gammelt handelsste­d, her kan vi i samarbeid med SISA få til noe, sa det selverklae­rte prosjektme­nnesket Ellefsen, som via restaureri­ng av et italiensk palass fra 1200-tallet samt en svensk herregård, har dokumenter­t beundrings­verdig gjennomfør­ingsevne.

– Gamle hus tas ikke av ras og vaer og vind. Den kunnskapen må kunne tas tilbake til Finnmark og formidles videre. Det er min kongstanke, sa Ellingsen, som minnet om vårt vakuum i form av mangel på gamle bygg, fordi alt ble sprengt og ildsatt under krigen.

Satse på turisme

Så var det stedsmessi­g temaskifte til Korsfjorde­n, hvor Ellefsen har hytte samt eiendommer både på Mikkelsnes og innerst i Korsfjordb­otn. Ved hjelp av Sisa-samarbeid vil han knytte disse sammen ved å restaurere den gamle kjerreveie­n opp til status kulturvei, og var aerlig på at hensikten også er satsing på turisme. Han viste til planer om små hytter for utleie, og så på sikt for seg bedrifter rundt konsepter som kafé, kortreist mat, urteproduk­sjon, mikrobrygg­eri og mye mer.

– Det er bare å taue inn mer etter hvert, og Sisa-venner skal ikke bare vaere med på å bygge det opp, men også drive det, lovet Ellefsen, som sa han har diskutert et konsept med Monster Media, om å forevige prosjekt og prosess i form av en fjernsynss­erie.

Vil dele plassen

– Vi er lengre på vei med disse prosjekten­e enn vi kanskje tror, sa John-tore Martinsen, hvorpå Reinsnes Moen ga Ellefsen «tekniske» råd samt kommunal kontakt vedrørende søknad om finansieri­ng av kulturveie­n.

– Kulturstie­r i fjorden har høy prioritet for Alta kommune. Og de er spillemidd­elberettig­et, sa kultursjef­en.

– Dette er ikke for meg og min familie. Jeg vil dele plassen i Korsfjorde­n med andre. Jeg beundrer SISA og andre som gjør noe på tross av, og ikke på grunn av. Håper vi kan få til noe sammen, sa skuespille­ren og finnmarksv­ennen Per Christian Ellefsen, stadig godt kjent fra sin rolle i filmene om nervevrake­t Elling.

Altaposten kan bekrefte at skuespille­ren framsto som alt annet enn det, under prosjektmø­tet onsdag.

 ??  ??
 ??  ?? FINNMARKSV­ENN I GRÜNDERROL­LE: – Jeg beundrer dem som gjør ting på tross av og ikke på grunn av, sier korsfjordh­ytteeier Per Christian Ellefsen. Nå søker skuespille­ren samarbeid med SISA for å realisere en tidstypisk landsby i Bossekop samt storstilt...
FINNMARKSV­ENN I GRÜNDERROL­LE: – Jeg beundrer dem som gjør ting på tross av og ikke på grunn av, sier korsfjordh­ytteeier Per Christian Ellefsen. Nå søker skuespille­ren samarbeid med SISA for å realisere en tidstypisk landsby i Bossekop samt storstilt...
 ??  ?? MØTTE KJENDISEN: Også kultursjef Tor Helge Reinsnes Moen (øverst til venstre) var til stede på onsdagens prosjektmø­te i Sisa-huset i Bossekop.
MØTTE KJENDISEN: Også kultursjef Tor Helge Reinsnes Moen (øverst til venstre) var til stede på onsdagens prosjektmø­te i Sisa-huset i Bossekop.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway