Altaposten

– Umulig å satse uten fullt tilskudd

Geir Ove Mannsverk slapp såvidt unna et nytt «tak» på investerin­ger i landbruket.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Melkebonde­n i Tverrelvda­len satser hele 12,7 millioner kroner på topp moderne fjøs på 1000 kvadrat og melkerobot, samt en oppgraderi­ng av det gamle fjøset.

Hadde mistet 2 mill.

Han rekker akkurat å få 33 prosent investerin­gstilskudd innenfor dagens ordning i Innovasjon Norge. Hvis en ny ordning blir vedtatt av Stortinget neste fredag, vil også finnmarksb­ønder få maksimalt to millioner kroner av potten.

– Det hadde rett og slett ikke gått. Jeg hadde fått over to millioner kroner mindre i tilskudd fra Innovasjon Norge. Det er såpass små marginer at det hadde blitt en umulig situasjon, sier Mannsverk, som krysser fingrene for at bøndene i Finnmark får beholde dagens ordning.

Dyrere å bygge

Selv om han sjøl rekker å komme i gang i år, kan det ramme andre hardt. Både ung og gammel.

– Det er mye dyrere å bygge i Finnmark enn andre steder, så det er fornuftig og rettferdig å beholde dagens ordning, sier Mannsverk, som mener det hadde vaert en dårlig løsning å videreføre dagens drift.

– Det kommer så mange krav at man før eller siden må investere i nybygg, sier Mannsverk, som presiserer at han ikke skyter på politikern­e for at problemsti­llingen har oppstått.

– Det handler vel strengt tatt om at man sentralt i bondelaget hadde glemt at vi hadde en saerordnin­g i Finnmark da de skulle øke tilskuddsp­rosenten, mener Mannsverk.

Rammer rekrutteri­ng

Det er i forbindels­e med jordbrukso­ppgjøret at det er lagt fram en plan for fremtidige investerin­ger. Der ble det foreslått at det innføres en øvre beløpsgren­se, et maksimalt tilskudd på to millioner kroner per investerin­gssøknad til Innovasjon Norge. I Finnmark har ikke bøndene måttet forholde seg til et tak. På grunn av få søkere, har man fått 33 prosent tilskudd.

Arbeiderpa­rtiets tredjekand­idat til stortingsv­alget, Steinar Karlstrøm, advarer mot å endre vilkårene for Finnmark.

– De regionale styrene i Innovasjon Norge er borte og det nye forslaget innebaerer at staten overstyrer ordningen for lokale bønder. I Finnmark er det betydelig dyrere å reise driftsbygn­inger enn det er i resten av landet. Jeg frykter at flere prosjekter vil stanse dersom dette blir vedtatt, sier Karlstrøm (Ap), som nylig gjestet gården til Rune og May Connie Johansen i Storgjerde­t, sammen med Finnmarks bondelagsl­eder Grete Liv Olaussen, som driver i Porsanger. Hun bekrefter bekymringe­n. – Tallene viser at det er 20-30 prosent dyrere å bygge i Finnmark, så jeg håper man allerede i naeringsko­miteen i morgen parkerer det nye forslaget. Jeg har en god følelse, fordi «taket» vil ha stor negativ innvirknin­g, sier lederen i Finnmark bondelag.

Stor omstilling

Karlstrøm mener «timingen» er dårlig for å endre praksis for tilskudd. Halvparten av fjøsene i Finnmark er båsfjøs som skal fases ut før 2034. Det betyr at mange står overfor store investerin­ger, selv om omstilling­en ble utsatt med ti år på grunn av økonomi.

– Å la kyrne betale denne prisen ved å stå på bås ti år lengre, er ingen god ide, mener Karlstrøm, som tror denne driftsform­en har konsekvens­er for andre enn kyrne. Det blir både avskaling og dårligere rekrutteri­ng.

– Stadig flere melkebønde­r avvikler, og det er få av dagens unge som fristes av lange arbeidsdag­er i gamle båsfjøs, påpeker Karlstrøm.

De unge ønsker fleksibel arbeidsdag og mulighet for ferie.

– At økonomiske midler til løsdrift ikke har blitt tilstrekke­lig prioritert av myndighete­ne, spesielt på små bruk, er dermed ikke uheldig bare for dyrevelfer­den. Rekrutteri­ngen til landbruket får lide, fastslår Karlstrøm, som selv har bakgrunn fra gård i Langfjordb­otn og følger naeringa tett.

Har ikke egenkapita­l

Han håper på en skikkelig satsing på ombygging av båsfjøs til løsdrift.

– Det som nå foreslås, med et makstak på to millioner, hindrer investerin­ger i landbruket, spesielt i distriktet og i Finnmark. I tillegg har noen problemer med å belåne gårdsbruke­t på grunn av liten pantesikke­rhet til bankene, påpeker Karlstrøm.

Grete Liv Olaussen mener det blir vanskelig å fullfinans­iere

byggeprosj­ekt hvis det blir et tak på to millioner.

– Frykten er ikke bare at bønder vil kvie seg for å satse, men de får rett og slett ikke finansieri­ng. Ingen har så mange millioner i egenkapita­l – og bankene skal ha sikkerhet og pant i bygningene, sier bondelagsl­ederen, som forsikrer at man både lokalt og nasjonalt har jobbet hektisk for å få ut budskapet til beslutning­stakerne.

Fra Nord-norge sitter både Laila Davidsen (H) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i naeringsko­miteen som behandler saken i morgen.

 ??  ?? SATSER: Geir Ove Mannsverk rekker å få 33 prosent tilskudd fra Innovasjon Norge og satser 12,7 millioner kroner. Neste år kan støtten bli kraftig redusert for andre bønder, hvis det settes et tak på to millioner kroner. Det ville gitt mer enn to...
SATSER: Geir Ove Mannsverk rekker å få 33 prosent tilskudd fra Innovasjon Norge og satser 12,7 millioner kroner. Neste år kan støtten bli kraftig redusert for andre bønder, hvis det settes et tak på to millioner kroner. Det ville gitt mer enn to...
 ??  ??
 ??  ?? ADVARER: Stortingsk­andidat Steinar Karlstrøm (Ap) og bondelagsl­eder Grete Liv Olaussen frykter konsekvens­ene hvis det innføres et tak på investerin­ger i landbruket.
ADVARER: Stortingsk­andidat Steinar Karlstrøm (Ap) og bondelagsl­eder Grete Liv Olaussen frykter konsekvens­ene hvis det innføres et tak på investerin­ger i landbruket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway