Altaposten

Får gjeninnfør­e redusert arbeidsgiv­eravgift

Endrede Eu-regler gjør det mulig for Norge å gjeninnfør­e reduserte satser for transport- og energifore­tak i ordningen med differensi­ert arbeidsgiv­eravgift. Vil denne feite pølsa forhindre bølgene fra å knuse småbåtene på Nyvoll?

- Av Vidar Kristensen vidar@altaposten.no

Det stiller en tipser seg tvilende til. Han har sendt et bilde av den nye bølgebryte­ren, som er plassert ut under fergekaia på Nyvoll.

– Den gamle fergekaia fungerte som molo hvor småbåthavn­a lå beskyttet i stille farvann. Slik den nye kaia er bygd, er bølgedempi­ngen borte. Det er lagt ut et plastrør under fergekaia som bølgedempe­r. Denne løsningen vil ikke fungere tilfredsst­illende. Er dette en byggetabbe, spør tipseren.

Havnekonsu­lent Ketil Iki bekrefter langt på vei at det er en liten tabbe ute og går

– Det har skjedd ting i byggeprose­ssen som vi ikke har hatt kontroll på, medgir han.

Oppdaget for seint

Alta Havn meldte inn sine ønsker tidlig i prosessen med å bygge ny fergekai på Nyvoll, og det ble avtalt med Finnmark fylkeskomm­une og Statens vegvesen Saken har i en årrekke vaert viktig for den norske regjeringe­n, og Finansdepa­rtementet er nå godt fornøyd med å ha fått gjennomsla­g for endringer i EUS regelverk.

– Differensi­ert arbeidsgiv­eravgift er et av de viktigste virkemidle­ne for å oppretthol­de arbeidspla­sser og bosetting i at det skulle bygges en vegg under toppdekket, som skulle skjerme havna innenfor.

– Men ting skjedde underveis. Det ble bytte av personell i Statens vegvesen og meldingen fra oss ble borte. I forbindels­e med befaring av noe helt annet på Nyvoll, oppdaget jeg at veggen ikke ble bygget som avtalt. Men da var toppdekket allerede under støping, og det var ikke praktisk mulig å få hengt en betongvegg under toppdekket på dette tidspunkte­t. Hvis det skulle gått an, måtte man mye tidligere ha slått ned flere paeler for innfesting av veggen, forklarer Iki.

Da det var for seint å få en fullgod løsning for å stoppe tungsjøen som kommer inn fjorden, samt propellstr­ømmene fra korsfjordf­erga, måtte man se etter nestbeste løsning.

Havarerte i Talvik

– Vi ble tipset om en konstruksj­on som er laget for tilsvarend­e formål i Nordland. Det er snakk om to tykke plastrør som kles med lastebilde­kk og legges inntil hverandre i sjøen. Dette er en løsning som har fungert i Nordland, forteller Iki.

Altaposten­s tipser mener samme løsning er prøvd ut i Talvik, uten hell. Det endte med havari. distrikten­e, sier finansmini­ster Siv Jensen (Frp)

– Regjeringe­n har helt siden 2013 hatt en tett dialog med Eu-kommisjone­n og ESA for å få til en løsning for Norge. Det er svaert gledelig at vi nå kan gjeninnfør­e ordningen for transport og energi, legger hun til.

– Ja, det gjorde det, men den løsningen vi har på Nyvoll kan ikke sammenlign­es. Konseptet er det samme, men konstruksj­onen i Talvik er svaert enkel, med få dekk. Den har også hatt for dårlig ankring. Konstruksj­onen på Nyvoll veier mye mer – faktisk hele 13,6 tonn, er mer solid og godt ankret. Vi er spent på dette, men har samtidig god tru på at det skal fungere, sier Iki.

Tungt i sjøen

Den 60 meter lange pølsa ble produsert i Bukta for en tid tilbake, og slept ut til Nyvoll. Der er den lagt under fergekaia, mellom paelene.

– Den ligger så tungt og stødig i sjøen at vi tror den skal klare å dempe bølgene før de treffer marinaen på Nyvoll. Foreløpig har den bare ligget i sjøen i ei uke, og det er først når det blir styggvaer at vi får se den i aksjon, sier Iki.

Marinaen på baksiden av fergekaia er nå under montering og får 25 båtplasser.

 ??  ?? BØLGESTOPP­ER: To plastrør som er 50 cm i diameter er kledd inn med lastebilde­kk. Etterpå er denne konstruksj­onen slept til Nyvoll for å beskytte småbåthavn­a. (Foto: Ketil Iki)
BØLGESTOPP­ER: To plastrør som er 50 cm i diameter er kledd inn med lastebilde­kk. Etterpå er denne konstruksj­onen slept til Nyvoll for å beskytte småbåthavn­a. (Foto: Ketil Iki)
 ??  ?? ERSTATTER BETONGVEGG: Alta Havn ønsket seg betongvegg, men må ta til takke med en bølgebryte­r som er plassert under fergekaia. (Foto: Tipser)
ERSTATTER BETONGVEGG: Alta Havn ønsket seg betongvegg, men må ta til takke med en bølgebryte­r som er plassert under fergekaia. (Foto: Tipser)
 ??  ?? GLADMELDIN­G: Regjeringe­n vil i budsjettet for 2018 foreslå å gjeninnfør­e differensi­erte satser for transport- og energi-sektoren.
GLADMELDIN­G: Regjeringe­n vil i budsjettet for 2018 foreslå å gjeninnfør­e differensi­erte satser for transport- og energi-sektoren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway