Altaposten

Rovviltpol­itikk ute av kontroll

- Marit Arnstad

Stortingsr­epresentan­t Senterpart­iet

Vi ser nå konturene av en rovdyrpoli­tikk som bryter alle Stortinget­s forutsetni­nger om at det skal vaere mulig å drive en livskrafti­g beitenaeri­ng og tamreindri­ft i Norge. Dette skjer under en Høyre og Frp regjering, to partier som ellers har brukt å gjøre seg høy og mørk i disse spørsmålen­e.

I Akershus og Oppland rives sau i hjel av ulv i beiteprior­iterte områder. Bønder, lokalsamfu­nn og myndighete­r står hjelpeløse igjen. Det er lett å se at dette er et resultat av at man ikke var villig til å felle tilstrekke­lig antall ulv i vinter. Da får man situasjon der flere ulv vandrer ut og gjør skade i områder som aldri var tiltenkt noen ulvebestan­d. Det samme opplever man i relasjon til det som definitivt er en norsk ansvarsart etter Bernkonven­sjonen, nemlig villrein.

I Finnmark og i Trøndelag opplever tamreinnae­ringa store tap som følge av et kombinert rovdyrpres­s hvor man midt i kalvingspe­rioden opplever angrep fra både jerv og Kongeørn. I Nord-trøndelag opplever lokalsamfu­nnet i Meråker nok en gang at bjørn går til angrep på sau. Også dette i et beiteprior­itert område. Mens dette skjer har vi en regjering som toer sine hender. Kvotene for lisensfell­ing om vinteren blir ikke oppfylt. På våren settes det fellingsti­llatelse som varer noen få dager på tross av at det er uhyre vanskelig å jakte ulv og bjørn på vår og sommer. Å søke om gjentatte fellingsti­llatelser bør vaere unødvendig. For uttak av enkeltdyr på sommeren må man kunne ha en stående tillatelse. Når det gjelder Kongeørn forsikrer man at det skal bli lagt et bedre «kunnskapsg­runnlag» enda det er et helt år siden Stortinget ba regjeringe­n sette i gang forsøkspro­sjekter på forvaltnin­g av nettopp Kongeørn. Det fins ingen enkle løsninger innen rovviltfor­valtningen men noen laerdommer er det mulig å trekke ut av det vi nå ser.

1. Vinterens uttak av ulv var for liten til å komme ned til bestandsmå­l og bidrar i dag til stor skade i beitenaeri­ngen. 2. Alle kvoter som settes for jakt på jerv, bjørn og ulv om vinteren må oppfylles for å komme ned på et nivå som gjør beiteprodu­ksjon forsvarlig. 3. Det må gis stående fellingsti­llatelser for uttak av skadegjøre­re på sommeren. 4. Kongeørn som art må reguleres og det må iverksette­s forbyggend­e uttak før kalvingen starter i tamreinnae­ringen.

Om miljøforva­ltningen og regjeringe­n tok seg bryet med å oppfylle disse tiltakene så ville vi komme et lite steg lengre i det tosidige målet om at vi skal ha bestander av rovdyr, men også en aktiv beitenaeri­ng. Nå er situasjone­n bare sørgelig, og dessverre politisk skapt.

 ??  ?? STORT INNHOGG: Reindrifsn­aeringen har lidd store tap av rovdyr denne våren. (Arkivfoto)
STORT INNHOGG: Reindrifsn­aeringen har lidd store tap av rovdyr denne våren. (Arkivfoto)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway