Altaposten

Mulighet for lokal forvaltnin­g?

- Jan Olsen 2. stortingsk­andidat Finnmark SV

Om ting blir gjort på SV sin måte, kan det åpne seg en unik mulighet for forsøk med lokal forvaltnin­g av leveringsp­liktige trålkvoter. Arne Hjeltnes skal sammen med investorer og ringrever fra dagligvare­bransjen investere 150 millioner kroner i Mehamn. Det blir filtet og butikferdi­ge produkter.

Ifølge pressen skal alt vaere klart til nyåret med omkring 50 ansatte. Dette er fantastisk godt nytt.

Det er imidlertid sterk konkurrans­e om råstoffet. De fleste som kjenner til fiskerinae­ringa har nok spekulert på hvordan dette skal gå i hop, når ikke engang Norway Seafoods som kontroller­er kvoter på over 30.000 tonn torsk i Finnmark, og nesten 5.000 tonn med leveringsf­orpliktels­e til Gamvik har forsøkt lignende.

Forsnakkel­se

Fiskerimin­ister Per Sandberg forsnakka seg muligens da han var i Hammerfest da han sa han skulle gi kvoter til industrien. På spørsmål om regjeringa skulle gjøre samme feil som tidligere gjort med de industriei­de trålerne, svarte Sandberg benektende. Deretter sa han at bedrifter skulle få leie kvoter (av han les: staten) og disse skulle bedriftene leie videre til fiskeflåte­n. Altså en slags framleieor­dning.

Setter man disse opplysning­er sammen med bilde av Hjeltnes, Sandberg og Olaussen (ordfører i Gamvik) i lykkelige omstendigh­eter, naermer man seg kanskje løsningen på mysteriet om råstofftil­gangen. Det er ikke umulig at regjeringa holder på å konstruere en saerordnin­g for Hjeltnes. Dette høres umiddelbar­t ut som en tvilsom sport hvor både fiskerilov­givning og konkurrans­eloven må settes til side.

Med egne kvoter tilgjengel­ig kan Hjeltnes tilby fiskerne bonuskvote­r hvis de leverer fangsten til han. Konkurrent­ene, de to nabobruken­e vil da miste sine leverandør­er. En slik forfordeli­ng av en enkeltbedr­ift vil vaere ødeleggend­e for helheten i naeringa på stedet, akkurat på samme måte som de leveringsp­liktige trålkvoten­e både svekka og svikta hele finnmarksk­ysten. Det kan kanskje argumenter­es med at alle har samme mulighet til å leie kvoter hos Staten. Samtidig vet vi at de faerreste har mulighet til å finansiere en slik framleie, og de etablerte bedriftene vil tape i konkurrans­en om råstoffet.

SV har løsningen

Hjeltnes sitt initiativ er fantastisk bra. SV har løsningen som kan hjelpe Hjeltnes i gang uten at det går ut over nabobedrif­tene. Som et forsøkspro­sjekt kan de 5.000 leveringsp­liktige tonnene som tilhører Gamvik kommune legges under lokal forvaltnin­g. Da kan fartøy som lever til hvilken som helst bedrift i kommunen, og ikke bare til Hjeltnes, få tilbud om tilleggskv­oter. Det vil vaere rettferdig. Lovverket hindrer en slik framleieor­dning som fiskerimin­isteren skisserte i Hammerfest. Loven er derimot ikke til hinder for på legge kvotene under lokal forvaltnin­g. Der er det kun viljen som er til hinder.

SV vil at trålkvoten­e skal tilbake til lokalsamfu­nnene der de hører hjemme. Gjennomfør­ing av et forsøk i Gamvik kommune vil vaere en lykke for Mehamn og etterhvert andre kystsamfun­n, Finnmark og hele Nord-norge.

Rett nok må Hjeltnes tåle å konkurrere på like vilkår i råstoffkjø­p. Kanskje ikke helt planen, men det må tåles. Kjernen i forretning­sideen er vel ikke å få gratis råstoff av staten, men utvikling, markedsfør­ing og salg av unike produkter direkte til det høyest betalte konsumentm­arkedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway