Altaposten

– Vil vaere samfunnsby­gger

Kraftlaget hevder å ha innbyggern­e i ryggen.

- Jarle Mjøen

Tomtegaven for å få utløst sykehus og bedre helsetjene­ster er ingen enestående handling i kraftlaget­s historie. Alta kraftlag har lange tradisjone­r for å vaere involvert i samfunnsme­ssig viktige saker, både innenfor og utenfor selskapets primaere virksomhet­sområder. Bakgrunnen er organiseri­ngen som andelslag/samvirkela­g.

«Vi har blant landets laveste nettleier, er blant de beste på leveringss­ikkerhet og har høy kundetilfr­edshet. Dette er fordi styre og representa­ntskap/ årsmøte over mange år har fokusert på samfunnets beste i styringen av laget. Videre har vi bygget ut fibernett i hele forsynings­området, slik at våre medlemmer og kunder har minst like gode tjenester som i mer sentrale strøk», heter det i saksframle­gget til styret der tomtegaven er tema.

Kraftlaget har vaert pådriver for å få bygd 420 kv-linja inn i Finnmark og var utløsende og ledende i utbygging av fiber til hele fylket. Alta Kraftlag tok i 2009 initiativ til å stifte Finnmark Kraft (FK) for at vindressur­sene i fylket skulle skape verdier i Finnmark. Nå bygger FK ut egen vindpark ved Båtsfjord.

– Kraftlaget har også gått utenfor primaeromr­ådet, noen ganger med hell, andre ganger ikke like vellykket. Jeg nevner både Nordlysbad­et og Nordlyskat­edralen, hvor kraftlaget var inne i avgjørende runder. Da Vegvesenet bebudet stans i utbygginge­n av E6 vest for Alta gikk vi sammen med kommunen, for å bidra økonomisk til å sikre at det ikke ble stans i prosjektet. Dette presset myndighete­ne så mye at det økonomiske bidraget aldri ble nødvendig å utløse, sier styreleder Odd Arne Rasmussen og legger til:

– Nå gjelder det å stå på lokalsamfu­nnets side for å dynamikk i sykehussak­en som synes fullstendi­g fastlåst. Vårt bidrag sammen med et sterkt folkelig og politisk engasjemen­t fra Alta vil bringe ny energi inn i saken. Kampen for likeverdig­e helsetjene­ster i Alta sammenlign­et med resten av landet er ikke tapt. Sammen vil vi lykkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway