Altaposten

Lager film om kvensk kultur

Film og forskning går hånd i hånd på UIT Norges arktiske universite­t.

-

Det handler om et treårig forsknings­prosjekt som skal undersøke hvordan kulturarve­n oppstår når folk vender tilbake til ideer om fortiden og steder som symboliser­er fortiden.

Kreves kunnskap

Det er spesielt Øst-finnmark og Nord-troms som settes under lupen, blant annet Nordreisa, Vadsø og Skallelv. – Denne forskninge­n har stor betydning fordi det i dagens samfunn, preget av mobilitet både geografisk og kulturelt, kreves bedre kunnskap om hvordan fortiden tas i bruk for å skape identitete­r og tilhørighe­t, mener leder av prosjektet, professor Kjell Olsen ved UIT.

Kristin lager film

Dokumentar­filmskaper og visuell antropolog Kristin Nicolaysen fra Alta vil stå bak kamera og gleder seg til å utforske\ tematikken gjennom forskning og film. – Med kamera vil jeg vaere med både i innhenting av data og vaere med å gjøre deler av forskninge­n tilgjengel­ig for et større publikum gjennom film. Jeg vil saerlig følge opp familiedel­en av prosjektet om hvordan språket og kulturen videreform­idles i dag i forhold til tidligere, sier Nicolaysen, som har laget en rekke sterke dokumentar­iske filmer.

Spennende nettverk

Hun ser også for seg at det blir laererikt. – Det blir det svaert interessan­t å se hvordan man gjennom kulturnaer­ing og museumsarb­eid jobber med, formidler og levendegjø­r det kvenske i dag. Dette ser jeg ser veldig frem til å gjøre i et slikt faglig spennende nettverk, sier Nicolaysen. Forskninge­n er forankret i forsknings­gruppa Narrating the Postcoloni­al North ved UIT, har en totalramme på litt over 7,8 millioner kroner og skal gå fra 2017 til 2020. Varanger museum, Nicolaysen film og Uit-norges arktiske universite­t har fått finansieri­ng til dette prosjektet gjennom ett av Forsknings­rådets Samkul-program. Det er i denne runden bevilget totalt 18 millioner til tre prosjekter som omhandler nasjonale minoritete­r i Norge. Midlene til forskning om nasjonale minoritete­r i Norge er finansiert gjennom øremerkede midler til Forsknings­rådet fra Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD).

 ??  ?? GÅR SAMMEN: Uit-forskerne Trine Kvidal-røvik (t.h) Stein Roar Mathisen og Kjell Olsen skal samarbeide med dokumentar­filmskaper­en Kristin Nicolaysen (i midten) i om å undersøke videreføri­ng av kvensk og norskfinsk kultur. (Foto: Elisabeth Andersen/uit)
GÅR SAMMEN: Uit-forskerne Trine Kvidal-røvik (t.h) Stein Roar Mathisen og Kjell Olsen skal samarbeide med dokumentar­filmskaper­en Kristin Nicolaysen (i midten) i om å undersøke videreføri­ng av kvensk og norskfinsk kultur. (Foto: Elisabeth Andersen/uit)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway