Altaposten

Trening bremser aldring

Forskning viser at trening gir lengre kromosomtu­pper, som er naert tilknyttet cellens aldring.

- Av Kjersti Blehr Lånkan / NTB

Du har sikkert hørt det før, at aktive mennesker er friskere og lever lenger enn de inaktive. En forklaring kan vaere de såkalte telomerene, som spiller en nøkkelroll­e for kroppens aldringspr­osess. En ny studie fra Brigham Young University i USA, publisert i det medisinske tidsskrift­et Preventive Medicine i år, viser at personer som jevnlig er fysisk aktive, har litt lengre telomerer enn personer som er mindre aktive.

Telomerer er beskyttend­e strukturer i hver ende av kromosomen­e. De består av en repetert Dna-sekvens, og er viktige for å stabiliser­e og beskytte kromosomet. Telomerene forkortes hver gang cellen deler seg (mitose). Når telomerene er blitt så små at ikke kromosomet er beskyttet lenger, dør cellen. Lengden på telomeren kan med andre ord bestemme en celles alder.

– Mange ser telomerer som en markør for aldring, sier Ida Beate Øyen Østhus, tidligere forsker ved CERG (Cardiac Exercise Research Group) ved NTNU, i dag lege ved Universite­tssykehuse­t Nord-norge. Hun påpeker at det i noen studier er vist sammenheng mellom telomerlen­gde tidlig i livet og levealder, og at kvinner – som generelt lever lenger enn menn – også generelt har lengre telomerer enn menn. Imidlertid er ikke årsakssamm­enhengen klar.

– Man vet ikke om korte telomerer forårsaker aldring, eller om aldring forårsaker kortere telomerer, sier hun.

Bedre form gir gevinst

Over 5800 voksne personer deltok i den nevnte studien fra USA. Jo mer fysisk aktiv personen var, desto lengre var telomerene. Personer som var svaert aktive, ble antatt å ha en biologisk alder på hele ni år mindre enn stillesitt­ende personer.

Østhus påpeker imidlertid at biologisk alder er et komplisert begrep.

– Noen mener at telomerlen­gde kan si noe om biologisk alder. Andre kan tenke på biologisk alder som et uttrykk for antall rynker eller lignende. Fysisk form er kanskje det målet som brukes oftest, men det omfatter heller ikke hele begrepet. Det finnes egentlig ikke noe godt mål på biologisk alder, det er et begrep man kan bruke flere mål for å si noe om, sier hun.

I en pilotstudi­e i 2012 undersøkte Østhus og kolleger ved CERG 20 menn, hvorav halvparten var aktive utøvere av utholdenhe­tsidrett. Forskerne fant at høyere oksygenopp­tak – altså hvor god form man var i – samsvarte med lengre telomerer.

– Et høyt oksygenopp­tak sier noe om hvor god form man er i, påpeker Østhus.

Oksygenopp­taket er også en god predikator for fremtidig helse og dødelighet, ifølge forskerne ved CERG. De har funnet at aktive eldre godt kan ha et høyere oksygenopp­tak enn inaktive yngre.

Økte lengden

Flere studier knytter telomer-lengde til helse og livsstil. Psykisk stress er blant annet vist å ha sammenheng med kortere telomerer. En studie fra University of California, publisert i tidsskrift­et The Lancet Oncology i 2013, viste at lengden på telomerene økte blant personer som gjorde omfattende livsstilse­ndringer over en periode på tre måneder. Forsøksper­soner med lite aggressiv prostatakr­eft fikk beskjed om å gå 30 minutter daglig, spise mye frukt og grønt, og de fikk hjelp til stressmest­ring og sosial støtte. Deres telomer-lengde hadde økt med ti prosent etter fem år. Kontrollgr­uppen hadde derimot fått redusert telomer-lengden med tre prosent.

– Tren hvis du har glede av det

Lege og professor emeritus ved Universite­tet i Bergen Ingvard Wilhelmsen påpeker at når det kommer til stykket, er det ikke sikkert du lever lenge fordi om du trener, fordi det uansett er mange faktorer i livet man ikke får kontroll på:

– Døden er ukontrolle­rbar. Man kan bli påkjørt full av antioksida­nter, eller skutt med helt normalt kolesterol, pleier jeg å si. Dessuten lurer jeg på om ikke den ekstra tiden man får igjen helt på slutten kan vaere litt oppskrytt.

Han er imidlertid ikke i tvil om at det er sunt å trene, og trener selv:

– Jeg trener for å ha litt å gi så lenge jeg lever. Tren hvis du har glede av det. Hvis du gjør det for å forlenge livet, kan du bli skuffet.

 ??  ?? TRENING: Folk som holder et høyt aktivitets­nivå, har lavere biologisk alder enn folk som er stillesitt­ende, viser forskning. FOTO: Kyrre Lien / NTB scanpix FOTO: Kyrre Lien / NTB scanpix
TRENING: Folk som holder et høyt aktivitets­nivå, har lavere biologisk alder enn folk som er stillesitt­ende, viser forskning. FOTO: Kyrre Lien / NTB scanpix FOTO: Kyrre Lien / NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway